„Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament arată o dată în plus că acest Parlament, majoritatea PSD-istă, din acest parlament trebuie să plece acasă.
Să pui în frunte Consiliului Legislativ pe cel care s-a afirmat ca violatorul justiţiei independente din România, omul care a scos milionae de oameni în stradă prin proiectele aberante din domeniul justiţiei, eu nu pot să înţeleg. Îmi arată clar că PSD şi cei care au votat alături de PSD sunt în pragul nebuniei şi nu mai au nicio legătură cu realitatea opţiunii oamenilor”, a precizat Orban.
„Este sfidător la adresa României şi la adresa fiecărui român a acestui… Nici nu pot să spun aghiotant, a acestei slugi a lui Dragnea care a răspuns la toate comenzile care i s-au dat şi este pus de o majoritate parlamentară în fruntea unei instituţii fundamentale a statului. Îi anunţ pe români că nu vom accepta”, a adăugat Ludovic Orban.
Premierul a anunţat că PNL va reconstrui toate instituţiile fundamentale după alegerile parlamentare.
„Vom alunga din instituţiile statului toţi politrucii PSD caer au fost plantaţi împotriva bunului simţ, împotriva legii şi împotriva cetăţenilor”, a mai precizat Orban.
Ludovic Orban a mai precizat că parlamentarii PNL l-au propus pe Augustin Zegrean la conducerea Consiliului Legislativ şi acuză un blat între PSD şi USR în privinţa votării lui Iordache.
„După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitiate. Dacă ne uităm la voturile lui Iordache şi la voturile candidatului USR la vicepreşedinetel Consiliului Legislativ, asta e concluzia care se poate trage”, a menţionat Orban.
Matematic, pe baza prezenţei la vot pe grupuri parlamentare şi a cifrelor anunţate după vot – total voturi, voturi anulate, voturi „pentru”, voturi „împotrivă”, rezultă că Florin Iordache nu a fost desemnat la conducerea Consiliului Legislativ doar pe baza voturilor PSD sau ale aliaţilor din Parlament, notează News.ro.
Conform anunţului făcut de la tribuna Parlamentului, la şedinţă au fost prezenţi 240 de senatori şi deputaţi.
Dintre aceştia, 41 au fost de la PNL, 21 de la USR, 5 – UDMR, 4 – Grupul minorităţilor, 2 – PMP, iar restul de 167 au fost parlamentari PSD şi Pro România.
Votul a fost vot secret cu buletine.
La votul pentru preşedintele Consiliului Legislativ, din cele 240 de voturi exprimate, 12 au fost anulate.
Au fost înregistrate 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” în cazul lui Florin Iordache.
Matematic, presupunând că toţi ceilalţi parlamentari în afara celor din PNL şi USR au votat pentru Iordache, adică 178, rezultă că au fost cel puţin şapte parlamentari din PNL sau USR care au votat pentru Iordache.