Bucureşti:
Stingerea iluminatului la Palatul Parlamentului, Sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, Centrul Cultural ,,Palatele Brâncoveneşti”– Mogoşoaia, Arcul de Triumf, Monumentul Aviatorilor, Institutul Cultural Român, British Council, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Român, MNAR, Muzeul Național Grigore Antipa, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, BCU.
De asemenea, Facultatea de Geografie din cadrul Universității București va marca evenimentul prin amplasarea de lumânări în toate ferestrele facultății din Piața Universității.
De la ora 20:00, echipa WWF-România, împreună cu Asociația Star Education vor fi în Parcul Carol, la monument, unde au pregătit un spectacol unplugged, alături de: Sistem (trupa se reunește special pentru Earth Hour) recital Muse Quartet (cunoscut și drept Cvartetul Roșia Montană), jonglerii marca Incubator 107 pe ritmuri de tobe create de Jean-Baptiste Manitou (Asociația Humains Profiles).
Bonus: cei de la Pegas vin cu noile biciclete Pegas pe care le vom putea testa, renăscând astfel momente dragi din copilărie.
În cadrul evenimentului vor fi premiați și câștigătorii panoului solar din cadrul concursului „Energie de la soare, de Ora Pământului”, Biblioteca din Șirna, județul Prahova.
Aproape de București, Asociația Studenților Fizicieni organizează evenimentul Ora Pământului la Facultatea de Fizică, în campusul Măgurele.
Citeşte şi Ora Pământului 2014: Ghid pentru celebrarea celui mai mare eveniment de mediu din lume
„Earth Hour nu ne invită numai să respectăm natura, ci ne invită și să ne respectăm pe noi înșine, în acest fel ajungând să îi respectăm pe cei din jur, să respectăm tot ce ne înconjoară, devenind mai responsabili și înțelegând că, deși suntem cu toții diferiți, comportandu-ne ca o comunitate putem să schimbăm lumea în care trăim. În avalanșa veștilor negative livrate sistematic în fiecare zi, această manifestare ne oferă o gură de oxigen și ne învață că nu suntem singuri. Earth Hour nu este doar o oră, este doar prima oră dintr-un an”, spune Magor Csibi, director WWF- România.
Evenimente speciale pregătesc și alte 30 de orașe din țară, momente special create pentru Earth Hour, cu implicarea întregii comunități.
Adjud – Primăria va întrerupe iluminatul la Casa de Cultură, Parcul Municipal, iluminatul public din zona primăriei, din zona Adjudul Vechi, Șișcani și cartierul Burcioaia in intervalul 20.30-21.30. La eveniment vor lua parte: Colegiul Tehnic Gheorghe Balș cu programul „De Ora Pământului lasă aprinsă doar luna” (activități creative cu lumânări ecologice); Liceul Teoretic Emil Botta; Școala Gimnazială Principele Radu (prin activități artistice la lumina lumânărilor); Școala Gimnazială Mihail Armencea (prin activități artistice și cultural-educative); Școala Gimnazială Angela Gheorghiu (prin prezentări, jocuri de rol, concurs de desene și povești); Școala Gimnazială Mareșal Averescu (prin programul „O oră de-ntuneric pentru un viitor luminos”).
Botoșani – în intervalul 20.30-21.30 vor fi stinse luminile la clădirile instituţiilor subordonate Primăriei Botoşani. Activitățile ce vor fi derulate: animație stradală „Glow in the dark” – Harlem Shake organizat de Asociaţia B-RIGHT Media Botoşani şi trupa Evolution Crew; spectacol susținut de Asociaţia Culturală Amfiteatru-2006, în parteneriat cu Atelierul de Teatru al Colegiului National „Mihai Eminescu” cu tema „Terra – planeta noastră, să-i dăruim o oră”; „Alături de prieteni” – moment muzical organizat de Asociația Vis de Artist; distribuţie ziar dedicat campaniei Earth Hour, acţiune organizată de Centrul Europe Direct Botoşani; „O oră fără calculator!” acțiune desfasurată de Asociația Culturală Adrian Enache; Împreună cu părinții protejăm mediul, organizat de Asociația Școala și Familia; acțiuni desfașurate de copiii cu sindrom Down şi alte afecţiuni psihice cu ocazia marcării Earth Hour și încurajarea populației la acțiunile de mediu (Asociația Ne Trebuie Speranță); Liceele Dimitrie Negreanu și Grigore Antipa – flashmob Earth Hour; Consiliul Județean al Elevilor Botoșani, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă OPTIM în parteneriat cu Liceul Dimitrie Negreana – acțiuni stradale; program artistic desfășurat Asociația Cheia Sol; asociația pentru copii „Il Girotondo” – acţiuni specifice de stingere a luminilor plus alte acţiuni menite să tragă un semnal de alarmă vizavi de problemele cu care se confruntă mediul înconjurător.
Buftea – stingerea luminilor în interiorul și exteriorul clădirii Primăriei.
Constanța – se vor stinge luminile la sediile Primăriei și la instituțiile din subordine, la Instituția Prefectului Județului Constanța, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, Agenția pentru Protecția Mediului, Consiliul Județean Constanța, Direcția Apelor Dobrogea Litoral, Inspectoratul Școlar Județean, Asociațiile de Proprietari, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Zona Metropolitană Constanța, precum și iluminatul public în măsura în care nu se creează riscuri pentru siguranța cetățenilor.
Giurgiu – Primăria Municipiului Giurgiu, împreună cu „Asociaţia Tinerilor – În pas cu viitorul” organizează o acțiune care se va desfăşura între orele 19.00 – 22.00, pe platoul din faţa Teatrului „Tudor Vianu”. Programul cuprinde: spectacol de dans susţinut de formaţiile Asociaţia Millenium Art, formaţia de dans a Liceului „Tudor Vianu”, formaţia de dans aparţinând Clubului Elevilor Giurgiu; prezentare de modă din materiale reciclate; concert susţinut de trupele de muzică Formaţia de muzică uşoară a Liceului „Ion Maiorescu”, Roxana Stanciu împreună cu trupa, Bianca Lobda, cu participarea DJ- Ciprian; lansarea a 100 lampioane; realizarea siglei „60+” din lumânări pe perioada întreruperii iluminatului stradal; tricouri tematice inscripţionate cu vopsea fluorescentă; întreruperea iluminatului stradal și a iluminatului ambiental în incinta sediului Primăriei Municipiului Giurgiu, între orele 20,30-21,45.
Hunedoara – întreruperea iluminatului din oraș, aprindere de lumânări și lansare a 60 de lampioane din fața Casei de Cultură, acțiune la care participă și elevii din școlile și colegiile hunedorene.
Iași – întreruperea iluminatului din oraș. Momente speciale: spectacol Mișcarepentrupământ, sportivii de capoeira din Iași vor avea o reprezentaţie de 30 minute, mişcările lor vor fi pe ritm de tobe; spectacol SunetulPământului susţinut de cvartetul de alămuri Adamos Brass din Iaşi; Eco Bike – concurs organizat de Asociaţia Iași Bike CLub; demonstraţie Trial Bike în faţa Primăriei Iaşi; aprindere lampioane; expoziție de obiecte de mari dimensiuni realizate din pet-uri de studenții de la Arhitectură. Locație: artera Ştefan cel Mare şi Sfânt, devenită pietonală.
Pitești – cursă de biciclete pe traseul Piața Vasile Milea – Piața Primăriei și în Parcul Lunca Argeșului; acțiuni organizate în Piața Primăriei – poezie, muzică, scenete, expoziții de obiecte confecționate din materiale reciclabile, având ca tematică protecția mediului; scrierea cu candele a unoe sloganuri dedicate Orei Pământului; stingerea luminii în zona centrală, inclusiv la sediul Primăriei; lansare de lampioane. Organizator: Primăria Pitești.
Ploiești – oprirea iluminatului public pe arterele principale şi pe Bulevardul Independenţei, formarea logo-urilor 60+, WWF, Ploieşti din candele/lumânări pe platoul din fața Palatului Administrativ, eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Prahova, cu Consiliul Local al Elevilor și cu ONG-urile din Ploiești.
Roman – întreruperea iluminatului ornamental la obiective ce aparţin de Primăria Roman și pe principalele bulevarde, Marşul luminii care se va desfăşura pe E85 – bulevardul Roman Muşat, tronsonul cuprins între b-dul Republicii şi Piaţa Roman Vodă, pe de o parte şi zona Hotel Roman şi Piaţa Roman Vodă, pe de altă parte. Acest marş va fi realizat de către voluntari din cadrul instituţiilor de învăţământ şi romaşcani de toate vârstele (toți voluntarii contribuie cu candele roşii, iar coordonatorii elevilor vor beneficia de făclii). Marşul se va finaliza în piaţa centrală prin scrierea unor mesaje ECO cu ajutorul candelelor aprinse și creionarea simbolului 60+ din candele. Evenimentul va fi acompaniat de muzică ambientală, iar la final se vor lansa lampioane.
Slatina – oprirea iluminatului public stradal pe mai multe artere rutiere.
Earth Hour în alte orașe din țară:
Bistrița (Capitala Earth Hour 2012)
19.00 – 20.00: Şedinţă foto CAMPANIA ENGAGE. Mini-expoziţie de foto-angajamente a primilor înscrişi în Campania ENGAGE cu ocazia Earth Hour 2012
19.30 – 20.30: Voluntarii de la Asociaţia Cercetaşii bistriţeni vor realiza un bec uriaş din candele. Vor fi prezenţi şi copii cu lampioane confecţionate la „Şcoala Verde”, din materiale reciclabile
20.00 – 21.30: „Eco-Bicicleta” – sunt aşteptaţi voluntari care să pedaleze pentru „energie verde”
20.15 – 20.30: muzică folk cu tineri bistriţeni
20.30: numărătoarea inversă: 3, 2, 1 şi iluminatul public se întrerupe timp de o oră în tot oraşul. „Eco-Bicicleta” asigură iluminarea scenei, se aprind candelele în zona pietonală din centrul istoric; ORA PĂMÂNTULUI 2013 – spectacol susţinut de corul Liceului de muzică „Tudor Jarda”; dans și jonglerii cu foc cu Trupa „Sirius”, aparţinând Asociaţiei culturale Bistriţa Medievală
21.25: se lansează lampioanele care vor fi vânate de participanţi pentru premiile puse în joc
21.30: se aprind luminile, mesajul primarului, piesă muzicală folk de încheiere a evenimentului
Locație: zona pietonală Liviu Rebreanu din centrul istoric. Organizator: Primăria Bistrița.
Arad – sâmbătă, o zi bogată în evenimente, începe cu o acțiune de ecologizare în Parcul Natural Lunca Mureșului, întâlnirea având loc la ora 10:00 la Administrația Parcului. Pe toată durata zilei, iubitorii de animale pot dona hrană sau bani Asociației pentru Protecția Animalelor Miniș, în cadrul unui eveniment organizat la Atrium Center. Tot aici, începând cu ora 18:30, designer-ul arădean Oana Șeran lansează o nouă colecție eco – „Flower Power”. În paralel, la ora 19:00, Asociația Bicicliștilor Amatori dă startul, din Piața Avram Iancu, unui traseu ciclist prin oraș, intitulat „Pedalează pentru Terra”. De asemenea, Centrul Județean de Voluntariat organizează la Ineu acțiuni pentru protecția mediului. Ora Pământului va fi sărbătorită pe platoul din fața Primăriei, prin stingerea iluminatului arhitectural de pe cladirile emblematice ale Aradului, dar și printr-un spectacol „unplugged” susținut de elevii Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” și artiști ai Filarmonicii de Stat Arad, urmată de la ora 22 de un concert rock în Club Flex, unde On the Edge, Class of Anatomy, Oana Muntean, Oana Țogoe, și Sergiu Raluca vor „cânta pentru Planetă”, într-un eveniment organizat de prof. univ. drd. Paul Deme, Vicepreședinte ASMA. Duminică, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad organizează începând cu ora 11:00, în complexul sportiv „Constructorul”, un turneu de mini-fotbal, iar Condor Club Arad un concurs de orientare turistică, începând cu ora 11:30.
Brașov – tură cu bicicletele (decorate cu beţe fosforescente) pe traseul Centul Civic – strada Iuliu Maniu – strada Nicolae Iorga – Aleea După Ziduri – Parcul Gheorghe Dima – strada George Bariţiu – Piaţa Sfatului (întâlnire în faţa Camerei de Comerţ Braşov, ora 19:30). În intervalul 20.30-22.00, va avea loc în Piața Sfatului, după oprirea iluminatului public, un mini spectacol cu biciclete, se vor aprinde lumânări, se va cânta la chitară, vor fi lansate lampioane luminoase, iar trupa Hypnosis vor realiza o demonstraţie pirotehnică. Organizator: Centrul de Voluntariat Brașov (www.facebook.com/events/106285736229876/?fref=ts).
Brăila – marș pe biciclete (organizat de Biblioteca Județeană Brăila și CSM – clubul de ciclism) pe traseul Platoul din fața Primăriei – Calea Călărașilor – str. Griviței – str. 1 Decembrie – str. Mihai Eminescu – Piața Traian – Calea Galați – Bulevardul Independenței – Platoul din fața Primăriei (întâlnire pe Platoul din fața Primăriei, ora 19.00); flashmob realizat de membrii Asociației ProDemocrația și ai Organizației Națională Cercetașii României. Intervalul orar 20.30 -21.30: spectacol cu majorete pictate în culori fluorescente, spectacol de muzică și dans susținut de elevi al Liceului de Artă, concert unplugged chitară clasică susținut de studenți ai Universității Constantin Brâncoveanu), aprinderea a 1500 lampioane confecționate manual de cercetași și jonglerii cu foc, lansarea lampioanelor. Locație: Platoul din fața Palatului Administrativ. Organizator: Primăria Brăila.
Călărași – întreruperea iluminatului la Primărie, Prefectură și la Centrul Cultural Județean Barbu Știrbei; în centrul orașului, liceenii vor susține momente artistice.
Cluj – întreruperea iluminatului din centrul Pieţei Unirii, iar în zona din faţa statuii ecvestre a lui Matei Corvin va fi transmis următorul mesaj alcăuit din lumânări: „Primăria Cluj-Napoca şi UN Youth Cluj sprijină Earth Hour” (așadar clujenii sunt invitaţi să vină cu lumânări); întreruperea iluminatului în Căminul 16 din Campusul Haşdeu, Universitatea Babeş-Bolyai, flashmob pe cămin. Organizator: Tineretul ONU din Cluj-Napoca. Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/154145994747416/?fref=ts.
De asemenea, Liceul Teoretic Apáczai Csere János din Cluj-Napoca, prin grupul de inițiativă Bang on your minds organizează evenimente simultan în trei locaţii: Cluj-Napoca, Săvădisla şi Căpuşu-Mare. În aceste localităţi, cu începere de la ora 20:30 tinerii (dar nu numai) sunt invitați pentru a vedea cum putem petrece timpul liber mult mai util şi distractiv, şi fără folosirea curentului electric, prin activităţi și jocuri de societate în spaţiul public. Un lucru inedit în inițiativa tinerilor este implicarea unor comunități rurale în această acțiune internațională, axată preponderent pe comunități urbane. Locaţiile alese sunt: în Cluj – statuia Sf. Gheorghe din strada M. Kogălniceanu, organizator principal: Vörös Alpár și Jánosi Zsuzsa Anna; în Săvădisla – parcul din centrul comunei de lângă Căminul Cultural, organizator principal: Kerekes Szabolcs; în Căpușul Mare – curtea Școlii Generale, la nr. 124, organizator principal: Kovács Áron (pentru datele de contact ale organizatorilor vă rugăm să ne trimiteți un email pe adresa [email protected]). Activităţi: 20:15-20:30 adunarea participanţilor, 20:30-20:35 scurtă prezentare a activităţilor şi a proiectului Ora Pâmăntului, aprinderea lumânărilor, 20:35-20:50 jocuri de societate cu implicarea tinerilor participanţi, 20:50-20:55 concurs interactiv pentru tinerii participanţi cu întrebări fulger, 20:55-21:00 aprinderea şi lansarea a 10 lampioane. Vă invităm să participaţi personal la acţiune, dând o importanţă sporită evenimentului.
Craiova – în săptămâna premergătoare evenimentului va fi amplasat un punct de informare a cetățenilor în Piața „Mihai Viteazu”. Stingerea tuturor luminilor controlate de către Primărie care nu implică riscuri legate de securitate, a luminilor care pun în valoare obiectivele arhitecturale deosebite ale orașului (proiectoarele de pe Primărie, Prefectura, Palace, Muzeul de Artă, Universitate, biserici, poarta Parcului Romanescu), iluminatului stradal din perimetrul central unde se va desfăsura marșul Earth Hour – traseu Universitate – Primărie – Piața Mihai Viteazul, la care participă elevi, studenți și profesori cu candele, precum și alți cetățeni. Organizator: Asociația Studenților din Facultatea de Fizică din Craiova.
Deva – întreruperea iluminatului de către Primărie; asociația TEAM 4 LIFE invită locuitorii din Deva în centrul orașului de unde se vor lansa 200 de lampioane.
Focșani – stingerea iluminatului public pe bulevardele principale și în Piața Unirii. Membrii Blogosferei Vrancea le dau întâlnire locuitorilor din Focșani în Piața Unirii, unde fiecare va putea așeza pe pavaj, într-o zonă delimitată cu torțe puse la dispoziție de către Garnizoana din Focșani, câte o lumânare/candelă. Blogosfera Vrancea a pregătit și o acțiune surpriză. Pagina de Facebook a evenimentului: www.facebook.com/events/537046549639880/?fref=ts.
Oradea – montarea, începând cu ora 15.00, a unui stand tematic şi a unor panouri informaţionale despre ceea ce înseamnă mişcarea Ora Pământului, statistici relevante, moduri concrete de reciclare, beneficiile acesteia și modul corect de reciclare pentru PET-uri, baterii, becuri, plastic, metal, hârtie, sticlă. Împărţirea unor sacose din pânză cu logo-urile Rotary, Rotaract, Interact şi Ora Pământului pentru a descuraja consumul dăunator de pungi din plastic. Programul de seară: oprirea iluminatului architectural al unor clădiri reprezentative precum Primăria Oradea şi Teatrul Regina Maria și a iluminatului din zona Parcului 1 Decembrie unde se vor aprinde lumânări și torțe pentru Earth Hour. Localurile: Lord’s Pub, Columbus Cafe, Podz Music Pub, Petit Café, Casa del Caffe, Juice Coffeehouse & Lounge Bar, Famous Place, Stage Muzeu, Yellow Submarine se vor alătura acțiunii prin stingerea în intervalul orar 20:30-21:30 a iluminatului publicitar şi de interior, precum şi prin amplasarea de lumânări şi lampadare. Desfăşurarea în zona Parcului 1 Decembrie a unor activităţi artistice şi culturale pe durata opririi ilumininatului, precum: Astroclub „Meridian Zero” Oradea vor facilita privitul stelelor printr-un telescop; un număr de magie asigurat de cuplul „Eduard şi Bianca”, muzică live, duet flaut cu Georgiana Mircescu și Adriana Mircescu, Corul Ariston, dans contemporan cu Delia Marian și Rebeca Fekete, iar Organizația Naționala Cercetașii României Oradea vor încânta spectatorii cu animatii și cântece.
Râmnicu-Vâlcea – începând cu ora 18.00, în Scuarul Mircea cel Bătrân (kilometrul „0” al orașului) vor avea loc mai multe evenimente derulate în parteneriat cu ONG-uri și instituții publice (Inspectoratul Scolar Judetean, Teatrul Municipal „Ariel”, Consiliul Judetean al Elevilor etc.), iar în intervalul 20.30 – 21.30, se va stinge lumina în zona centrală și la sediile principalelor instituții publice și societăți comerciale din oraș. Organizator: Primăria Râmnicu-Vâlcea.
Reșița – cei care vor veni cu o lumânare în centrul orașului vor avea parte de momente artistice: muzică folk unplugged cu Cristi Buica & Friends, intermezzo muzical realizat de un grup coral aflat sub bagheta profesorului Cornel Todea, momente artistice și de animație cu actorii Teatrului de Vest, jocuri și animație realizate de tineri voluntari, paradă/lansare de lampioane, „Tales from the caves” – povestiri și aventuri spuse celor tineri de către colegii speologi la lumina lămpilor, „Altfel de povești” – cei mai mici dintre participanții la Earth Hour se vor bucura de povești la lumina lumânării în cadrul Bibliotecii Județene Paul Iorgovici. „Cărți și candele” – tot la Biblioteca va exista o sală pentru tinerii liceeni/studenți iubitori de lectură/poezie; momentul este coordonat de un dascăl și un actor de la teatrul local; „Muzică, povești și animație”, moment realizat de Liga Studenților din Univ. Eftimie Murgu din Reșița și Asociația Cogito la cantina universității. Multe dintre barurile din zona centrală a Reșiței vor aprinde lumânări, iar atmosfera va fi întregită de diverse activități (muzică unplugged, jocuri, animație).
Roșiorii de Vede – program artistic-cultural și sportiv: ora 20 – Ora Zero a Planetei Albastre (documentar realizat de Dan Cîmpeanu), pe platoul din fata Primăriei; ora 20.30 – toți roșiorenii responsabili sting lumina – se stinge iluminatul public și în sediile unor instituții, operatori economici și locații reprezentative, vor fi aprinse candele în forma unui bec mare și a simbolului 60+, se vor aprinde candele și în jurul instituțiilor de cultură și la Monumentul Eroilor. Intervalul 20.30- 21.20: Scrisori către Planeta Pământ (redactate și prezentate de elevi ai Liceului Virgil Madgearu), Vindecați Terra (spectacol susținut de Cercul de Muzică al Casei de Cultură), Sănătatea Pământului Începe cu Noi (demonstrații de arte marțiale și tir cu arcul prezentate de Clubul ATAC în colaborare cu Academia Olimpică Romănă – Filiala Teleorman), Împreună pentru Pământ (decernarea diplomei Earth Hour pentru participarea la eveniment pe platoul din fața Primăriei). Ora 21.20 – Suflet din Țara lui Brâncuși – vernisaj la lumina lumânărilor a expoziției de pictură și sculptură realizată de artistul plastic Costel Paun și oferirea Diplomei de Excelență artistului pentru promovarea artei rosiorene și implicarea în campania Earth Hour – la Muzeul de Istorie Petre Voivozeanu. Ora 21.30 – aprinderea luminilor în oraș. Organizator: Primăria Roșiorii de Vede.
Satu Mare – 17.30 – concert susținut de trupa ACT4U; 18.00 – reprezentație capoeira; 19.00 – concert de pian Corina Savian; 19.30 – proiecții video; 20.00 – eco-mesaje pentru Satu Mare; 20.30 – 21.30 – stingerea luminilor și lansare de lampioane. Locație: Piața 25 Octombrie sau Casa de Cultură a Sindicatelor (dacă plouă). Organizator: Asociația ACT4U.
Slobozia – ora 11.00 – „Streetball” – participă echipe de liceeni din municipiul Slobozia (locație: Piața Revoluției); ora 20.30 – stingerea luminilor, cină ,,La Lumina Lumânărilor” – Restaurant ,,Select”, „La Lumina Torțelor” – concert susținut de Fanfara Municipiului Slobozia (locație: Piața Revoluției); ora 20.45 – turul bicicletelor cu dinam, în Parcul Tineretului; ora 21.00 -,,Iluminăm Municipiul Altfel” – lansare de lampioane colorate (locație: Piața Revoluției). Organizator: Primăria Slobozia.
Târgoviște – iluminatul public va fi stins complet (stradal, clădiri, monumente, piețe publice) timp de o oră. Societatea Astronomică Română de Meteori organizează acțiunea „Cu stelele la Prefectură, de Ora Pământului”, ce presupune instalarea de telescoape pe Platoul Prefecturii, în Piața Tricolorului unde, la lumina lumânărilor (se vor folosi candele roșii pentru a crea sigla 60+), după lansarea lampioanelor, oamenii vor fi invitați să privească prin telescop cerul fără poluare luminoasă.
Turda – Primăria Municipiului Turda are plăcerea de a-i invita pe toţi cetăţenii să răspundă în spiritul acestei manifestări prin gestul simbolic al reducerii consumatorilor casnici, iar cei care vor dori să se alăture organizatorilor sunt aşteptaţi pe platoul din faţa instituţiei, unde se vor aprinde lumânări şi va fi susţinut un scurt moment artistic. Pentru a promova ideea mobilităţii urbane durabile şi pentru a propune o alternativă viabilă la transportul urban, un grup de biciclişti turdeni vor marca „Ora Pământului” printr-un tur nocturn pe bicicletă, pe traseul Piaţa 1 Decembrie 1918 – str. Andrei Şaguna – str. Ghe. Lazăr – str. Axente Sever – str. Castanilor – Piaţa Republicii – Piaţa 1 Decembrie 1918 – str. Libertăţii – sens giratoriu – str. Libertăţii – retur Piaţa 1 Decembrie 1918.
Vaslui – 20.15 prezentare eveniment; 20.30 decuplarea iluminatului public din Centrul Civic şi aprinderea făcliilor de către participanţi, conturarea pe platoul din Centrul Civic a simbolului 60+ din starleți; 20.30-21.30 momente artistice asigurate de elevii liceelor din municipiul Vaslui, promovarea transportului alternativ, cu participarea Asociației Bicicliștilor din Vaslui, prezentarea de idei și inițiative locale sub sloganul „Fiecare dintre noi are puterea de a schimba lumea” (cu participarea voluntarilor INTERACT Vaslui și a reprezentanților Agenției Locale pentru Eficiență Energetică și Management ALEEM Vaslui); 21.30 concluziile evenimentului, plan de acțiuni viitor.
Vatra Dornei – stingerea luminii în partea centrală a oraşului (Str. Mihai Eminescu) între orele 20.30- 21.30, iar participanţii din cadrul mai multor instituții de învățământ vor realiza lucrări prin tehnica landart din produse naturale specifice zonei de munte şi produse realizate prin tehnica indian paper art (lampioane, suporturi pentru lumânări etc.).
Orașe care marchează Earth Hour prin stingerea luminilor: Aiud, Arad, Avrig (tot orașul), Bacău, Baia Mare, Buzău, Calafat, Horezu, Miercurea-Ciuc, Salonta, Sighișoara, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Tulcea.
Muzee care marchează Earth Hour: Muzeul Național Bruckenthal, Muzeul Național Peleș, Muzeul Bran.