Trotinetele electrice pun în pericol pietonii, blochează trotuarele și încurcă traficul. În plus, unii le abandonează în cele mai nepotrivite locuri și încurcă traficul, scrie Newsweek.
La Timișoara au fost retrase recent 100 de trotinete electrice administrate de Regia de Transport. Erau gratuite pentru utilizatori, însă doar aproximativ o mie de persoane le foloseau anual. Costurile de întreținere au ajuns la un milion de lei în șase ani, motiv pentru care autoritățile au considerat proiectul ineficient. Deși stațiile de încărcare (13 la număr) rămân, sistemul a fost dezactivat, astfel că persoanele care dețin o trotinetă și ar avea nevoie de încărcare urgentă, nu le pot folosi.
Și Constanța a decis să retragă cele 300 de trotinete puse la dispoziție de două firme private, deoarece utilizatorii le abandonau frecvent în locuri nepotrivite: pe trotuare, în stații de autobuz sau pe spațiile verzi. În doar trei luni, au fost ridicate 170 de trotinete.
„Aceste trotinete electrice sunt conduse de persoane care nu au o bază minimă de cunoștințe privind circulația pe drumurile publice. Erau abandonate în toate locațiile pe trotuare în stațiile de autobuz pe spațiile verzi”, a spus Constantin Dragomir, de la poliția locală Constanța.
Acelaşi abandon iresponsabil pune în pericol şi vehiculele mici din Braşov. După mai multe plângeri venite de la cetăţeni, comisia de circulație a primăriei le-a cerut soluţii operatorilor astfel încât trotinetele să nu mai blocheze locuri de parcare, trotuare sau zona verde. Deocamdată nu s-a decis interzicerea totală, dar presiunea publicului este tot mai mare.
Decizia oraşelor din România vine după ce Parisul a devenit prima capitală europeană care a interzis complet trotinetele electrice, invocând motive de siguranță. Printre alte orașe care au luat aceeași decizie se numără Montreal, Las Vegas și New Orleans.