Oraşele din România în care s-au scumpit cel mai mult apartamentele. Preţurile au explodat

Preţurile apartamentelor au explodat în ultima perioadă. De exemplu, în Bucureşti preţurile au crescut de la o medie de 1.609 de euro pe metru pătrat util, până la 1.648 euro pe metru pătrat.
Filip Stan
13 apr. 2022, 15:53
Oraşele din România în care s-au scumpit cel mai mult apartamentele. Preţurile au explodat

Oraşele din România în care s-au scumpit cel mai mult apartamentele. Potrivit unei analize a platformei imobiliare.ro, apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în ultima perioadă.

Oraşele din România în care s-au scumpit cel mai mult apartamentele

Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, în ultimele 31 de zile, un avans de 2,8% la nivel de ţară – marjă de creştere semnificativ comparabilă cu cea din februarie, anume 0,8%. Suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.654 de euro pe metru pătrat util la sfârşitull lunii martie (faţă de 1.609 de euro pe metru pătrat în februarie).

Citeşte şi Creşte salariul pentru aceşti români. Cine va primi 800 de lei în plus

„După şocul resimţit la începutul crizei din ţara vecină, când cererea scăzuse brusc pe un fond puternic emoţional, piaţa rezidenţială şi-a revenit în ultimele 3 săptămâni, astfel încât cererea este din nou la nivelul de dinainte de 24 februarie. Pe fondul cererii crescute şi a creşterii costului de construcţie, ne aşteptăm ca preţurile apartamentelor să continue acest trend ascendent”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro

În luna martie, preţurile apartamentelor din Bucureşti au crescut în medie de la 1.609 de euro pe metru pătrat util, până la 1.648 euro pe metru pătrat. Locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,9% (de la 1.562 de euro pe metru pătrat, la 1.592 de euro pe metru pătrat), în timp ce apartamentele noi au resimţit o creştere de 2,8%, de la 1.713 la 1.761 euro pe metru pătrat util.

În Braşov,  preţurilor apartamentelor au crescut de la 1.514 de euro pe metru pătrat util, la 1.556 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui martie. Locuinţele din blocurile vechi au avut parte de o evoluţie pozitivă: este vorba de un avans de 0,8%, de la 1.453 la 1.465 de euro pe metru pătrat. Locuinţele noi au înregistrat o creştere de 4,3%, de la 1.574 la 1.641 de euro pe metru pătrat.

La fel ca în februarie, aşteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat şi în martie, de data aceasta cu 4,2%; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.330 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.236 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui februarie. Preţurile s-au majorat pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele vechi s-au apreciat cu 3,1% (de la 2.209 la 2.278 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 5% (de la 2.256 la 2.369 de euro pe metru pătrat).

În Constanţa, apartamentele scoase la vânzare în martie au consemnat, per ansamblu, o creştere de 1,2%, de la 1.434 la 1.451 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual de preţ este cu 14,4% mai mare decât cel consemnat în urmă cu un an, când pretenţiile vânzătorilor ajungeau la 1.268 de euro pe metru pătrat. Preţurile au evoluat în aceeaşi direcţie pe cele două segmente de piaţă analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,8% (de la 1.413 la 1.425 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite s-au scumpit cu 1,8% (de la 1.468 la 1.495 de euro pe metru pătrat).

Indicele Imobiliare.ro a înregistrat în Iaşi o creştere de 0,2% în luna martie, de la 1.236 la 1.239 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.078 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preţ este cu 14,9% mai mare. Luna trecută, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1%, de la 1.241 la 1.254 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc un recul de -0,4%, de la 1.234 la 1.229 de euro pe metru pătrat. În urma acestor evoluţii, apartamentele vechi au ajuns să fie mai scumpe decât cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale.

Aşteptările vânzătorilor de apartamente din Timişoara s-au majorat uşor, anume cu 0,3%, în martie faţă de februarie, de la 1.446 la 1.450 euro pe metru pătrat util. Piaţa rezidenţială veche se remarcă printr-o tendinţă ascendentă, consemnând o creştere de 0,9%, de la 1.422 la 1.435 de euro pe metru pătrat util. Pe piaţa nouă, pe de altă parte, a avut loc un recul de -0,6%, de la 1.500 la 1.491 euro pe metru pătrat.

Citeşte şi Daniel Dines a făcut o nouă investiţie. Miliardarul a achiziţionat 9,57% din companie

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!