Ora de vară în 2024. Parlamentul European susţine renunţarea la ora de vară. Ce se întâmplă în România

Schimbarea orei devine un eveniment obișnuit pentru români, deoarece în fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, ceasurile sunt date cu o oră înainte pentru a marca trecerea la ora de vară. Această practică a fost implementată pentru a extinde perioada de lumină naturală pe timpul zilei și pentru a se alinia cu standardele europene.
Filip Stan
17 feb. 2024, 23:17
Ora de vară în 2024. Parlamentul European susţine renunţarea la ora de vară. Ce se întâmplă în România
Ora de vară în 2024. Parlamentul European susţine renunţarea la ora de vară. Ce se întâmplă în România

Ora de vară în 2024. De la introducerea acestei măsuri în 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie, respectând aceeași regulă ca și celelalte țări europene.

Specialiștii atrag atenția că adaptarea la ora de vară poate dura aproximativ o săptămână, deoarece este necesar să ne trezim cu o oră mai devreme decât suntem obișnuiți. Pentru cei cu anumite probleme de sănătate, ajustarea ritmului biologic poate fi mai dificilă.

În 2024, românii sunt așteptați să treacă la ora de vară duminică, 31 martie, când ora 03:00 devine ora 04:00. Acest ajust este esențial de reținut, deoarece ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore în loc de 24, determinând astfel o reducere a timpului de odihnă pentru acea noapte.

Citeşte şi: Ceaiul care trebuie băut primăvara. Întăreşte sistemul imunitar şi ajută organismul să treacă la ora de vară

Ora de vară va fi în vigoare până în ultima duminică din octombrie, când se va reveni la ora standard. Astfel, pe data de 27 octombrie 2024, ora 04:00 va deveni din nou ora 03:00, marcând sfârșitul perioadei de vară.

Schimbarea orei este planificată întotdeauna în weekend, în timpul nopții, pentru a minimiza impactul asupra rutinei zilnice și a activităților esențiale. Așadar, românii sunt încurajați să-și pregătească ceasurile pentru a se adapta la noile ore și pentru a profita de beneficiile luminii naturale pe parcursul sezonului de vară.

Parlamentul european susţine propunerea privind renunţarea la schimbarea orei de vară

Dezbaterile privind ora de vară și impactul său asupra vieții cotidiene și sănătății continuă să fie în centrul atenției în Uniunea Europeană. În ultimii ani, Parlamentul European a susținut propunerea de a renunța la schimbarea orei de vară, inițial fixată pentru 2019, ulterior amânată pentru 2021, dar rîmasă şi astăzi subiect de discuție.

Practic, statele membre trebuie să notifice dacă doresc să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă. Cu toate acestea, până în prezent, decizia rămâne în sfera de dezbatere.

În februarie 2018, în urma unor inițiative cetățenești, PE a solicitat Comisiei Europene să evalueze directiva referitoare la schimbarea sezonieră a orei și să propună modificări dacă este necesar. Evaluarea a strâns un număr semnificativ de răspunsuri, majoritatea în favoarea renunțării la schimbările orare, ceea ce a determinat CE să facă o propunere în acest sens.

Istoricul schimbărilor de oră datează de la Primul Război Mondial, când Germania și Franța au introdus această măsură pentru a economisi energie. Ulterior, multe alte țări europene au adoptat această practică, însă au renunțat la ea după încheierea conflictelor mondiale.

Citeşte şi: Iată cât de tare ne afectează, de fapt, apetitul, ora de vară! Specialiștii trag semnalul de alarmă!

Măsurile moderne privind ora de vară au fost inițiate în anii ’70, când Italia și Grecia au fost printre primele țări care le-au adoptat. Obiectivul principal a fost economisirea de energie. În perioada următoare, mai multe state membre ale UE au urmat exemplul acestora, iar în prezent, aproximativ 60 de țări la nivel mondial aplică măsuri referitoare la ora de vară.

În cadrul Uniunii Europene, măsurile privind ora de vară sunt reglementate de Directiva 2000/84/CE, care impune trecerea la ora de vară în ultima duminică din martie și revenirea la ora standard în ultima duminică din octombrie.

Impactul schimbărilor de oră asupra sănătății și vieții cotidiene

Unele studii indică efecte pozitive, cum ar fi creșterea activităților în aer liber, în timp ce altele sugerează că ajustarea la noile ore poate afecta bioritmul uman și sănătatea în moduri neașteptate. De exemplu, raportul din 2016 al Bundestagului se referă la constatări care indică faptul că ritmul biologic uman se adaptează mai puțin bine decât se credea la schimbarea orei din primăvară și că anumite cronotipuri umane pot avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se adapta, în timp ce schimbarea din toamnă creează mai puține probleme. Totuși, dovezile privind efectele globale asupra sănătății (și anume, echilibrul presupuselor efecte pozitive în raport cu cele negative) rămân neconcludente.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!