ORA PĂMÂNTULUI 2019. Stingeţi măcar un bec pe 30 martie! Cum este celebrată EARTH DAY în România

Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie. În acest an, vom putea ajuta la economisirea energiei electrice pe 30 martie, de la ora 20.30, la ora 21.30, ora României. RomaniaTV.net vă prezintă ce se întâmplă de Ora Pământului în România.
Romania TV
29 mart. 2019, 10:01
ORA PĂMÂNTULUI 2019. Stingeţi măcar un bec pe 30 martie! Cum este celebrată EARTH DAY în România

UPDATE Ora Pământului – iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt sâmbătă timp de o oră

Iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt, sâmbătă, timp de o oră, în intervalul orar 20,30 – 21,30, cu ocazia campaniei Ora Pământului, a informat Administraţia Prezidenţială.

Preşedinţia României se alătură pentru al cincilea an consecutiv acestei campanii

Sâmbătă, 30 martie de la 20:30, ora locală, stingem lumina și celebrăm Ora Pământului 2019. Milioane de oameni din toată lumea vor stinge lumina în același timp pentru a trage un semnal de alarmă și pentru a fi solidari într-o acțiune globală cu mare impact asupra naturii și a mediului. 

De la Opera din Sydney până la Empire State Building și stadionul Bird’s Nest, la Burj Khalifa, mii de instituții vor opri lumina lor în semn de solidaritate pentru planetă, iar guvernele și companiile din întreaga lume vor fi încurajate să avanseze discuții și soluții de care avem nevoie pentru a construi un viitor sănătos și durabil pentru toți

Puteți participa şi voi simplu, fără să stați pe întuneric: stingeți luminile în încăperile unde nu se află nimeni, închideți calculatorul, monitorul, imprimanta, aparatura electrocasnică pe care puteți să nu o folosiți timp de o oră (robot de bucătărie, mixer, maşina de spălat, uscătorul de rufe, fierul de călcat, maşina de spălat vase, aspiratorul, plita de gătit, cuptorul cu microunde).

Ce poți face pentru protecția planetei

Specialiști de pe toată planeta sunt îngrijorați de schimbările climatice și spun că este una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, oamenilor, economiilor.
Observaţiile indică creşteri ale temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, o topire extinsă a zăpezii şi gheţii şi creşterea globală medie a nivelului mării. Este foarte probabil ca, în mare parte, încălzirea să poată fi pusă pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane.
Specialiștii au găsit și niște  metode simple, pe care orice om ar putea să le fgolosească și, astfel, să contribuim la protecția planetei.

Ora Pământului: rezultate

În ultimii zece ani, această mișcare a adus și o serie de rezultate notabile, care au inspiră astfel milioane de oameni să ia atitudine.

  • În Argentina a fost creată o zonă marină protejată de 3,5 milioane de hectare
  • În Uganda a fost creată o pădure Ora Pământului de 2700 de hectare
  • În Rusia a fost adoptată o nouă legislație pentru protecția mărilor și pădurilor
  • Polinezia Franceză s-a mobilizat pentru a proteja 5 milioane de kilometri pătrați din mările sale pentru a conserva ecosistemele oceanice

Provocări pentru Ora Pământului 2019

  • Kenya intenționează să planteze 1 miliard de copaci până în 2030 pentru a reface pădurile.
  • În Malaezia, oamenii au inițiat o petiție pentru a pune conservarea tigrilor pe agenda publică națională. Ecuadorul militează în capitala Quito pentru o lege care să interzică plasticul.
  • Finlanda va provoca peste un sfert din populația țării să adopte o dietă mai prietenoasă cu planeta.
  • WWF România provoacă oamenii, companiile, instituțiile să își creeze obiceiuri mai prietenoase cu mediul, pe care să le mențină cel puțin până la următoarea ediție Earth Hour.

Mai puține pungi din plastic

  • Mergi la cumpărături cu propria sacoşă și aruncă recipientele în coșuri separate, pentru a putea fi reciclate. 
  • Poți reutiliza ambalajele în gospodărie  în diverse scopuri: ghivece, abajururi creative, suporturi sau vase pentru stocarea mărunțișurilor.
  • Cumpără atât cât mănânci. Risipim foarte multă mâncare: circa 50% din toată producția de hrană de la nivel global ajunge la coșul de gunoi. 
  • Închide televizorul, computerul și alte echipamente electronice și electrocasnice când nu ai nevoie de ele și scoate-le din priză. Acestea folosesc între 10% și 60% energie chiar și atunci când sunt în stand-by. 
  • Foloseşte becuri economice sau cu LED și stinge luminile când nu ești în cameră.
  • Cumpără aparate electrice și electrocasnice cu consum redus de energie. 
  • Dacă vrei să îți cumperi o mașină de spălat nouă, o imprimantă, un telefon mobil sau orice alt obiect electric, alege modelul cu cel mai mic consum de energie pe care ți-l permiți.

Cum reciclezi hârtia și electrocasnicele

  • Caută programele de reciclare a electrocasnicelor derulate în anumite perioade de marile magazine de specialitate, acolo unde în schimbul aparatului vechi primești un anumit discount la aparatele noi.
  • Dă căldura mai încet iarna și ridică temperatura aerului condiţionat vara.
  • Spală rufele și vasele cu programele economice.
  • Pune rufele la uscat, în loc de a folosi uscătorul mașinii de spălat.
  • Izolează-ți casa și biroul. Clădirile pot pierde cantități enorme de energie, prin aerul cald care iese iarna și cel rece, vara.
  • Alege surse de energie verde, pune panouri solare.
  • Reciclează hârtia acasă şi la birou și printează numai dacă este absolut necesar.

Cum economisești apa

  • Știai că pentru o cană cu cafea se consumă 140l de apă pe parcursul întregului lanț de producție? Pentru 1 kg de carne de vacă se utilizează 10-20.000 l, pentru un tricou – 2.900 l, iar pentru o pereche de teniși – 8.000 l. Cu cât foloseşti mai puţină apă caldă, cu atât se consumă mai puţină energie pentru a încălzi apa, ceea ce reduce emisiile.
  • Închide robinetul când te speli pe dinți, când te săpunești sau când dai vasele cu detergent.
  • Repară robinetele care picură.
  • Fă duş în locul unei băi și redu durata duşului.
  • Instalează capete de duş care economisesc apa.
  • Reglează flotorul de la vasul wc la minim.
  • Colectează și folosește apa de ploaie.

Alege cea mai bună opțiune de transport

În loc să te urci în maşină în fiecare zi ca să rezolvi câte un lucru, nu ai putea să grupezi mai multe la un singur drum?

Nu ai putea folosi transportul în comun, bicicleta sau chiar mersul pe jos în loc de mașină? În acest fel ai contribui la reducerea emisiilor de carbon, cea mai gravă problemă de mediu actuală.

Nu ai putea să îţi înlocuieşti întâlnirile de business cu convorbiri telefonice sau cu video conferinţe?

Sursa: www.ora-pamantului.ro 

Ora Pământului, sărbătorită de formă la Timișoara. Nu mai stinge nimeni lumina

Primăria Timișoara îi cheamă pe timișoreni să sărbătorească Ora Pământului, dar tot nu stinge lumina pentru a omagia planeta, nici măcar iluminatul festiv de pe clădirea primăriei. Orașul care a fost „Capitala Earth Hour România” în 2013 celebrează Ora Pământului cu telescoape, muzică, foc și dans.

Primarul Nicolae Robu recunoștea încă de anul trecut că nu mai stinge lumina de Ora Pământului pentru că nu are sens să se producă disconfort, anunțând că Timișoara omagiază pământul altfel. Și anul acesta, oficialii primăriei îi cheamă pe timișoreni să privească cerul prin telescoape și să asculte concerte ale corurilor de copii de la Cantus Mundi sau să urmărească un spectacol cu foc și dans. Cu luminile aprinse.

„Municipiul Timișoara, «Capitala Earth Hour România» în anul 2013, sărbătorește Ora Pământului sâmbătă, 30 martie 2019, între orele 20.30-21.30. Pentru a marca Ora Pământului 2019, municipalitatea timișoreană organizează în Piața Unirii, cu începere de la ora 20, o diversitatea de evenimente. Astfel, la ora 20 vor fi montate telescoape astronomice prin care vizitatorii vor putea observa bolta cerească. Între orele 20.30 și 21.30 vor fi prezente coruri de copii din cadrul programului național Cantus Mundi, iar de la ora 21.30 Amaris Agni va susține spectacolul «Ielele Nopții», un moment artistic ce va îmbina dansul cu focul”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.

De stins lumina nu mai poate fi vorba în capitala Banatului, oraș care în 2013 a fost „Capitala Earth Hour România”. Primarul Nicolae Robu spunea încă de anul trecut că nu mai este de acord să le producă un disconfort timișorenilor nici măcar prin oprirea iluminatului arhitectural.

„Nu mai stingem becurile, pentru că nu are niciun sens să ne creăm acest disconfort. Noi omagiem pământul altfel, nu credem că este în interesul nimănui să stăm în întuneric o oră. Cetățenii pot să le stingă dacă doresc, dar noi nu. Noi am sărbătorit Ora Pământului de foarte multe ori și putem să nu mai stăm în beznă această sâmbătă. Dacă aproape seară de seară cartiere întregi erau în beznă, acum lucrurile acestea se întâmplă mai rar. Explicația este că s-a intervenit la nivel de infrastructură și s-au cheltuit niște bani așa cum era firesc să se facă de multă vreme”, explica Robu în 2018.

În urmă cu 10 ani, la Sydney, Australia, a avut loc cea mai mare mișcare de mediu din istorie, inițiată de WWF. De atunci, în fiecare an, milioane de oameni sărbătoresc Ora Pământului și atrag atenția asupra impactului pe care acțiunile oamenilor îl au asupra mediului. Și reprezentanții primăriei transmit că „Earth Hour” a devenit cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

Ora Pământului 2019 va fi marcată și la Bârlad 

Ora Pământului, are loc sâmbătă,  pe 30 martie 2019, în intervalul orar obișnuit: 20.30 – 21.30, va reuni încă o dată milioane de oameni din întreaga lume care-și arată angajamentul față de Planetă. 

Ora Pământului 2019 este un moment-cheie pentru oameni, companii, autorități să își folosească puterea pentru a face schimbări la nivel personal, dar și la nivel global, încât să protejeze natura de care depinde bunăstarea și dezvoltarea umanității.

Earth Hour a început în 2007, când peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney – Australia au stins luminile pentru o oră, din nevoia de a atrage atenția, la nivel global, asupra problemei schimbărilor climatice. De atunci, oameni din peste 7.000 de orașe din mai mult de 180 de țări s-au alăturat acestei mișcări de mediu.

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar din anul 2013 şi oraşul Bârlad se alătură acestei manifestări, prin iniţiativa echipei de la observatorul astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”. Cu prilejul evenimentului global „Ora Pământului” instituţia noastră va organiza observaţii astronomice în stradă. Primăria Municipiului Bârlad ne va susţine în această activitate, şi va solicita oprirea iluminatului public în data de 30 martie 2019, intervalul orar  20.30 – 21.30.

Observaţiile astronomice din stradă vor avea loc sâmbătă 30 martie 2019, între orele  20.30 şi 21.30, în zona parcului „Victor Ion Popa” (la strada principală).

În cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile, activitatea se va desfășura la sediul observatorului astronomic (str. Republicii nr. 235), cu o prezentare despre impactul activităţilor umane asupra mediului înconjurător.

Ora Pământului 2019, marcată lângă Coloana Fără Sfârşit

Organizația Națională Cercetașii României Filiala Târgu Jiu „Ecaterina Teodoroiu“, Astroclubul SARM Gorj, Gorjenii lui Brâncuși și Clubul Copiilor Bumbești-Jiu au decis să marcheze „Ora Pământului“, în Parcul Coloanei fără Sfârșit. „Chiar dacă luminile vor fi stinse pentru numai o oră, observațiile astronomice prin telescop vor dura cât va fi nevoie! 30 martie, de la 20.30, stingem lumina și privim cerul prin telescop. Îi aşteptăm pe toţi târgujienii amatori de astronomie“, a declarat Marcel Jinca, coordonator Astroclub SARM Gorj. 

„Ora Pământului” va fi marcată la Ploiești. Anul acesta momentul va include şi o serie de activităţi

 

“Ora Pământului” va fi marcată la Ploiești. Anul acesta momentul va include şi o serie de activităţi. Ora Pământului  este un eveniment internațional organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an. Are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice.

Mometul va fi marcat şi la Ploieşti. Astfel , sâmbătă – 30 martie 2019, în intervalul orar 20.30-21.30, va fi oprit iluminatul public stradal, în Centrul Civic – zona pietonală și pe Bulevardul Independenței, respectiv de la Gara de Sud și până la Palatul Administrativ.

Potrivit unui comunicat de presă, ediția din acest an va include și un recital muzical susținut în aer liber de 130 de copii, realizat sub egida Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin”, în contextul Programului Național Cantus Mundi. Corurile de copii vor cânta împreună, timp de o oră, în intervalul orar 20.30-21.30, în parcul central din fața Palatului Administrativ.

Adunarea participanților la evenimentul Ora Pământului – ediția 2019 va începe la ora 19.30, pe esplanada Palatului Administrativ și va implica amplasarea unor roll- up-uri cu tematică, a unor mici felinare de hârtie în care vor fi așezate lumânări, precum  și împărțirea broșurilor cu cântecele incluse în concert.

Totodată, evenimentul “Earth Hour” (Ora Pământului) va fi susținut și de Asociația Un Strop de Fericire”, care va organiza o serie de activități în centrul orașului, pe esplanada Palatului Culturii, în intervalul orar 19.00-22.00.

Astfel, reprezentanții asociației  vor desfășura un atelier de desen și creație, destinat copiilor și tinerilor, un mini concert cu chitare acustice, un flash mob,  vor forma un simbol reprezentând cifra “60+”, alături de un element sugestiv realizat din lumânări și vor surprinde fotografii tematice, se mai precitează în comunicat

Cantus Mundi sărbătorește „Ora Pământului” în 81 de localități din România 

Sâmbătă, 30 martie, Programul Național Cantus Mundi organizează, la nivel național, evenimente muzicale cu ocazia „Orei Pământului”, în intervalul orar 20:30 – 21:30. Peste 12.000 de copii și tineri din corurile Cantus Mundi se vor reuni sub sloganul internațional al World Wide Fund for Nature (WWF) – „Conectează-te cu natura! Acum este momentul să acționăm!”.

Sărbătorirea „Orei Pământului” inițiată de Cantus Mundi se va desfășura simultan în 85 de localități din 33 de județe din țară: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

În județul Arad, evenimentul „Ora Pământului 2019” va fi sarbatorit de peste 800 de copii din corurile Programului National Cantus Mundi astfel: peste 540 de copii din 10 coruri vor cânta în fața Primăriei din Arad, simultan cu 300 de copii și tineri din cinci coruri, care se vor întâlni în Piața Regele Mihai I din Pecica. Copiii și tinerii, alături de coordonatorii corurilor, familii și prieteni, vor cânta pentru a aduce naturii și arădenilor mesajul lor de implicare și responsabilitate. Începând cu ora 20:30, corurile de copii Cantus Mundi vor interpreta cântece special selectate pentru acest moment și, in același timp, se va întrerupe iluminatul în zonele de organizare ale evenimentelor. 

Copiii României vor cânta într-un glas pentru sănătatea Pământului. Cantus Mundi este cel mai mare organizator de evenimente muzicale în cadrul Earth Hour 2019, acțiunile corale desfășurându-se în 81 de localități. Este un efort imens pe care echipa Madrigal-Cantus Mundi îl face și îi chemăm alături de acești minunați copii pe toți cei care înțeleg că România se va schimba prin vocile acestora., a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Cea de-a patra ediție a evenimentului „Ora Pământului” realizată de echipa Cantus Mundi se va desfășura sub egida WWF, organizație care a lansat acest proiect în 2007, reușind să mobilizeze comunități din peste 180 de țări.

Lista evenimentelor „Ora Pământului” organizate de către Programului Național Cantus Mundi va fi actualizată pe pagina de Facebook Cantus Mundi Romania periodic.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.150 de coruri. 43.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Despre Earth Hour

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră, Ora Pământului. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări. Detalii pe www.ora-pamantului.ro sau pe www.earthhour.org.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată când dezgheți frigiderul. Greșeala pe care multe gospodine o comit
Capital.ro
Călin Georgescu a dat lovitura în România. Acum s-a aflat ce a făcut: E clar! Nu există niciun dubiu
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Șoc total pentru Dorian Popa. Ce a pățit artistul la New York
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu va fi exclus de la prezidențiale! NU mai are niciun drept
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Incendii devastatoare în Los Angeles: Stare de urgență și mii de evacuări
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025