Oracle şi Microsoft plănuiesc reducerea spaţiilor de birouri, în contextul pandemiei. Investitorii imobiliari ar putea avea de suferit

Două dintre cele mai mari companii producătoare de software la nivel mondial, Oracle şi Microsoft, care au puterea de a seta tendinţe în piaţă, şi-au anunţat angajaţii că pot lucra în continuare de acasă, pe termen nedeterminat, în contextul pandemiei, astfel că se aşteaptă o reducere drastică a spaţiului închiriat pentru birouri.
George Russo
21 dec. 2020, 15:55
Oracle şi Microsoft plănuiesc reducerea spaţiilor de birouri, în contextul pandemiei. Investitorii imobiliari ar putea avea de suferit

Oracle şi Microsoft sunt printre cei mai mari jucători şi pe piaţa din România, astfel încât specialiştii în piaţa imobiliară se aşteaptă ca decizia celor două să influenţeze şi alte companii, ajungându-se astfel la o criză în rândul dezvoltatorilor imobiliari care închiriază spaţii de birouri.

De altfel, Oracle vrea să renunțe la birourile din Sky Tower, unde are închiriate 9 etaje, iar Microsoft își amenajează deja noile birouri, relevă informații obținute de Profit.ro.

Cea mai mare companie de software din România și din lume, Oracle, și-a anunțat angajații că își mută sediul central din Silicon Valley în Austin, Texas, după ce pandemia de COVID-19 a declanșat o tranziție generală spre munca la distanță. Silicon Valley a fost deja părăsit de Hewlett Packard, Palantir Technologies și Tesla.

Sursa citată a intrat chiar în posesia emailului prin care Larry Ellison, co-fondatorul Oracle, și Safra Catz, CEO-ul companiei, în care explică motivele şi efectele mutării sediului central şi deciziei ca angajaţii să poată lucra remote.

„Înseamnă că mulți angajați își pot alege locul în care să aibă biroul, precum și să continue să lucreze de acasă parțial sau tot timpul. Lăsând angajaților noștri posibilitatea de a alege unde și cum să lucreze, sperăm să vă îmbunătățim în continuare calitatea vieții și calitatea rezultatului muncii voastre.

Toată lumea câștigă prin adoptarea acestei abordări moderne a muncii“, arată cei doi semnatari ai mesajului.

Oracle şi Microsoft îşi diminuează drastic spaţiile de birouri

Oracle România, care este și unul dintre cei mai mari chiriași pe piața de birouri, intenționează să renunțe la spațiile închiriate în Sky Tower, deși contractul pentru cei 10.400 de metri pătrați a fost reînnoit în 2016 și urmează să expire abia în 2024, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară. O reziliere a acestui contract înseamnă reducerea cu circa 19% a spațiului contractat de Oracle în București.

Cei aproximativ 4.500 de angajați ai Oracle în România mai lucrează în Oregon Park, unde corporația are închiriat cel mai mare spațiu – 20.000 de metri pătrați închiriați din 2015 și încă 5.000 de metri pătrați adăugați în 2018 – și în Floreasca Park, unde are încă 20.000 de metri pătrați, din 2012. Toate cele trei sedii sunt învecinate.

La rândul lor, cei aproximativ 1.200 de angajați ai Microsoft România lucrează de acasă de la începutul pandemiei. Compania a instituit ceea ce se numește „Stadiul 3“, care înseamnă munca de acasă obligatoriu. În anumite situații, este permis accesul la birou pentru maximum 20 de persoane pe zi, potrivit surselor Profit.ro apropiate companiei.

Microsoft lasă la latitudinea angajaților dacă vor să revină la munca la birou sau să continue să lucreze de acasă, chiar și după pandemie. Oricum, în 2021 ar putea continua exclusiv munca de acasă. Angajații care lucrează de acasă primesc de la mobilier până la echipamente tehnice și chiar ajung să câștige mai mulți bani.

Investitorii imobiliari sunt îngrijoraţi de trendul muncii de acasă

Investitorii imobiliari consultați de Profit.ro se așteaptă ca decizia celor două companii să fie urmată și de alți chiriași de birouri, ceea ce va rezulta în sute de mii de metri pătrați de spații goale.

„Companiile ale căror contracte de închiriere au expirat anul acesta au putut să își micșoreze spațiul, dacă au avut nevoie, prin renegociere, pentru a nu ajunge în situația subînchirierilor. Am văzut și mutări, dar companiile cu dată de expirare anul acesta au preferat renegocierea. Sunt și companii care au un spațiu excedentar și care au cerut proprietarilor o diminuare a acestuia.

O parte din proprietari au acceptat să preia spațiul înapoi, cu condiția renegocierii contractului și prelungirea perioadei de închiriere pentru suprafața rămasă. Primesc tot mai multe cereri de acest gen“, a declarat, recent, Claudia Cetățoiu senior consultant office department în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL Romania, în emisiunea Profit LIVE.

În primele nouă luni ale anului au fost livrate spații de birouri noi cu o suprafață cumulată de 124.000 de metri pătrați, iar dezvoltatorii au în diverse faze de construcție clădiri cu o suprafață cumulată de 388.000 de metri pătrați, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Citeşte şi: Analiză Economica.net: România nu a luat nici jumătate din banii europeni aferenți perioadei 2014-2020

 

 

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 august 2024, de la ora 10, patru zodii trec printr-o mare transformare. Destinul lor se schimbă, nimic nu va mai fi la fel
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Viața la bloc. Este interzis în 2024. Amenzile pot ajunge la 1.500 lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...