Premierul a spus că majorarea cu 40% a pensiilor ar fi nerealistă chiar şi în condiţii de creştere economică, cu atât mai mult în condiţiile de criză economică în care ne aflăm în prezent, ca urmare a pandemiei.
„Le vom creşte, dar nu pot spune încă cu cât, mai ales că este posibil ca anul ăsta să avem o scădere economică. În condiţiile astea nu poţi să-ţi baţi joc de oameni, să le faci promisiuni pe care, apoi, să nu le poţi onora„, a spus premierul.
Prim-ministrul a adăugat că majorarea pensiilor cu 40% ar însemna o investiţie uriaşă, iar în acest moment „nu suntem în situaţia să facem cheltuieli care nu ne asigură dezvoltarea economică”.
„Vom creşte pensiile, vom realiza propriile prognoze economice, vom analiza alte prognoze făcute de entităţile. Le vom creşte, dar în aşa fel încât să le putem plăti. Ca să poţi plăti pensiile, trebuie să ai garanţia că vei avea resursele financiare. Nu putem ajunge în situaţia să facem cheltuieli care nu ne asigură dezuvoltarea economică. Programul nostru se bazează pe investiţii, astea sunt motoarele de creşltere economică„, a precizat Orban.
Ludovic Orban a subliniat faptul că majorarea pensiilor se face ţinând cont de doi parametri – creşterea numărului de angajaţi şi a salariului mediu pe economie, aspecte care nu sunt fezabile în perioadele de stagnare sau de scădere economică.
„Ca să crească pensiile, trebuie să crească doi parametri, numărul de angajaţi şi salariul mediu pe economie. Aceste lucruri se intâmplă doar în perioadele de dezvoltare economică.
Majorarea cu 40% e foarte greu de făcut chiar dacă am fi fost într-o situaţie economică favorabilă. Suntem îântr-o criză care a afectat veniturile la bugetuld e pensii şi la bugetuld e stat. Această majorare nu poate fi susţinută financiar. Ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar, riscând să afecteze capacitatea României de a face faţă tuturor plăţilor„, a mai spus Orban.