Autorităţile din oraşele din România care au cumpărat şi primit autobuze electrice au anunţat inclusiv traseele şi dotările de care vor avea parte călătorii. În Ploieşti vor circula autobuze marca SOR model NS 12 full electric, achiziţionate prin intermediul proiectului „Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice 12 m”.
Vehiculul a ajuns joi la sediul S.C. Transport Călători Express S.A. Ploiești. Urmează ca săptămânal, până la începutul lunii august, să ajungă câte un autobuz, din lotul celor 9 autobuze incluse în proiect, conform Republicanews.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, în parteneriat cu MDLPA. De asemenea, au fost achiziţionate trei stații de încărcare rapidă și nouă stații de încărcare lentă.
Autobuzele vor circula pe traseele 2 și 2B – GARA DE VEST – GARA DE SUD / HIPODROM.
Autobuzele electrice au o lungime de circa 12 metri, sunt dotate cu aer condiționat, sistem de supraveghere video interior/exterior, sisteme de informare călători, sistem de contabilizare număr de călători etc.
Prin acest proiect, municipalitatea ploieșteană vine în întâmpinarea dorinței cetățenilor de înnoire și modernizare a parcului auto, în vederea optimizării condițiilor de călătorie cu mijloacele de transport în comun, în municipiul Ploiești.
Firma care a câștigat licitația în valoare de 24.200.262,00 lei fără TVA este SOR Libchavy spol. s r.o (Cehia).
Citeşte şi: Nicuşor Dan a ajuns la o înţelegere cu familia Constanda pentru datoria de circa 125 milioane euro
Tot joi, Piteştiul a primit primul dintre cele 40 de autobuze electrice achiziţionate de Primărie cu bani europeni, prin Programului Operaţional Regional. Autovehiculul va intra pe traseu după instruirea conducătorilor auto.
Autorităţile dau asigurări că cele 40 de autobuze electrice vor circula în Piteşti în 2022, conform Adevărul.
„Solaris Bus&Coach a livrat, conform graficului din contractul de furnizare, primul autobuz electric, împreună cu întreaga dotare tehnică, SDV-istica specifică, echipamentele IT, logistica pentru diagnoză, hardware şi software. În perioada imediat următoare va începe procesul de instruire a specialiştilor utilizatori din cadrul Publitrans 2000 S.A. pentru activităţi de revizii, reparaţii, inspecţii, lucrări caroserie, precum şi cel de instruire a conducătorilor auto”, a precizat Primăria Piteşti.
Pasagerii vor beneficia de mai mult confort mai bun decât cel asigurat de actuala flotă, pentru că autobuzele sunt dotate cu sisteme de aer condiţionat şi încălzire moderne, dar şi cu sisteme audio-video de informare a călătorilor cu date despre orele estimate de călătorie, anunţarea staţiei sau alte informaţii privind traseul. Mai mult, pasagerii vor avea şi acces Wi-Fi şi prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile.
Cele 40 de autobuze au fost cumpărate de Primăria Piteşti în 2021 în cadrul proiectului „Achiziţie de mijloace de transport public – autobuze electrice”, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în parteneriat cu Municipiul Piteşti, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. În cadrul proiectului au mai fost cumpărate 11 staţii de încărcare electrică rapidă şi alte 40 staţii de încărcare lentă.
Finanţarea pentru cele 40 de autobuze electrice şi staţiile de încărcare este asigurată în proporţie de 98% din fonduri europene.
Autobuzele cumpărate de Primăria Piteşti au motoare electrice de 160 KW, iar fiecare din ele va putea transporta până la 82 de pasageri, dintre care 30 pe scaune. Valoarea contractului este de 100,4 milioane lei fără TVA.
Autorităţile din Braşov au primit primele două autobuze electrice de 18 metri. Acestea fac parte din lotul de 12 autobuze electrice de mari dimensiuni care vor circula pe linia 5. În prezent, în Brașov, circulă autobuze electrice de 12 metri și de 10 metri.
Autobuzele electrice au fost achiziționate cu finanțare nerambursabilă de 98% prin Programul Operațional Regional, în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Municipiul Braşov. Autobuzele sunt produse de compania Karsan Otomotiv Sanayii VE Ticaret A.S., din Turcia, valoarea achiziției fiind de 47.058.550 lei.
„Transportul în comun electric reprezintă soluția optimă de mobilitate urbană, atât prin condițiile oferite, dar și pentru că asigură un mediu mai curat. Astăzi am o nou veste bună pentru brașoveni: au sosit primele două autobuze electrice de 18 metri, dintre cele 12 care vor circula pe linia 5. În următoarele săptămâni vom face demersurile necesare pentru înmatriculare, după care operatorul de transport, RATBv, le va introduce în circulație. Până la începutul lunii septembrie vor sosi toate cele 12, care vor înlocui actualele autobuze Menarini de pe această linie. Odată cu introducerea autobuzelor electrice pe linia 5, vom reduce poluarea, doar pe această rută, cu 681 tone CO2/an, cantitate care se adaugă la reducerea pe care o asigură celelalte 60 de autobuze electrice și 51 de troleibuze aflate în circulație. Vă invit pe voi, brașovenii, dar și pe turiștii care ne vizitează orașul, să testați calitatea serviciilor oferite de sistemul de transport electric. Doar așa, pe termen mediu și lung, vom avea o calitate a aerului mai bună și un oraș mai prietenos cu mediul, un oraș mai prietenos cu cetățenii săi”, a precizat primarul Allen Coliban, conform Transilvaniabusiness.ro.
Conform graficului de livrare, vor mai ajunge la Brașov două autobuze în iunie, patru în iulie, două în august și două în septembrie.
Capacitatea autobuzelor este de 154 pasageri (50 locuri pe scaune), acestea au patru uși duble de acces pentru pasageri; sunt complet accesibilizate pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Autobuzele au o garanție de 6 ani; propulsie electrică cu 4 motoare electrice integrate în roți (punțile 2 și 3); putere tracțiune totală de 240 kW; și baterii de tracțiune: capacitate de 198 kWh, autonomie de 111,25 km, greutate: 1170 kg.
Sistemul de încărcare electrică este în curent continu cu priză (încărcare lentă) și cu pantograf invers pentru încărcarea rapidă.
La sfârşitul lunii aprilie, licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București a fost anulată, din cauză că au fost depuse doar oferte neconforme, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Este a treia tentativă care eșuează de cumpărare a acestui tip de autobuze prietenoase cu mediul, conform Economica.net.
„Au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme”, se arată în anunțul de anulare a licitației, publicat pe 28 aprilie în SEAP.
Pe 23 februarie, Primăria Capitalei a primit trei oferte la licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice.
Cei trei ofertanți erau:
1. Solaris Bus & Coach (Polonia)
2. Karsan Otomotiv (Turcia)
3. Temsa (Turcia), cu subcontractant Skoda Eletric.
Primăria Capitalei a lansat pe 16 decembrie 2021 licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice și a infrastructurii de încărcare, necesară acestora. Valoarea estimată a contractului era de 304,65 de milioane de lei.
Contractul scos la licitație viza achizitia de autobuze electrice noi, din gama 12 m (12000±350mm), cu tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), cu baterii de acumulatori și supercapacitori, împreună cu infrastructura de încărcare lentă (plug-in) aferente fiecărui autobuz.
Citeşte şi: Turcia, în ghearele inflaţiei. Din 1998 mâncarea nu a mai fost atât de scumpă