Scafandrii au descoperit în adâncurile mării rămășițele unui vas militar, care s-a scufundat atunci când templul zeului Amon, zeul Soarelui în Egipt, s-a prăbușit, în secolul al II-lea î.Hr.
Orașul Thonis-Heraklion a fost cel mai mare port din Egipt de la Marea Mediterană. Oraşul controla intrarea în Egipt pe un braț al Nilului, dominând regiunea timp de secole, înainte de întemeierea Alexandriei de către Alexandru cel Mare, în anul 331 î.Hr., potrivit CNN.
Acesta a fost distrus și scufundat împreună cu o zonă extinsă a Deltei Nilului ca urmare a mai multor cutremure și a formării unor valuri uriaşe.
Aşezarea a fost redescoperită în 2001 în golful Abu Qir de lângă Alexandria, acum al doilea oraș ca mărime al Egiptului.
Nava militară descoperită recent de arheologi era o navă cu vâsle și o pânză mare, fiind construită în tradiția vremii, caracteristici ale egiptenilor antici. În altă zonă a orașului scufundat, specialiştii au descoperit rămășițele unei zone funerare grecești, care datează din primii ani ai secolului al IV-lea î.Hr.
”Această descoperire ilustrează prezența negustorilor greci, care locuiau în acel oraș. Și-au construit propriile sanctuare aproape de imensul templu al lui Amon. Acestea au fost distruse simultan, iar rămășițele lor se găsesc amestecate cu cele ale templului egiptean”, a anunțat ministerul egiptean al antichităților și turismului. Instituția precizează faptul că grecilor li s-a permis să locuiască acolo, în timpul dinastiilor faraonice târzii.
Citeste si Descoperire şocantă a oamenilor de ştiinţă: plumbul din benzină persistă în aer peste 20 de ani