Ludovic Orban a avut o întâlnire de urgenţă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu secretarii de stat în MAI Raed Arafat şi Bogdan Despescu şi cu şeful IGSU, general de brigadă Dan Iamandi, pentru a se informa în legătură cu demersurile care s-au efectuat în cazul incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ.
Prim-ministrul le-a mulţumit atât secretarului de stat în MAI Raed Arafat, pentru obţinerea rapidă a acordului de transfer în Belgia, cât şi ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, care a pus la dispoziţie aeronave pentru transportul medicului rănit în Iaşi, apoi la Bucureşti, urmând să asigure şi aeronava militară care va transporta pacientul la spitalul din Belgia.
„Transmit respectul meu medicului-erou care a dat dovadă de un curaj şi de un spirit de sacrificiu deosebit. M-am prezentat la centrul de comandă al intervenţiei pentru ca, alături de colegi, să putem lua toate deciziile necesare gestionării acestei situaţii. Domnul doctor a ajuns la Spitalul Floreasca, unde va fi pregătit pentru transfer la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.
Citeste si Primarul din Piatra Neamţ, după ce a văzut incendiul: „E un Colectiv!”
Îi mulţumesc domnului Arafat pentru intervenţia imediată prin care am reuşit să obţinem acordul spitalului militar din Belgia, deşi, din cauza pandemiei, nu este acceptată, de regulă, tratarea unor pacienţi din alte ţări. Însă am reuşit să obţinem foarte repede aprobarea Ministerului Apărării, iar în cursul dimineţii, după ora 7.00, vom asigura transportul către Belgia cu o aeronavă militară”, a precizat premierul Orban.
Prim-ministrul a adăugat că ceilalţi pacienţi care au suferit arsuri în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ au ajuns în siguranţă la spitalul modular din Leţcani, iar un pacient la Paşcani, iar „transportul lor a fost efectuat în cele mai bune condiţii, cu echipaj medical compus din medic urgentist şi asistentă, în ambulanţe cu cea mai bună dotare, astfel încât, ştiindu-se că există riscuri în timpul transportului, să beneficieze de cea mai bună asistenţă medicală pe perioada deplasării”.
Premierul a explicat de ce a fost imposibil transferul imediat în Belgia al medicului Cătălin Denciu. Acesta a invocat faptul că, pe de o parte, pacientul trebuie pregătit pentru deplasare, iar pe de altă parte, şi medicii din Belgia trebuie să pregătească locul în care acesta va fi internat.
„În condiţii de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul nu era posibilă. S-a ales deplasarea în condiţii sigure, cu medic urgentist şi asistentă medicală, până la aeroportul din Iaşi, iar de acolo în Bucureşti, însoţit de echipă SMURD care i-a evaluat permanent starea de sănătate. La Floreasca este o echipă pregătită – personal am vorbit cu managerul spitalului – să-i facă evaluarea, să-l pregătească pentru deplasare. Internarea la Spitalul Regina Astrid nu se poate face peste noapte, se face pe baza solicitării formulate după un anumit interval de timp, pentru că trebuie pregătit locul în care pacientul va fi internat”, a precizat premierul Orban.