Ora Pământului 2014: Campania Earth Hour a fost iniţiată în 2007 de către organizaţia WWF. În 2013, peste 7.000 de oraşe din peste 152 de ţări au stins lumina timp de o oră, răspândind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.
Începând din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Beyond the Hour (Mai mult de o oră pentru planetă), în care oamenii sunt îndemnaţi să facă mai mult decât să stingă lumina timp de oră şi să respecte mediul în fiecare zi. WWF îi îndeamnă, astfel, pe susţinătorii campaniei să facă tot ce pot pentru a-şi schima stilul de viaţă şi a reduce impactul negativ asupra planetei.
La inițiativa WWF Australia, pe 31 martie 2007, peste 2.2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Mii de oameni au ieșit atunci pe străzile orașului, sărbătorind Pământul cu petreceri și concerte fără surse de electricitate, observații astronomice, picnicuri în familie la lumina lumînării.
În 2008, Earth Hour urma să se extindă pe tot teritoriul Australiei. Cu puțin timp înainte de eveniment, orașul Toronto din Canada a anunțat că se alătura mișcării şi nu a trecut mult până când aproape 400 de oraşe din 35 de țări s-au mobilizat pentru acest eveniment.
Earth Hour a devenit în timp foarte scurt un eveniment global anual, marcat în ultima zi de sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocțiu, astfel încât toate orașele au parte de întuneric în intervalul 20:30-21:30.
Ce putem face cu ocazia Orei Pământului
Ora Pământului este ocazia perfectă pentru a petrece o seară în linişte, romantică sau să ne bucurăm de natură. Astfel, cine doreşte să sărbătorească planeta noastră sâmbătă, poate începe prin a stinge luminile din casă în intervalul orar 20:30-21:30.
Dacă vreţi să faceţi mai mult de atât, puteţi să scoateţi toate electronicele din priză, precum televizorul sau computerul, întrucât acestea consumă energie chiar şi atunci când sunt oprite, dar sunt conectate la priză.
În ora fără lumină, aveţi o sumedenie de opţiuni. Puteţi să petreceţi o seară romantică, la lumina lumânărilor, alături de persoana iubită. Dacă doriţi să staţi alături de prieteni, puteţi să jucaţi un boardgame la lumina lumânărilor sau alte jocuri simpatice, precum Mima. Cei care vor să iasă din casă sâmbătă seara, pot alege o plimbare prin oraş, pe jos sau cu bicicletele, pot merge să admire stelele din parcuri sau de la observatoarele astronomice. Deasemenea, puteţi participa la diverse evenimente realizate de asociaţiile sau de autorităţile din oraşele voastre, precum petreceri speciale, focuri de tabără sau lansări de lampioane.
Citeşte şi Ora Pământului 2014: Oraşele României se înscriu în competiţia pentru titlul de Capitala Earth Hour