Orban a mai afirmat că Ministerul Educației trebuie să fie foarte ferm și să se asigure că profesorii chiar țin cursurile online. Premierul a amintit că au apărut deja cazuri în care unele cadre didactice au fost concediate pe motiv că au refuzat să predea cursurile prin intermediul Internetului.
Citeşte şi: Profesor concediat pentru că a refuzat să predea online
„Totul depinde de evoluția pandemiei. Noi vrem ca elevii să revină la clase, dar nu putem face abstracție de ce se întâmplă. La școală nu se infectează, dar se infectează în alte locuri, când nu sunt sub supravegherea părinților, bunicilor sau a profesorilor.
Sunt destule ocazii când tinerii se întâlnesc. Adolescenții, nu doar la noi, sunt răspândaci de virus. Ei nu dezvoltă forme grave. Marea majoritate nu prezintă simptome vizibile, dar transmit virusul. Nenorocirea e că primii care transmit virusul sunt părinții, bunicii, care pot fi afectați într-o măsură foarte mar”, a afirmat Ludovic Orban, la postul B1 TV.
„Am luat decizia de a le suspenda 30 de zile și din cauza transportului. Din păcate, transportul nu se desfășoară în condiții de protecție sanitară, iar în orașele mari, activitatea școlilor crește numărul persoanelor din transportul în comun și, implicit, mărește riscul de infecție”, a menţionat premierul.
„Ministerul Educației trebuie să fie foarte sever și riguros să se asigure că profesorii, învățătorii țin cursurile online, că evoluează, că-și îmbunătățesc cunoștințele digitale. Cei care și-au dorit au beneficiat vara de cursuri de îmbunătățire a competențelor digitale.
Orice cadru didactic, în perioadă de pandemie, știe că poate ajunge să predea online. Deci e o chestiune de autoperfecționare pe care trebuie s-o aibă. Cei mai mulți o au, dar avem și unii conservatori. Au apărut cazuri de profesori cărora li s-au desfăcut contractele de muncă pentru că au refuzat să predea online”, a declarat premierul Ludovic Orban, pentru B1 TV.
Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că școlile ar urma să treacă în format online în toată țara, de luni, 9 noiembrie.
„Sunt necesare măsuri în plan național. Școlile să treacă toate în online”, a declarat Iohannis.