Orban, despre decizia CCR privind amenzile: Aproape un îndemn la anarhie. Nu înseamnă că nu se vor mai da sancţiuni

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că decizia CCR referitoare la amenzi este "anticonstituţională, împotriva ordinii de drept" şi a catalogat-o drept un "îndemn la anarhie, e un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor". Şeful Executivului a explicat că vor fi aplicate în continuare amenzi, însă la nivelul anterior ordonanţei OUG 34/ 2020 care a fost declarată neconstituţională.
Romania TV
07 mai 2020, 10:32
Orban, despre decizia CCR privind amenzile: Aproape un îndemn la anarhie. Nu înseamnă că nu se vor mai da sancţiuni

Întrebat în baza cărui cadru legislativ se vor aplica aceste amenzi, Orban a explicat: „A fost declarat neconstituţional un articol al unei ordonanţe de urgenţă care a modificat ordonanţa de urgenţă anterioară, declararea ca neconstituţională a articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Deocamdată trebuie să vedem exact despre ce e vorba, că nu avem decât o comunicare din partea CCR, când vom avea şi motivarea atunci vom înţelege cu adevărat care sunt toate consecinţele constituţionale, legale, juridice ale acestei decizii a Curţii Constituţionale”.

Ludovic Orban a precizat că decizia CCR i se pare neconstituţională şi una care îndeamnă la anarhie.

„Am spus şi mai repet, mi se pare o decizie anticonstituţională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, minoritate evidentă, nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români şi dată în dispreţul milioanelor de români care au respectat regulile s-au comportat responsabil şi au contribuit la menţinerea în nişte limite rezonabile a răspândirii coronavirusului. Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, e un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu pot să înţeleg cum poate o Curte Constituţională să dea o asemenea decizie”, a precizat Orban.

Întrebat ce se va întâmpla dacă judecătorii CCR vor spune că şi starea de urgenţă este neconstituţională, premierul a răspuns: “Cum să devină neconstituţională starea de urgenţă? Este înscrisă în Constituţie. Eu nu cred că se poate ajunge chiar până în situaţia în care Curtea Constituţională să rescrie Constituţia, Constituţie este clar adoptată prin referendum. Suntem din ce în ce mai hotărâţi să găsim soluţii pentru a schimba prevederile constituţionale şi legale care reglementează activitatea Curţii Constituţionale pentru că este clar că trebuie schimbate dacă au dus la o asemenea componenţa a Curţii Constituţionale care să transforme Curtea Constituţională într-un inamic al Constituţiei şi într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituţiei de cele mai multe ori împotriva interesului general”.

Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

Nelu Tătaru: Vârful epidemiei de coronavirus în România va fi probabil la sfârşitul acestei săptămâni

 

 

Principalele declaraţii ale premierului Orban

  • Am discutat de planul gradual de repornire a activităţii până la capacitatea maximă. De asemenea, am discutat despre intenţia extrem de curajoasă, mai ales în condiţiile date, de introducere în fabricaţie a unor modele noi, sunt convins că vor fi modele de succes şi, în mod clar, am discutat despre măsurile pe care Guvernul poate să le ia pentru a susţine nu numai compania Ford şi industria de automobile şi economia în ansamblu. 
  • Obiectivul nostru cel mai important este, după ce vom depăşi vârful epidemiei şi lucrurile vor tinde să revină la normal, să susţinem puternic economia pentru a reveni cât mai rapid la nivelul anterior izbucnirii epidemiei.
  • Cum să devină necunostituţională starea de urgenţă? Nu cred că se poate în situaţia în care CCR să rescrie Constituţia.
  • Reacţie după ce CCR a decis să amenzile date în perioada stării de urgenţă sunt neconstituţionale. Sunt amenzile prevăzute în ordonanţă. Noi am mărit amenzile pentru a creşte gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau la nivelul anterior emiterii ordonanţei de urgenţă.
  • Am încredere că după data de 15 mai instanţele îşi vor relua activitatea. 
  • Despre măsurile de relaxare a restricţiilor după 15 mai. Ceea ce a comunicat preşedintele este sigur. Dacă vor apărea şi alte motive temeinice de părăsire a localităţii, ele vor fi incluse. Suntem într-o analiză a acestor motivele de părăsire a localităţii. Când vom lua o decizie, o vom anunţa. Această decizie va fi cuprinsă într-o hotărâre a Comitetului naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă după declararea stării de alertă.
  • Despre reacţia la adresa premierului ungar Viktor Orban. Nu sunt vreun analist literar ca să fac o analiză literară. Este o reacţie la o întrebare care a fost pusă într-un anumit context (Ludovic Orban a declarat „vrabia mălai vizează”, făcând referire obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, n.red).
  • Despre posibilitatea extinerii perioadei de şomaj tehnic. Intenţia Guvernului e de a extinde dincolo de perioada stării de urgenţă perioada şomajului. Vom stabili dacă până la 1 iunie sau până la 15 iunie.
  • Despre achiziţionarea de produse fabricate în România. Recomand românilor să cumpere maşini fabricate în România. Consider că epidemia nu trebuie să creeze motive să nu-ţi cumperi maşini, ci dimpotrivă. Chiar şi în condiţiile epidemiei, mai degrabă trebuie să-şi cumperi maşini pentru că în maşina ta eşti în siguranţă.
  • Inclusiv intenţia mea pentru că maşina mea este mai veche. Şi intenţia mea e de a cumpăra o maşină fabricată în România. 
  • Produsele companiilor care produc în România sunt competitive şi consider că pot fi achiziţionate şi pot să câştige orice procedură competitivă. Orice recomandat ca orice autoritate a statului să opteze pentru produse fabricate în România.
  • Despre eliminarea restricţiilor. În cel mai scurt timp posibil, că va fi la 1 iulie, că va fi la 15 iulie vom elimina toate restricţiile care vizează activităţile economice. Probabil vor rămâne foarte puţine. 
  • Este clar că trebuie schimbate că au dus la o asemenea componenţă a CCR care să o transforme într-un inamic al Constituţiei.
  • Motivele pentru care se va permite părăsirea localităţii nu sunt încă stabilite în forma finală pentru că evaluăm riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare şi când o să finalizăm evaluarea o să anunţăm aceste măsuri.
  • Decizia se va luat de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, după declararea stării de alertă. Decizia se va lua cel mai probabil în ultima zi în care ne vom afla în starea de urgenţă.
  • Despre elevii care susţin examenele de final de an. Avem o legislaţie, copiii s-au pregătit ani buni pentru această formă de examinare. În baza examenului de evaluare se fac înscrierile la licee.
  • Suntem pregătiți să luăm și alte forme precum separare cu plexiglas. Nu cred că există riscuri și nu cred că părinții trebuie să se teamă. Le vom organiza astfel încât elevii să nu se infecteze.

Ludovic Orban a ajuns, joi, la ora 11, la uzina Ford din Craiova. Ulterior, la ora 14:30, şeful Executivului va merge la Uzina Dacia din Mioveni. Ludovic Orban va prezenta ce a discutat cu conducerea companiei.

Uzinele Dacia şi Ford şi-au reluat luni activitatea, după ce au suspendat producţia în 19 martie din cauza pandemiei de coronavirus.

Vânzările Dacia au scăzut cu 40 la sută în toată lumea pe fondul crizei de coronavirus

Activitatea pe platforma industrială Dacia a fost reluată parţial pe 21 aprilie, pe bază de voluntariat, la Uzina Mecanică şi Şasiuri (motoare, cutii de viteze, şasiuri, aluminiu, logistică) şi la Uzina Vehicule, în departamentul Presaj.

De luni, s-au reluat în totalitate activităţile în ambele uzine

Cei mai mulţi dintre salariaţii Dacia, 13.500 dintre cei 14.000 de angajaţi, au fost în şomaj tehnic.

Uzinele Dacia de la Mioveni şi-au reluat activitatea pe bază de voluntariat. Angajaţilor li se ia temperatura la intrare VIDEO

În schimb, Ford a reluat gradual producţia de vehicule şi motoare la principalele sale uzine din Europa, începân din 4 mai. La fabrica din Craiova, activitatea a fost reluată în mod etapizat, într-un schimb de lucru, atât în Secţia de Producţie Vehicule, cât şi în cea de Producţie Motoare, conform Ziare.com.

Ford va produce măşti de protecţie şi viziere

Ford a anunţat că va produce măşti de protecţie pentru a fi folosite în uzinele sale din toată Europa. 

„Prin fabricarea măştilor de faţă pentru uz propriu, compania contribuie la reducerea cererii din lanţurile de aprovizionare pentru echipamentele de protecţie personală care sunt necesare serviciilor medicale şi altor industrii”, se arată într-un comunicat emis de Ford.

De asemenea, Ford Craiova va produce propriile viziere, asigurând un nivel suplimentar de protecţie în cadrul uzinei.

Ford România îşi reia activitatea. Cum se va face intrarea în uzina-gigant de la Craiova

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la plată
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Dorian Popa condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru conducere sub influența stupefiantelor
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului