Un număr de 42 de orașe din România vor participa, sâmbătă, 19 martie, la evenimentul global „Ora Pâmântului”, când în intervalul ora 20.30 – 21.30 vor fi organizate evenimente dedicate, ce vor culmina cu stingerea simbolică a luminilor de către instituții publice, companii, centre culturale, organizații și chiar cetățeni obișnuiți.
„Ora Pământului se organizează pentru a se trage un semnal de alarmă asupra faptului că planeta noastră este în pericol. Ne dorim ca și generațiile viitoare să se bucure ca și noi de resurse, de un aer mai curat și desigur, un cer cu stele. O să avem ocazia să privim Luna prin telescop, planeta Jupiter, dar și alte obiecte cerești vizibile în perioada aceasta”, a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară, potrivit Agerpres.
Activitatea se va desfășura între orele 20,00 și 21,30, cu condiția ca cerul să fie senin. Primăria Municipiului Bârlad va susține această manifestare și va opri timp de o oră iluminatul public din centrul orașului.
România se va alătura altor peste 7.000 de orașe din mai mult de 160 de țări, pentru a arăta că dorește mai multă determinare și acțiuni concrete din partea decidenților în adresarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu, notează organizația de mediu.
Sloganul din acest an al acțiunii este „Dăruiește naturii din energia ta”.
La nivelul Bucureștiului, „Ora Pământului” va fi marcată printr-o plimbare pe biciclete, care va începe în momentul stingerii luminilor, la ora 20,30. Inițiativa din Capitală se va derula cu sprijinul WWF-România, Adevărații Veloprieteni și SkirtBike. Punctul de întâlnire al celor care vor să participe la această acțiune va fi la „Rondul fără nume”, punct situat vizavi de Palatul Parlamentului, pe Bulevardul Națiunilor Unite, la ora 19,30. De altfel, inițiatorii evenimentului au în plan să numească în mod oficial acel loc „Rondul bicicliștilor”.
Traseul urmat va fi: Parcul Izvor — Piața Unirii — Piața Romană — Piața Victoriei — Charles de Gaulle — Bulevardul Kiseleff — Calea Victoriei și retur.
Conform WWF-România, municipalitățile care au confirmat participarea, în mod oficial, până la data de 8 martie sunt: Aiud, Adjud, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tușnad, Bistrița, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Calafat, Călan, Călărași, Cluj-Napoca, Focșani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iași, Mediaș, Miercurea Ciuc, Mizil, Moinești, Oradea, Panciu, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Reșița, Roman, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Sighișoara, Slobozia, Târgoviște, Timișoara, Tulcea, Turda și Vaslui.
Orașele vor organiza diverse evenimente și acțiuni care să aducă în atenția comunității locale problemele de mediu. Astfel, la Adjud, Primăria mobilizează o Caravană a susținătorilor „Earth Hour”, iar sâmbătă se va stinge iluminatul clădirilor simbolice din oraș, pentru acest eveniment urmând ca locuitorii să se întâlnească în Parcul municipal, pentru un concert unplugged.
De asemenea, la Bistrița se pregătește o proiecție de film specială, pe baza unei surse de electricitate alimentate de biciclete, un tur ciclist și un spectacol luminos de acrobații pe bicicletă.
În Timișoara, clubul Timișoara Cycle Chic organizează un traseu pe biciclete pe mai multe străzi din oraș, în timp ce la Oradea clubul Rotaract pregătește un program artistic în Piața Unirii, prin care tinerii vor promova economisirea resurselor.
Evenimente dedicate ‘Orei Pământului’ sunt programate și la Iași, unde Probikeaddiction — ClubuI de Ciclism și Ecologie Iași Bike și Iași Club de Biciclete organizează un traseu pentru biciclete ce pornește din fața Palatului Culturii la orele 18,00 și durează două ore.
Earth Hour („Ora Pământului”) a debutat în Australia, la Sydney, pe 31 martie 2007, când două milioane de case și sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră.
În 2008, un număr de 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour, iar doi ani mai târziu 4.500 de orașe din 128 de țări au participat la acest eveniment, pe 27 martie.
În prezent, comunitatea de susținători Earth Hour a atins două miliarde de oameni, din peste 7.000 de orașe, aflate în mai mult de 152 de țări.
Citeşte şi ORA PAMANTULUI 2016: Castelul Bran stinge luminile