ORA PĂMÂNTULUI. Sesiune de observaţii astronomice în stradă. Activitatea se va desfăşura între orele 20.00 şi 21.30

ORA PĂMÂNTULUI. Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad va organiza o sesiune de observații astronomice în stradă, în zona parcului "Victor Ion Popa", pentru a marca "Ora Pământului", sărbătorită anul acesta, pe 19 martie.
Filip Stan
17 mart. 2016, 08:50
ORA PĂMÂNTULUI. Sesiune de observaţii astronomice în stradă. Activitatea se va desfăşura între orele 20.00 şi 21.30

Un număr de 42 de orașe din România vor participa, sâmbătă, 19 martie, la evenimentul global „Ora Pâmântului”, când în intervalul ora 20.30 – 21.30 vor fi organizate evenimente dedicate, ce vor culmina cu stingerea simbolică a luminilor de către instituții publice, companii, centre culturale, organizații și chiar cetățeni obișnuiți.

„Ora Pământului se organizează pentru a se trage un semnal de alarmă asupra faptului că planeta noastră este în pericol. Ne dorim ca și generațiile viitoare să se bucure ca și noi de resurse, de un aer mai curat și desigur, un cer cu stele. O să avem ocazia să privim Luna prin telescop, planeta Jupiter, dar și alte obiecte cerești vizibile în perioada aceasta”, a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară, potrivit Agerpres.

Activitatea se va desfășura între orele 20,00 și 21,30, cu condiția ca cerul să fie senin. Primăria Municipiului Bârlad va susține această manifestare și va opri timp de o oră iluminatul public din centrul orașului.

România se va alătura altor peste 7.000 de orașe din mai mult de 160 de țări, pentru a arăta că dorește mai multă determinare și acțiuni concrete din partea decidenților în adresarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu, notează organizația de mediu.

Sloganul din acest an al acțiunii este „Dăruiește naturii din energia ta”.

La nivelul Bucureștiului, „Ora Pământului” va fi marcată printr-o plimbare pe biciclete, care va începe în momentul stingerii luminilor, la ora 20,30. Inițiativa din Capitală se va derula cu sprijinul WWF-România, Adevărații Veloprieteni și SkirtBike. Punctul de întâlnire al celor care vor să participe la această acțiune va fi la „Rondul fără nume”, punct situat vizavi de Palatul Parlamentului, pe Bulevardul Națiunilor Unite, la ora 19,30. De altfel, inițiatorii evenimentului au în plan să numească în mod oficial acel loc „Rondul bicicliștilor”.

Traseul urmat va fi: Parcul Izvor — Piața Unirii — Piața Romană — Piața Victoriei — Charles de Gaulle — Bulevardul Kiseleff — Calea Victoriei și retur.

Conform WWF-România, municipalitățile care au confirmat participarea, în mod oficial, până la data de 8 martie sunt: Aiud, Adjud, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tușnad, Bistrița, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Calafat, Călan, Călărași, Cluj-Napoca, Focșani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iași, Mediaș, Miercurea Ciuc, Mizil, Moinești, Oradea, Panciu, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Reșița, Roman, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Sighișoara, Slobozia, Târgoviște, Timișoara, Tulcea, Turda și Vaslui.

Orașele vor organiza diverse evenimente și acțiuni care să aducă în atenția comunității locale problemele de mediu. Astfel, la Adjud, Primăria mobilizează o Caravană a susținătorilor „Earth Hour”, iar sâmbătă se va stinge iluminatul clădirilor simbolice din oraș, pentru acest eveniment urmând ca locuitorii să se întâlnească în Parcul municipal, pentru un concert unplugged.

De asemenea, la Bistrița se pregătește o proiecție de film specială, pe baza unei surse de electricitate alimentate de biciclete, un tur ciclist și un spectacol luminos de acrobații pe bicicletă.

În Timișoara, clubul Timișoara Cycle Chic organizează un traseu pe biciclete pe mai multe străzi din oraș, în timp ce la Oradea clubul Rotaract pregătește un program artistic în Piața Unirii, prin care tinerii vor promova economisirea resurselor.

Evenimente dedicate ‘Orei Pământului’ sunt programate și la Iași, unde Probikeaddiction — ClubuI de Ciclism și Ecologie Iași Bike și Iași Club de Biciclete organizează un traseu pentru biciclete ce pornește din fața Palatului Culturii la orele 18,00 și durează două ore.

Earth Hour („Ora Pământului”) a debutat în Australia, la Sydney, pe 31 martie 2007, când două milioane de case și sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră.

În 2008, un număr de 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour, iar doi ani mai târziu 4.500 de orașe din 128 de țări au participat la acest eveniment, pe 27 martie.

În prezent, comunitatea de susținători Earth Hour a atins două miliarde de oameni, din peste 7.000 de orașe, aflate în mai mult de 152 de țări.

Citeşte şi ORA PAMANTULUI 2016: Castelul Bran stinge luminile

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce părere au preoții despre horoscop și astrologie. Răspunsul părintelui Dascălu 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație