„Este o amnistie mascată. Sunt categoric împotriva ordonanţei de urgenţă în acest domeniu. Nu face obiectul reglementării, conform Constituţiei, unei ordonanţe de urgenţă. PNL are ca prioritate, pentru actuala sesiune parlamentară, intrarea în dezbatere şi adoptarea modificării legii de organizare şi funcţionare a CCR. Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constituţional de către Curtea Constituţională şi asupra ordonanţelor simple şi asupra ordonanţelor de urgenţă, astfel încât să nu mai existe riscul, aşa cum s-a întâmplat de multe ori, ca ordonanţe de urgenţă care s-au declarat neconstituţionale după adoptarea ca lege, să producă efecte catastrofale pentru societatea românească”, a afirmat, duminică, Orban după şedinţa Biroului Politic Naţional şi a grupurilor parlamentare.
El susţine că „Dragnea şi acoliţii lui sunt disperaţi să dea o amnistie şi o graţiere”.
„Încă nu am văzut un proiect de text. Nu este prima oară când se face vorbire asupra acestei posibile reglementări. S-a mai vorbit despre acest subiect în sensul de declanşare automată de revizuire a sentinţelor care au fost date ca urmare a aplicării protocoalelor. Acest lucru se poate face doar dacă ele au lezat drepturile şi libertăţile fundamentale şi dacă au încălcat Constituţia sau legislaţia în vigoare. Din punctul meu de vedere,este total neoportună. Dragnea şi acoliţii lui sunt disperaţi să dea o amnistie şi o graţiere. Ăsta a fost obiectivul lor încă din marţea neagră, când PNL, deşi era parte în majoritatea guvernamentală, a salvat, practic, România de apariţia unei asemenea catastrofe legislative cum e legea amnistiei şi graţierii”, a adăugat Orban.
Orban s-a pronunţat împotriva ordonanţelor de urgenţă
„După legea de funcţionare şi organizare a Guvernului, doi oameni, ministrul iniţiator şi cu premierul, cel care aprobă, pot să dea legi care să genereze obligaţii şi drepturi pentru cetăţenii români, în cel mai grav dispreţ faţă de democraţie, faţă de principiul reprezentării. Atât eu, cât şi PNL suntem împotriva acestor ordonanţe de urgenţă, ele trebuie să dispară. (…) Iar stupizeniile pe care le-am auzit, să fie elaborate proiectele de acte normative la nivelul aparatului prim-ministrului, o asemenea aberaţie mai rar mi-a fost dat să văd. Înseamnă că trebuie să desfiinţăm ministerele, din punctul de vedere al funcţiei de reglementare. Una dintre funcţiile ministerelor este cea de reglementare, cum să iniţieze nişte neica nimeni aduşi în aparatul de lucru al Guvernului propuneri de reglementare în domeniul fiscal, în domeniul energiei, când ei sunt nişte habarnişti. De aceea există ministere, pentru că adună specialişti care au inclusiv capacitatea de a exercita funcţia de reglementare, de a iniţia proiecte de acte normative. Această chestiune este izvorâtă tot din dorinţa nesăbuită a lui Liviu Dragnea de a da ordonanţa de urgenţă pe amnistie şi graţiere, trecând peste ministerul Justiţiei”, a mai spus Orban.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că i s-a solicitat, în şedinţa CExN de sâmbătă, premierului Viorica Dăncilă să adopte în Guvern o ordonanţă prin care să fie anulate toate protocoalele secrete şi prin care să fie anulate şi efectele acestora.
Citeşte şi Ludovic Orban, despre alegerile prezidenţiale: Tăriceanu este tot un candidat PSD