Experţii de la Arup, firma de consultanţă în design şi inginerie din spatele proiectului London’s Garden Bridge, ne arată cum va fi viaţa în oraşele viitorului.
Praful strălucitor şi copacii bioluminescenţi vor înlocui felinarele de pe străzi, reducând astfel amprenta de carbon ale oraşelor, ce vor deveni mai prietenoase cu mediului.
Designerii şi inginerii de la Arup caută modalităţi de a proteja zonele urbane şi de îmbunătăţi viaţa orăşenilor, într-o lume transformată de schimbări climatice şi de populaţia din ce în ce mai mare.
Studiul lor subliniază folosirea soluţiilor naturale, precum prevenirea inundaţiilor prin înlocuirea asfaltului cu suprafeţe permeabile şi prin creşterea numărului de copaci.
Nevoia din ce în ce mai mare de alimente va fi rezolvată prin fermele verticale, cultivate pe clădiri şi în interiorul lor. Parcurile vor contribui şi ele la rezervele alimentare, prin crearea unor zone în care oamenii vor putea culege fructe, legume, dar şi insecte.
„Până în 2050, populaţia lumii va atinge 9 miliarde de oameni, iar 75% dintre ei vor trăi în oraşe. Adaptarea oraşelor din ziua de azi, ajutată de inovaţiile tehnologie rapide, ne vor ajuta să trăim în mediile urbane dense”, a declarat liderul grupului Arup, Tom Armour.
Creşterea numărului de spaţii verzi în oraşe va creşte speranţa de viaţă a oamenilor cu cinci ani, încurajându-i să facă mai multă mişcare.
Pro-Teq, o companie britanică, lucrează deja la un produs denumit Starpath, ce va fi împrăştiat pe orice suprafaţă solidă şi o va face să strălucească în întuneric. Acesta conţine particule care înmagazinează lumina solară în timpul zilei şi emit o lumină albăstruie noaptea.
O potecă dintr-un parc din oraşul Cambridge, Marea Britanie, este deja testată cu acest produs.