Oracle şi Microsoft sunt printre cei mai mari jucători şi pe piaţa din România, astfel încât specialiştii în piaţa imobiliară se aşteaptă ca decizia celor două să influenţeze şi alte companii, ajungându-se astfel la o criză în rândul dezvoltatorilor imobiliari care închiriază spaţii de birouri.
De altfel, Oracle vrea să renunțe la birourile din Sky Tower, unde are închiriate 9 etaje, iar Microsoft își amenajează deja noile birouri, relevă informații obținute de Profit.ro.
Cea mai mare companie de software din România și din lume, Oracle, și-a anunțat angajații că își mută sediul central din Silicon Valley în Austin, Texas, după ce pandemia de COVID-19 a declanșat o tranziție generală spre munca la distanță. Silicon Valley a fost deja părăsit de Hewlett Packard, Palantir Technologies și Tesla.
Sursa citată a intrat chiar în posesia emailului prin care Larry Ellison, co-fondatorul Oracle, și Safra Catz, CEO-ul companiei, în care explică motivele şi efectele mutării sediului central şi deciziei ca angajaţii să poată lucra remote.
„Înseamnă că mulți angajați își pot alege locul în care să aibă biroul, precum și să continue să lucreze de acasă parțial sau tot timpul. Lăsând angajaților noștri posibilitatea de a alege unde și cum să lucreze, sperăm să vă îmbunătățim în continuare calitatea vieții și calitatea rezultatului muncii voastre.
Toată lumea câștigă prin adoptarea acestei abordări moderne a muncii“, arată cei doi semnatari ai mesajului.
Oracle România, care este și unul dintre cei mai mari chiriași pe piața de birouri, intenționează să renunțe la spațiile închiriate în Sky Tower, deși contractul pentru cei 10.400 de metri pătrați a fost reînnoit în 2016 și urmează să expire abia în 2024, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară. O reziliere a acestui contract înseamnă reducerea cu circa 19% a spațiului contractat de Oracle în București.
Cei aproximativ 4.500 de angajați ai Oracle în România mai lucrează în Oregon Park, unde corporația are închiriat cel mai mare spațiu – 20.000 de metri pătrați închiriați din 2015 și încă 5.000 de metri pătrați adăugați în 2018 – și în Floreasca Park, unde are încă 20.000 de metri pătrați, din 2012. Toate cele trei sedii sunt învecinate.
La rândul lor, cei aproximativ 1.200 de angajați ai Microsoft România lucrează de acasă de la începutul pandemiei. Compania a instituit ceea ce se numește „Stadiul 3“, care înseamnă munca de acasă obligatoriu. În anumite situații, este permis accesul la birou pentru maximum 20 de persoane pe zi, potrivit surselor Profit.ro apropiate companiei.
Microsoft lasă la latitudinea angajaților dacă vor să revină la munca la birou sau să continue să lucreze de acasă, chiar și după pandemie. Oricum, în 2021 ar putea continua exclusiv munca de acasă. Angajații care lucrează de acasă primesc de la mobilier până la echipamente tehnice și chiar ajung să câștige mai mulți bani.
Investitorii imobiliari consultați de Profit.ro se așteaptă ca decizia celor două companii să fie urmată și de alți chiriași de birouri, ceea ce va rezulta în sute de mii de metri pătrați de spații goale.
„Companiile ale căror contracte de închiriere au expirat anul acesta au putut să își micșoreze spațiul, dacă au avut nevoie, prin renegociere, pentru a nu ajunge în situația subînchirierilor. Am văzut și mutări, dar companiile cu dată de expirare anul acesta au preferat renegocierea. Sunt și companii care au un spațiu excedentar și care au cerut proprietarilor o diminuare a acestuia.
O parte din proprietari au acceptat să preia spațiul înapoi, cu condiția renegocierii contractului și prelungirea perioadei de închiriere pentru suprafața rămasă. Primesc tot mai multe cereri de acest gen“, a declarat, recent, Claudia Cetățoiu senior consultant office department în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL Romania, în emisiunea Profit LIVE.
În primele nouă luni ale anului au fost livrate spații de birouri noi cu o suprafață cumulată de 124.000 de metri pătrați, iar dezvoltatorii au în diverse faze de construcție clădiri cu o suprafață cumulată de 388.000 de metri pătrați, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.