Unde se află orașul din România construit de ruși. Acesta a fost proiectat chiar la Moscova. A fost fondat în anii ‘ 50 și a fost gândit în totalitate de un rus, iar străzile sale au o dispunere aparte.
Este vorba despre orașul Ștei, care a fost construit între 1952 și 1956, în apropierea satului cu același nume. Străzile sunt paralele și lungi, lucru rar întâlnit la noi în țară. Orașul se află pe malul drept al Crișului Negru.
Citește și: Orașul din România unde o garsonieră e mai ieftină decât o Dacia Duster second hand. Cât costă o locuință
Ștei este străbătut de DN-76, drumul care leagă Oradea și Deva, dar și de E79. Se află la 80 de kilometri de Oradea și la 20 de kilometri de Beiuș. Se întinde pe o suprafață de 657 de hectare.
În ianuarie 1956, a fost emis un decret prin care satul Ștei a devenit oraș. În 1958, guvernul condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej a decis să redenumească orașul „Dr. Petre Groza”. În 1996, localitatea a revenit la denumirea inițială.
Orașul era unul prosper pe timpuri, asta datorită exploatării intense a uraniului din bazinul minier Băița, lucru care a durat aproximativ zece ani.
Aici era concasat minereul de uraniu extras din Băița. Cea mai mare parte a minereului era provenită din mina „Avram Iancu”, iar cantitatea totală era estimată la peste 300.000 de tone în decursul unui deceniu.
Exploatarea intensivă a uraniului a adus beneficii economice, dar și o creșterea semnificativă a populației, fiind atrași muncitori din mai multe colțuri ale țării.
Orașul Ștei a fost inclus în anul 2011 în ruta culturală europeană ATRIUM, care cuprinde mai multe orașe din Europa care au o arhitectură totalitaristă. În anul 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Ștei a fost desemnat Stațiune turistică de interes local.
În oraș există mai multe obiective turistice. Unul dintre ele este Biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime”. Vizitatorii pot merge prin Centrul istoric vechi, construit între 1952 – 1956, dar și la Casa Memorială „Miron Pompiliu”.