Orban: Băncile trebuie să valorifice mai mult oportunităţile proiectelor cu fonduri europene

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat luni că băncile trebuie să crediteze mai mult contractanţii de proiecte cu fonduri europene şi să dezvolte produse de creditare destinate exclusiv acestora.
Romania TV
20 feb. 2012, 15:42
Orban: Băncile trebuie să valorifice mai mult oportunităţile proiectelor cu fonduri europene

„Convingerea noastră este că există o marjă mult mai largă de manevră pentru sectorul bancar de a utiliza oportunităţile care există în domeniul gestiunii fondurilor comunitare”, a spus Orban la o reuniune organizată de MAEur cu reprezentanţi ai mediului bancar. El a arătat că actuala criză economică ar putea avea rolul de a determina băncile să fie mai interesate de acest potenţial.

 

El a evidenţiat importanţa introducerii acum câţiva ani a scrisorii de confort angajante prin care pot fi giraţi contractanţii de fonduri europene, însă a subliniat că lipsesc progresele în două chestiuni esenţiale: stabilirea de mediul bancar a unui număr minim de criterii financiare de eligibilitate şi evaluarea proiectelor care să poată fi preluate în ghidurile solicitanţilor, precum şi dezvoltarea unor produse de creditare destinate exclusiv beneficiarilor de proiecte şi care să ţină cont de caracteristicile finanţărilor din fonduri nerambursabile.

Orban a subliniat că băncile utilizează acum de practica denumirii unor produse de creditare pentru zona fondurilor nerambursabile, însă condiţiile de creditare sunt aceleaşi cu cele pentru ceilalţi beneficiari.

 

De asemenea, el a punctat că UE este interesată să aloce mai mulţi bani pentru IMM-uri şi facilitarea accesului acestora la finanţările europene prin acordarea de granturi, subvenţionarea dobânzilor şi contribuţii la provizioanele de garantare. Potrivit lui Orban, mii de IMM-uri din România au beneficiat anul trecut de fonduri europene, creându-se astfel direct şi indirect zeci de mii de locuri de muncă.

 

În perspectiva exerciţiului financiar 2014-2020, Orban a subliniat că va exista posibilitatea, pe bază de licitaţie, a acreditării unor bănci ca organisme intermediare private.

 

„Este o schimbare semnificativă, o adevărată revoluţie în gestiunea fondurilor comunitare”, dar absolut necesară pentru a spori interesul băncilor pentru implementarea proiectelor cu fonduri structurale şi de coeziune.

 

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat că la nivelul asociaţiei există deja preocupări pentru ca sistemul bancar să se implice mai mult în gestionarea fondurilor europene şi că ARB are toată disponibilitatea pentru dialog şi cooperare cu MAEur. El a precizat că ARB va avea mai multe întâlniri tehnice şi la nivel de conduceri ale băncilor pentru a răspunde solicitărilor MAEur.

 

De asemenea, Gheţea a spus că în urma acestora s-ar putea realiza setul minimal de indicatori şi de parametri comuni, care să fie aplicaţi la solicitarea unor credite de co-finanţare. „Va fi însă foarte dificil ca acest set de indicatori să fie impus băncilor comerciale din întregul sistem, pentru că fiecare va încerca să se plieze pe normele proprii de creditare”, a spus Gheţea.

 

El a mai arătat că bănci precum BCR, CEC, Unicredit, Banca Transilvania s-au detaşat în interesul lor pentru cofinanţarea proiectelor europene, în timp ce alte bănci nu şi-au propus în strategia lor co-finanţarea proiectelor europene.

 

Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, a evidenţiat că băncile nu se vor implica mai activ în acest domeniu dacă nu se vor găsi soluţii pentru reducerea costurilor, mai ales cu provizioanele. Acestea ar putea fi realizate şi ar trebui discutate cu Banca Naţională a României (BNR).

 

El a mai spus că, dacă media europeană a alocărilor pentru IMM-uri din totalul fondurilor europene ajunge la 20%, în România alocarea pentru IMM-uri este la numai 3-4%.

 

Prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), singurul din cele şapte programe care se adresează mediului de afaceri, IMM-urile au alocate două miliarde de euro din totalul de trei miliarde euro, în exerciţiul de programare financiară 2007-2013, a precizat directorul general al Autorităţii de Management pentru POSCCE, Cătălina Meliţă.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii, în fața unui eveniment istoric. Se întâmplă pe 31 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!