Orașul din România care a fost redenumit este Zalău. În perioada regimului comunist, localitatea a avut parte de o schimbare de nume, din „Zălau” în „Zalău”, iar motivul este destul de straniu, autoritățile comuniste erau de părere că denumirea era „prea țărănească”.
Istoricul Nicolae Gudea, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, povestește cum, în anii ’70, autoritățile comuniste, prin intermediul secretarei prim-secretarului județean al Partidului Comunist, i-au cerut ajutorul pentru schimbarea numelui orașului.
În ciuda opoziției unor localnici și istorici, regimul comunist a impus această modificare fără a ține cont de legătura profundă a numelui „Zălau” cu identitatea locală și cu tradițiile românești. „Concluzia este că ignoranţa a învins românismul şi în loc să fim dintr-o localitate românească Zălau şi zălăuani, am ajuns dintr-o eroare naţionalistă, într-o localitate ungurească Zalău şi să fim zalăuani!!!”, spunea Nicolae Gudea.
Astăzi, Zalău este un important centru administrativ, economic și cultural al județului Sălaj, iar zeci de mii de oameni trăiesc și muncesc aici, bucurându-se de un standard de viață din ce în ce mai ridicat.
Obiective turistice în Zalău: