Orașul cu 7 milioane de oameni care expiră în anul 2047. Metropola s-a dezvoltat galopant, însă este în pericol

Anul 2047 reprezintă un moment crucial pentru unul dintre cele mai importante și fascinante orașe ale lumii. Constituția orașului Hong Kong, în vigoare încă din 1997, va expira în acel an, iar viitorul său politic și economic este incert. Deși este acum un centru financiar global, cu o infrastructură modernă și o populație diversificată, soarta orașului va depinde de deciziile care vor fi luate în următoarele decenii.
Filip Stan
16 mart. 2025, 13:09
Orașul cu 7 milioane de oameni care expiră în anul 2047. Metropola s-a dezvoltat galopant, însă este în pericol

Orașul Hong Kong, cu o populație de 7,5 milioane de oameni, atrage investitori din întreaga lume datorită sectorului său financiar puternic și a statutului său de centru global de afaceri. Totuși, după anul 2047, când va expira acordul de retrocedare a teritoriului de către Marea Britanie către China, multe întrebări rămân fără răspuns cu privire la modul în care vor evolua lucrurile.

De ce expiră orașul Hong Kong în anul 2047

Istoria recentă a orașului Hong Kong este marcată de o serie de evenimente politice și teritoriale semnificative. În 1842, Hong Kong a fost cedat Marii Britanii ca urmare a înfrângerii Chinei în primul Război Anglo-Chinez. După cel de-Al Doilea Război Anglo-Chinez (1856-1860), Marea Britanie a preluat și Kowloon, iar în 1898 a închiriat teritoriile suplimentare din jurul orașului, cunoscute sub numele de „Noile Teritorii”, pentru o perioadă de 99 de ani, cu promisiunea că le va returna Chinei în 1997. În acel moment, Hong Kong se dezvoltase deja rapid, devenind un important centru financiar global, un rol pe care l-a păstrat și după retrocedare.

În 1982 au început negocierile între Londra și Beijing pentru încheierea acordului privind retrocedarea orașului. În cadrul acestui acord, China a promis că va respecta autonomia Hong Kong-ului timp de 50 de ani, aplicând principiul „o țară, două sisteme”. Acest principiu garanta Hong Kong-ului un grad larg de autonomie, inclusiv drepturi fundamentale ca independența justiției, pluralismul politic și libertatea de exprimare, dar cu excepția afacerilor externe și de apărare. Astfel, Hong Kong a devenit o regiune administrativă specială a Chinei, cu un statut juridic distinct.

Vezi și S-a deschis cea mai frumoasă grădină cu flori din România. Este un paradis în stil italian ce fură toate privirile

Ce urmează după anul 2047

După expirarea acordului în 2047, Hong Kong nu va mai beneficia de autonomia garantată de Marea Britanie. Acest lucru ridică întrebări cu privire la viitorul orașului, deoarece nu este clar în ce măsură China va mai respecta principiul „o țară, două sisteme”.

Un oficial chinez, Shen Chunyao, a sugerat că acest principiu nu va trebui neapărat modificat după 2047, dar a afirmat că este necesar ca „îmbunătățiri” să fie realizate pentru ca Hong Kong să își atingă întregul potențial pe termen lung.

Pe măsură ce se apropie termenul limită, mulți se întreabă dacă Hong Kong va rămâne un simbol al prosperității și libertății într-o eră globalizată sau dacă va deveni, treptat, mai integrat în sistemul politic și economic al Chinei continentale. Desigur, întreaga lume va urmări cu atenție evoluțiile din Hong Kong în următoarele două decenii, pentru a înțelege ce se va întâmpla într-o metropolă care a reușit să combine atât tradițiile, cât și inovațiile moderne, într-un mix fascinant și unic.

Citește și Casă cu trei dormitoare scoasă la vânzare pentru numai 5 lei. Trebuie renovată, dar se află în centrul orașului

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Cutremur puternic în România! Românii s-au speriat, s-a simţit în cele mai multe oraşe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Furtuni și vijelii. Vremea se dezlănțuie în următoarele săptămâni. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă