Într-un oraș din România, locuitorii se debranșează în masă de la sistemul centralizat de termoficare, după ce prețurile operatorului de agent termic au crescut alarmant. Primarul anunță că, după finalizarea noii centrale CET, prețurile ar trebui să scadă.
Se întâmplă în Râmnicu Vâlcea, unde locuitorii se debranșează masiv de la rețeaua de termoficare, deoarece au primit facturi uriașe la căldură pentru luna ianuarie. Primarul Mircia Gutău a anunțat că toate cererile depuse de aceștia vor fi aprobate și a anunțat că nu va rămâne indiferent la doleanțele oamenilor.
Decizia locuitorilor din Râmnicu Vâlcea vine pe fondul nemulțumirilor legate de tarifele practicate de CET Govora, operatorul de agent termic al municipiului, care se află în insolvenți și este administrat de Consiliul Județean Vâlcea.
Primarul a arătat într-o conferință de presă că nu va rămâne indiferentă față de situația locuitorilor, în ciuda faptului că Primăria nu este parte direct implicată în contractele dintre CET și asociațiile de proprietari.
„Voi aproba toate cererile de debranșare, cu excepția unui cartier, pentru că Uniunea Europeană ne-a impus această condiție în schimbul finanțării de 130 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de termoficare. Vom decide ce zonă va fi exceptată, posibil Copăcelu sau Căzănești”, a declarat Mircia Gutău
Edilul a arătat că municipalitatea nu reușește să susțină o subvenție mai mare pentru energie termică și chiar că este obligată din Uniunea Europeană ca din luna iulie să renunțe complet la aceasta.
„Suntem obligați de Uniunea Europeană ca din iulie să renunțăm complet la subvenție. Până acum, am menținut un sprijin de 52 de lei, dar avem de achitat 11,5 milioane de lei către CET Govora, ceea ce ne împiedică să oferim mai mult ajutor”, a explicat Gutău.
În acest context, Primăria și Consiliul Județean Vâlcea au cerut Guvernului fonduri de urgență pentru a acoperi costurile în creștere ale gigacaloriei.
„Vom transmite o solicitare oficială către Guvern, pentru a aloca fonduri care să acopere subvenția la apă caldă și căldură. Este o situație critică, iar autoritățile trebuie să intervină rapid”, a declarat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.