ORA PAMANTULUI 2018: Când trebuie să stingem lumina, înainte de trecerea la Ora de vară

Ora Pământului 2018. Ora Pământului 2018. În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour.
Filip Stan
23 mart. 2018, 09:58
ORA PAMANTULUI 2018: Când trebuie să stingem lumina, înainte de trecerea la Ora de vară

ORA PAMANTULUI 2018. În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu Earth Hour. Acesta are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

ORA PAMANTULUI 2018. De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcții emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinx și Marile Piramide ale lui Giza (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieței Roșii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala Vasili Blajenâi și o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf și Piața Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem și mânăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne și Fribourg, castelul din Chillon etc.

România participă la Ora Pământului 2018. Când se stinge lumina, pentru protecţia planetei

Ora Pământului (Earth Hour) este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice.

Acest eveniment este promovat de World Wide Fund for Nature Australia (WWF), un grup internațional de lobby pentru mediu și cotidianul australian Sydney Morning Herald. Prima Oră a Pământului a avut loc la Sydney, cel mai mare oraș din Australia, între orele 19:30 și 20:30 la 21 martie 2007.

Bucuresti, WWF organizeaza un eveniment unde se va discuta despre biodiversitate. Acesta va avea loc la Palatul Universul (Beans & Dots si Mezanin), de la 19.00, unde va avea loc proiectia filmului de mediu metraj Salbaticia din Carpati, bogatie pentru oameni, urmand ca apoi participantii sa isi daruiasca energia naturii in pasi de dans cu Swing Dance Society. Rockabella si Blue Noise aduc muzica, fara sa se foloseasca de surse de energie electrica.

Tot in Capitala, asociatia Adevaratii VeloPrieteni Romania organizeaza o tura cu bicicletele. Punctul de intalnire este „Rondul Biciclistilor” din Parcul Izvor. La ora 20:30 incepe tura, timp de o ora, pe traseul Parcul Izvor, Unirii, Piata Romana, Piata Victoriei, Charles de Gaulle, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei si retur la Izvor.

In Arad, Centrul Municipal de Cultura Arad va organiza un concurs de desen cu tema „Ora Pamantului” la Muzeul Preparandiei, un mars cu biciclete in centrul orasului si un concert acustic, pe Platoul Primariei Municipiului Arad, inainte de ora 20:30.

In Ajud se va opri iluminatul la Casa de cultura „Tudor Vornicu”. Vor avea loc mai multe activitati educative la Colegiul Tehnic Gheorghe Bals, Colegiul National Emil Botta, Scoala Gimnaziala Principele Radu, Scoala Gimnaziala Mihail Armencea, Scoala Gimnaziala Angela Gheorgiu si Scoala Gimnaziala Maresal Averescu.

In Brasov, autoritatile vor opri iluminatul public intre orele 20:30 si 21:30, inclusiv in Piata Sfatului si curtea Bisericii Negre. Atat sambata, cat si duminica vor avea loc ateliere de identificare a factorilor poluanti si unde se va invata cum se realizeaza separarea pentru reciclare.

La Braila, pe platoul din fata Palatului Administrativ vor avea loc mai multe activitati culturale si va fi oprit iluminatul ambiental la Palatul Administrativ, Colegiul National „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Colegiul National „Nicolae Balcescu”, Casa de Cultura „Petre Stefanescu Goanga”, Teatrul „Maria Filotti” si Scoala Gimnaziala „Sandu Aldea”. Lumina va fi stinsa si pe Calea Calarasilor.

In Bistrita, voluntarii Asociatiei „Cercetasii bistriteni” vor amplasa lampioane luminoase in Zona pietonala „L.Rebreanu”, de la 20:00 la 21:30 – Spectacolul gulgutelor. Participantii la eveniment, indiferent de varsta, sunt invitati sa produca energie verde pedaland pe trei biciclete.

Va fi organizata si o tura „Connect2Earth” cu bicicletele pe urmatorul traseu: Piata Centrala – str. Gh. Sincai – b-dul Independentei – sens giratoriu Kaufland- b-dul Independentei – str. Garii – b-dul Republicii – str. B. St. Delavrancea – Str. Dornei – Piata Centrala. Participa ambasadorii mobilitatii durabile din Bistrita: Matei Moisil si Levente Ianosi. Seara se va incheia cu un spectacol de sunet si lumina – The Boulevard Acoustic si Trupa Sirius.

Si la Buzau se va intrerupe timp de o ora iluminatul architectural al Palatului Comunal Buzau – cladirea reprezentativa a Municipiului Buzau

La Constanta se va stinge lumina in Parcul Tabacarie, unde se vor aprinde 2.000 de lumanari.

Tot lumanari, dar asezate in gulgute de hartie se vor aprinde si in Fagaras, la terasa Litoral, de-a lungul promenadei.

In Oradea se va opri lumina in Parcul 1 Decembrie si la primarie. Corul National de Camera „Madrigal” va canta in Parcul 1 Decembrie, statuia Ostasului Roman, intre orele 17:00 si 22:00.

Primaria Ramnicu Valcea intrerupe lumina si organizeaza mai multe activitati la care vor participa si reprezentanti ai Asociatiei Astro Club si ai Palatului Copiilor din Ramnicu Valcea („harta municipiului” din gulgute luminate, lansare de lampioane), iar corul „Cantus” al Liceului de Arte Victor Giuleanu va sustine un recital.

Si la Resita vor fi stinse luminile in centrul orasului. La Roman se va opri iluminatul stradal si la toate cladirile publice subordonate primariei. Tot aici se va organiza un ecotur ciclist in jurul municipiului, seara incheindu-se cu un show de muzica, dans si lumina.

In Satu Mare se inchide lumina in Piata 25 Octombrie- platou, Pietonalul Coposu si se opreste iluminatul arhitectural pe cladirea Palatului Administrativ.

La Sighisoara, Ora Pamantului va fi sarbatorita in doua zile. Vineri intre orele 10.00 si 13.00 va avea loc o actiune de ecologizare in zona unitatilor de invatamant si Cetatea medievala, iar sambata in Piata Cetatii va canta Fanfara Sighisoara – Recital (19:00); Clubul Copiilor Sighisoara – Piesa de teatru „Revolta povestilor” (20:00) si un recital sustinut de elevii scolilor sighisorene si din imprejurimi (20:30).

La Tulcea se inchide lumina la Primarie, Prefectura, Consiliul Judetean Tulcea, ARBDD, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, ICEM si Inspectoratul Scolar al judetului Tulcea. Intre 20:00 si 21:30, mai multi elevi vor sustine un spectacol tematic de muzica si dans pe scena din Piata Civica, folosind ca surse de lumina lanternele si felinarele. Spectacolul va cuprinde momente folk, muzica populara, jazz, dansuri moderne, mesaj din leduri cu simbolul consacrat al angajamentului de a dedica planetei mai mult de 1 ora pe an.

La Drobeta Turnu Severin va fi o seara de poezie pe acorduri de chitara, la Clubul Artelor, din cadrul Palatului Culturii Teodor Costescu.

La Deva se vor stinge luminile pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (zona pietonala) si la sediile Primariei si Consiliului Local Deva, Institutiei Prefectului Judetul Hunedoara, Consiliului Judetean Hunedoara, Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, Teatrului de Arta, Centrului Cultural „Dragan Muntean”, precum si la toate cele 11 unitati de invatamant din oras.

In Hunedoara se vor stinge luminile pe B-dul Libertatii – str. Constantin Bursan – str. Castelului – curtea exterioara a Castelului Corvinilor. In acest timp, un grup de tineri voluntari de la „Cercetasii Romaniei” vor scrie cu ajutorul lumanarilor, numele municipiului – Hunedoara, in curtea exterioara a Castelului Corvinilor.

La Focsani autoritatile anunta organizarea unui concert de muzica sustinut de Corul de Camera „Pastorala” alaturi de corurile Jeunesses – Liceul de Arta „Gheorghe Tattarescu”, „Mica Pastorala” – Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, Ding Dong – Scoala Gimnaziala „Anghel Saligny”, Armonia – Colegiul National „Al. I. Cuza” si Scoala „Duiliu Zamfirescu”, Diatonic – Scoala Gimnaziala „Nicolae Iorga”, „La Primavera” si Grupul de copii „Acord” in cadrul Programului National Cantus Mundi. Acesta va avea loc in Piata Unirii.

In timpul concertului vor fi lansate 300 de lampioane care vor fi puse la dispozitie gratuit tuturor celor prezenti in piata centrala din municipiu.

Si in Slatina va fi sarbatorita Ora Pamantului, unde se va opri lumina la Primarie, dar si pe arterele principale.

Ora Pământului 2018 | Sâmbătă, 180 de ţări, inclusiv România, sting lumina simbolic/ Cum se serbează în Bucureşti şi în ţară

 Oameni din peste 7.000 de oraşe, din 180 de ţări, inclusiv România, vor stinge simbolic lumina sâmbătă, de la 20.30, timp de o oră – Ora Pământului, cea mai mare mişcare de mediu voluntară din toate timpurile. Lumina va fi stinsă, între 20.30 şi 21.30, la Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, Casa Poporului şi în zeci de instituţii din ţară, precum şi la ambasadele româneşti.

În 2018, în România, 25 de oraşe – Adjud, Arad, Aiud, Bacău, Braşov, Brăila, Bistriţa, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Făgăraş, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Moineşti, Oradea, Oneşti, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Roman, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Sibiu, Sighişoara, Tulcea, Turda, Vaslui, Vulcan – au anunţat organizarea unor activităţi cu ocazia Earth Hour, potrivit site-ului ora-pamantului.ro.

Astfel, sâmbătă, în toată ţara vor avea loc mai multe evenimente şi activităţi organizate pentru a sărbători Ora Pământului, precum ture cu bicicletele, concerte în aer liber şi nu numai, lista acestora fiind actualizată constant pe ora-pamantului.ro şi pe pagina de Facebook WWF Romania.

Guvernul, în întuneric timp de o oră

Lumina în Palatul Victoria va fi stinsă, sâmbătă, timp de o oră, între 20.30 şi 21.30, Guvernul României alăturându-se astfel, şi în 2018, instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţară şi din întreaga lume care marchează „Ora Pământului”.

„Guvernul doreşte să reconfirme în acest fel atenţia pe care o acordă problemelor de mediu şi de eficienţă energetică, obiectivul pe care şi l-a propus prin Programul de guvernare fiind de redefinire a politicilo energetice ale României, punând accent pe cercetare, inovare şi pe promovarea noilor tehnologii privind stocarea energiei, reţelelor inteligente sau măsurilor de eficienţă energetică în întreg sistemul”, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, acestui demers al Guvernului i se alătură ministere şi alte instituţii guvernamentale.

Anul acesta, la împlinirea a 11 ani de la debutul „Orei Pământului”, peste 6500 de oraşe vor lua parte la această acţiune.

Palatul Cotroceni se alătură campaniei

Iluminatul Palatului Cotroceni va fi înterupt, sâmbătă, timp de o oră, între 20.30 şi 21.30, Administraţia Prezidenţială alăturându-se astfel, şi în 2018, instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţară şi din întreaga lume care marchează „Ora Pământului”.

„Administraţia Prezidenţială se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, campaniei „Earth Hour” – Ora Pământului. În acest sens, sâmbătă, 24 martie a.c., în intervalul orar 20:30-21:30, iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt”, potrivit unui comunicat de presă.

Casa Poporului stinge luminile

Luminile interioare şi exterioare de la Palatul Parlamentului vor fi stinse sâmbătă seara, între 20.30 şi 21.30, în acest fel instituţia alăturându-se acţiunilor din 6.500 de oraşe din întreaga lume dedicate Zilei Pământului.

„Camera Deputaţilor se alătură, şi în acest an, celei mai mari acţiuni voluntare de mediu, „Earth Hour – Ora Pământului în România”, ca partener al organizaţiei internaţionale „World Wide Fund for Nature”. Pentru a marca acest eveniment, iluminatul interior şi exterior al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, 24 martie, între orele 20.30 – 21.30”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Camera Deputaţilor participă la acest eveniment de la prima ediţie a acestuia în România.

Anul trecut, instituţii emblematice din România, precum Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Guvernul României şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din Bucureşti s-au alăturat evenimentului.

Sediile MAE şi ambasadelor româneşti din străinătate vor fi în întuneric de Ziua Pământului

 

Luminile în sediile MAE, ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate vor fi stinse, sâmbătă, timp de o oră, între 20.30 şi 21.30, pentru a marca „Ora Pământului”.

„Ministerul Afacerilor Externe se alătură, şi în acest an, iniţiativei internaţionale (), în cadrul demersurilor din întreaga lume de conştientizare a consecinţelor schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător şi a calităţii vieţii. Campania de anul acesta se desfăşoară sub sloganul #Connect2Earth şi aduce în discuţie importanţa biodiversităţii. Astfel, sâmbătă, 24 martie, în intervalul 20.30-21.30, vor fi stinse timp de o oră luminile în sediile MAE, ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate, cu scopul simbolic de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării mediului şi a resurselor planetei şi asupra responsabilităţii fiecăruia dintre noi”, potrivit unui comunicat.

 


În Bucureşti, „conversaţia” despre biodiversitate are loc printr-un program variat, în cadrul unui eveniment organizat de WWF. La Palatul Universul (Beans & Dots şi Mezanin), sâmbătă, de la ora 19.00, va avea loc proiecţia mediumetrajului „Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni”, urmând ca participanţii să îşi dăruiască energia naturii în paşi de dans cu Swing Dance Society. Rockabella şi Blue Noise aduc muzică, fără să se folosească de surse de energie electrică, iar The Bat – We love IMPRO este un spectacol parcă scris pentru natură şi Ora Pământului, potrivit organizatorilor.

De asemenea, adevăraţii VeloPrieteni România organizează o tură cu bicicletele, punctul de întâlnire fiind Rondul Bicicliştilor din Parcul Izvor, la ora 20.30. Traseul va cuprinde Parcul Izvor, Unirii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Charles de Gaulle, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei şi retur la Izvor.

Totodată, în Bucureşti şi în toată ţara vor avea loc evenimente organizate de Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin, prin Programul Naţional Cantus Mundi. Lista oraşelor şi coordonatorilor poate fi consultată pe https://www.cantusmundi.com/ro/.

De-a lungul ediţiilor anterioare, sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din luna martie. Clădiri simbolice, castele, monumente şi instituţii au întrerupt iluminatul şi au găzduit evenimente tematice. Printre reuşitele importante ale mişcării „Earth Hour” în România se numără faptul că Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraş de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Ora Pământului.

Evenimentul Ora Pământului (Earth Hour) a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund – Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizaţia WWF la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câţiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie, potrivit WWF.

Evenimentul Earth Hour este marcat de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocţiu, astfel încât toate oraşele au parte de întuneric în intervalul 20.30 – 21.30.

Mesajul este acelaşi, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice şi de extraconsum sunt atât de grave, actuale şi complexe, încât este nevoie urgentă de acţiune, la nivel global. Iar vocea comună a miliarde de oameni de pe tot globul ajunge chiar şi la cele mai înalte foruri ale decidenţilor.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa „Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour)”, în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnaţi nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi şi să-şi schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.

În România, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid de nouă oraşe la prima ediţie, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în iniţiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga ţară şi un eveniment popular în viaţa comunităţilor mici şi mari.

Anul acesta, pentru a zecea oară consecutiv în România, WWF încurajează indivizi şi organizaţii, companii, instituţii publice şi centre culturale din toată ţara să stingă lumina timp de o oră, sâmbătă, de la 20.30.

Începând cu acest an, evenimentul pune un accent şi mai mare pe implicarea activă a tinerilor în construirea unui viitor în armonie cu natura. În acest sens, aceasta este prima ediţie Earth Hour în care WWF îşi uneşte forţele cu Cercetaşii României.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi