Preşedintele PNL Ludovic Orban a avut o primă reacţie despre raportul DLAF trimis DNA, în care este menţionat şi liderul USR PLUS Dan Barna. Orban consideră că ”nu e cazul să vorbim de mai mult decât de ceea ce s-a întâmplat” şi subliniază că „dacă DNA dispune măsuri ca începerea urmăririi penale sau trimiterea în judecată, evident că urmează fiecare să ia deciziile legate de acest subiect”.
„Hai să clarificăm, ca să vedeţi că sunt un om obiectiv. Ştiţi că am avut în partid problema fostului ministru Costel Alexe, pe care mi s-a cerut în repetate rânduri să îl suspend din partid. Domnul Costel Alexe nu a avut calitatea de inculpat până la decizia de suspendare. Deci a avut doar calitatea de suspect. Dacă nu începe urmărirea penală – deşi, conform statutului, în mod normal trebuie să fie trimis în judecată ca să se poată dispune o măsură – în mod evident, nu se pot dispune astfel de măsuri. Acolo despre ce e vorba? Este vorba de faptul că o instituţie a statului care funcţionează într-un cadru european, respectiv Departamentul de Luptă Antifraudă, a trimis nişte documente la DNA. Asta nu înseamnă că Dan Barna ar fi săvârşit vreo infracţiune, asta nu înseamnă că are un dosar penal. Sunt trimise nişte documente pe baza informaţiilor transmise de presă. Eu, personal, nu cunosc şi nu am niciun fel de informaţii despre acest subiect şi mi se pare normal să fie aşa, să nu am informaţii despre acest subiect. Sunt transmise nişte documente. Acum ele probabil vor fi date unui procuror care va studia aceste documente şi va dispune. Nu cred că e cazul să vorbim de mai mult decât de ceea ce s-a întâmplat şi anume că s-au transmis nişte documente legate de derularea unor proiecte pe fonduri europene de la DLAF la DNA. Dacă DNA dispune măsuri ca începerea urmăririi penale sau trimiterea în judecată evident că urmează fiecare să ia deciziile legate de acest subiect”, a afirmat preşedintele PNL Ludovic Orban sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Sălaj, citat de news.ro.
Departamentul de lupta antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legatură cu „presupuse fapte de natura penala comise în contextul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene”, caz în care apare și numele lui Dan Barna.
Dan Barna a spus, miercuri, că a solicitat de la DLAF să îi fie transmisă și lui nota de control în care erau trase concluzii referitoare la activitatea proiectelor sale.
„Am primit ieri (marți – n.r.), în a doua parte a zilei, un mesaj în care mi se spunea, cumva ironic, că au primit cererea mea și voi primi răspunsul în termenul prevăzut de lege. Însă, pe parcursul zilei am primit, din spațiul media, câteva bucăți din această notă de control, cele care se referă la mine și concluziile notei de control”, a spus Dan Barna.
„Partea de concluzii, cel puţin partea de concluzii care a ajuns la mine, se referă, în ceea ce mă priveşte, doar la această activitate de trei formulare pe care consilierii de la DLAF consideră că nu ar fi trebuit să le completez, dar acolo se face o confuzie gravă. Activitatea de recrutare într-un proiect nu înseamnă formularul în care omul semnează. Formularul este o finalitate a unui proces de câteva zile sau săptămâni în care găseşti omul, îi ceri CV-ul, îşi adună documente. Acea activitate nu e contestată de nimeni, nici de DLAF, nici de persoanele respective. Doar formularul respectiv se spune că nu ar fi trebuit, pentru că nu erau persoane vulnerabile, ci experţi, dar acesta e un detaliu pur tehnic. Sunt angajaţii în cadrul proiectului”, a arătat Barna în cadrul unei conferinţe de presă.