Motivul pentru care bucureștenii fug din Capitală. Cartierele de periferie ale Bucureștiului ocupă primul loc în Europa la capitolul aglomerare. În ultimii ani, tot mai mulți bucureșteni au fugit din aglomerația orașului către localitățile din Ilfov. Noii rezidenți din Otopeni sau Popești-Leordeni locuiesc acum în case, care ocupă, în prezent, locuri care odinioară era presărate cu decoruri naturale. Hectare întregi de terenuri agricole au fost, mai mult sau mai puțin treptat, transformate în cartiere rezidențiale.
Citește și: Câți bani câștigă o femeie de serviciu în Capitală. Aceasta beneficiază de bonuri de masă
Întocmai ca în basme, județul Ilfov a crescut cât altele în zece ani, iar această statistică nu este valabilă doar pe plan național. Conform datelor Eurostat, regiunea care înconjoară capitala României a marcat cea mai rapidă creștere a numărului de locuitori la nivel european. Dacă în 2011, în Ilfov trăiau peste 300.000 de locuitori, acum, cu peste zece ani mai târziu, numărul celor cu domiciliu în Ilfov ajunge la aproape 550.000.
Pe primul loc în acest top se situează orașul Popeşti-Leordeni. În fiecare an, pe câmpurile care cândva serveau drept terenuri agricole, răsar noi blocuri și vile.
„La momentul ăla totul se vindea pe plan. Era câmp, infrastructura era foarte puţin dezvoltată. Tu ştiai că vei cumpăra un apartament la etajul 2, de exemplu, blocul nici nu era început. Făceai o rezervare era o nebunie, toată lumea voia să se mute în Popeşti-Leordeni.”, explicat Alin Todireanu, city manager Popeşti Leordeni.
Printre peroanele care au optat pentru a-și muta domiciliul aici se număr chiar și city managerul. Acesta plănuia inițial să își achiziționezeo locuinţă în centrul Bucureştiului, pentru a fi lângă părinţi, însă prețurile l-au obligat să aleagă această opțiune.
„Un apartament cu o configuraţie mai bună decât cel de pe Nerva Traian era 34.500 de euro. Făcând un calcul am realizat că cu fiecare km cu care mă îndepărtez de centru am de câştigat undeva la 8.500 de euro.”, a mai explicat acesta.
Diametral opus, în cealaltă parte a Capitalei, în nord, regăsim o situație identică. Oraşul Otopeni s-a extins mai mult cu fiecare an care a trecut peste el. Chiar și în jurul aeroportului au apărut cartiere imense ocupate de bucureştenii care au fugit de aglomeraţie. Odată cu trecerea anilor, localitățile din Ilfov au continuat să își mărească aria. Marius este un cetățean care locuiește în una din casele din Otopeni. Acesta s-a hotărât că este momentul să fugă de Capitală și de aglomerație, așa că s-a mutat „la periferie” cu mai bine de zece ani în urmă. Acum acesta privește în jurul său și nu are cum să nu remarce schimbările uriașe care s-au petrecut în cartierul său.
„Acum 10 ani era câmp, acum aproape Otopeniul cu Tunariul s-au unit. Era câmp, cu agricultură cu tot ce ţine de treaba asta. Acum, totul e diferit. Stau într-un complex de blocuri deci am 100 de vecini, 100 de familii.”, a declarat Marius.
Conform datelor INS, între 2012-2021 oraşul Popeşti-Leordeni a câştigat peste 31.000 de noi locuitori, iar Otopeni aproape 8.000.