UPDATE: După ce a afirmat că o creștere a salariilor profesorilor în actuala situație de criză ar echivala cu situația unei familii care și-ar bea banii la cârciumă, premierul Ludovic Orban nu își cere scuze, ci îi acuză pe alții că au interpretat greșit cele afirmate de el.
„Din pacate, unii care nu sunt foarte atenti la declaratiile mele au incercat să răstălmăceacă o declarati de-a mea. Intotdeauna am respectat profesorii, dupa parinti sunt oamenii pe care i-am iubit si respectat cel mai mult. A incerca sa fie prezenta o declaratie a mea ca o declaratie jignitoare este total in contradictie fata de atitudinea pe care am avut-o fata de cadrele didactice, pe care le respect..
Faptul ca nu putem sa facem crestera de la 1 septembrie se datoreaza situatiei bugetare si sunt convins ca foarte multi profesori vor intelege, pentru ca in astfel de perioade toti trebuie sa fim solidari. Cand ne va permite situatia financiara, vom aloca resursele catre cadrele didactice, astfel incat sa aiba venitul meritat”, a declarat Orban.
„Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, în care noi estimăm o contracție economică, o scădere economică de 3,8%. E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.
Premierul a afirmat că fondurile necesare pentru creşterea salariilor profesorilor au fost prevăzute în buget, însă, între timp, au apărut alte cheltuieli generate de pandemia de coronavirus.
„Numai că între timp avem o serie de alte categorii de cheltuieli necesare. De exemplu, creșterea bugetului Ministerului Sănătății cu nouă miliarde de lei. De asemenea, alte măsuri active pentru salvarea locurilor de muncă”, a mai precizat premierul.
Creșterea salariilor profesorilor ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, însă aceasta nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor.
„Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021”, prevede proiectul de OUG pus în dezbatere publică.