Ludovic Orban a afirmat că a evitat sistematic polemicele cu colegii din partid, chiar dacă „de multe ori s-a sărit calul”.
„Nu mi-am dorit această competiţie şi am încercat, odată cu apariţia acestei competiţii, să rămân echilibrat, să rămân pozitiv, constructiv, să transmit către colegii mei şi către opinia publică doar viziunea mea, proiectele mele, obiectivele mele. Deşi am fost provocat de multe ori, am evitat aproape sistematic să intru în polemici cu colegii mei, deşi de multe ori s-a sărit calul şi nu cred că este bine pentru PNL ca preşedintele PNL să fie atacat sistematic pe diferite canale, să fie pus în tot felul de situaţii umilitoare şi mai ales să se comporte unii ca şi cum nu ar mai exista preşedinte la PNL”, a spus Ludovic Orban, sâmbătă la şedinţa Colegiului Director Judeţean (CDJ) PNL Alba.
„Voi rămâne în aceeaşi conduită. Pentru mine PNL este mai important decât fiecare dintre noi. După ce am slujit PNL peste 30 de ani, în care credeţi-mă că am pus suflet, am pus aproape tot timpul liber la dispoziţia partidului, am fost alături de cei mai mulţi dintre colegii care au avut nevoie de mine. După ce am promovat sistematic ideile liberale mi s-ar rupe inima ca munca noastră, a fiecăruia dintre noi să se ducă de râpă. Suntem într-un moment foarte dificil. Un moment pe care va trebui să îl trecem cu bine pentru PNL. Pe 25 septembrie nu uitaţi că se alege preşedintele PNL. Evaluaţi care dintre candidaţii care sunt înscrişi în competiţie răspunde cel mai bine exigenţelor foarte mari cărora trebuie să le facă faţă preşedintele PNL. Judecaţi cu mare atenţie, nu gândiţi în funcţie de un interes de moment al unuia sau al altuia”, a completat Ludovic Orban.
Ludovic Orban acuză colegii din tabara Cîţu că prin deciziile luate, fără a-l consulta, „au aruncat în aer pur şi simplu coaliţia”.
„Nu mi-am dorit această criză politică, nu am fost consultat cu privire la deciziile luate care au aruncat în aer pur şi simplu coaliţia. Voi face tot ce ţine demine pentru a depăşi cât mai repede această criză, pentru a menţine PNL la guvernare şi mai ales pentru a asigura performanţa guvernamentală. Suntem la putere, oamenii ne vor judeca după ceea ce facem bun pentru ei. Guvernarea nu se poate face oricum. Dacă nu ai principii rişti să foloseşti guvernarea impropriu, iar ea să nu îşi atingă efectele dorite. Salut adoptarea de către Guvern a proiectului privind „Anghel Saligny” şi adoptarea acestui program e rezultatul unui efort de convingere de aproape 8 luni, început de mine încă de la sfârşitul lunii ianuarie cu o argumentaţie foarte puternică şi anume dezvoltarea comunităţilor locale şi finalizarea obiectivelor de investiţii nu trebuie să fie 2027, 2028, ci 2024, când vine examenul. Necesitarea adoptării PNDL 3 era absolută”, a spus Ludovic Orban.
Orban le-a transmis liberalilor că „nu îmi schimb opiniile politice după cum bate vântul”, făcând referire cel mai probabil la acuzaţia de „trădare” despre care vorbea sâmbătă prim vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan.
„Eu nu spun ceva acum şi apoi cu totul altceva. Sunt în politică de 30 de ani şi oricine urmăreşte declaraţiile mele poate să vadă o consecvenţă în aceste poziţii publice pentru că ele sunt izvorâte din convingeri profunde, din valori şi principii. Noi suntem PNL, noi suntem un partid cu o lungă istorie şi tradiţie şi noi trebuie să continuăm munca, viziunea în slujba naţiunii, a înaintaşilor noştri. Doctrina PNL trebuie să fie în legătură direct cu tot ceea ce au făcut înaintaşii noştri, oameni credincioşi, familişti, oameni care au pus bazele modernizării dezvoltării României, oamenii care au realizat practic toate înfăptuirile României moderne. Liberalismul e un liberalism românesc, naţional, unul care pe lângă principiile şi valorile liberalismului – proprietatea privată, libertate şi egalitatea de şanse, democraţia reprezentativă”, a completat Orban.
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan l-a criticat sâmbătă pe președintele PNL, Ludovic Orban, pentru că a contribuit la îndeplinirea procedurilor parlamentare privind depunerea moțiunii de cenzură a USR PLUS – AUR împotriva Guvernului Cîţu.
„Nu vreau să cred că Orban a trădat, nu cred că trebuia să-și anuleze programul, este bizar că președintele Camerei Deputaților de la partidul împotriva căruia se depune moțiunea să stea să aștepte, să ia act de moțiunea domnilor Simion, Barna și Cioloș. Trebuia să aibă decența să-și delege atribuțiile către doamna Prună de la USR… Alina Gorghiu ar fi trebuit să facă convocarea, a fost delegată de președintele Senatului Anca Dragu care este plecată în străinătate, Alina Gorghiu nu a făcut-o… sunt chestii dureroase pentru PNL”, a explicat prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.
Şi premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă, la Timişoara, că este o „acţiune bizară” gestul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, de a face „tot posibilul” în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor ca moţiunea USR PLUS AUR să fie dezbătută.
„Este o acţiune bizară ca preşedintele PNL să facă tot ce e posibil ca moţiunea depusă de USR PLUS AUR să fie dezbătută. Este o acţiune bizară, cred că fiecare răspunde în faţa propriei conştiinţe”, a răspuns Florin Cîţu, unei întrebări a presei dacă se simte „trădat” de faptul că Ludovic Orban a convocat vineri seara o şedinţă a Birourilor permanente reunite ale Camerei şi Senatului, în vederea stabilirii calendarului de dezbatere a moţiunii de cenzură.