Orban i-a transmis lui Van Rompuy că România e discriminată de corelarea coeziunii cu absorbţia

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat, marţi, la Bruxelles, că i-a transmis luni seară lui Herman Van Rompuy că România consideră inacceptabilă şi discriminatorie corelarea din propunerea sa privind bugetul UE 2014-2020 între alocările pe Politica de Coeziune şi rata de absorbţie, scrie Mediafax.
Romania TV
20 nov. 2012, 16:24
Orban i-a transmis lui Van Rompuy că România e discriminată de corelarea coeziunii cu absorbţia

„Am susţinut foarte clar că avem două mari probleme legate de această propunere: prima legată de paragraful 45 al documentului, care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007-2011”, a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale.

El a subliniat că această menţiune afectează „strict” România, adăugând că i-a transmis lui Van Rompuy că este discriminatorie şi inacceptabilă pentru România atât la nivel politic, cât şi din punct de vedere tehnic. „E pur şi simplu discriminatorie la adresa unui stat membru şi este incorectă, din moment ce aplici un algoritm, el trebuie aplicat identic pentru toate statele membre. Nu aplici un algoritm şi după aia mai vii cu o altă formulă ca să-i tai unui stat membru o sumă importantă pentru că tu consideri că e mult prea mare creşterea de alocări pentru România raportat la celelalte state membre”, a explicat ministrul Leonard Orban.

Potrivit lui Orban, o altă a doua mare problemă ridicată de el în discuţia cu Van Rompuy s-a referit la convergenţa plăţilor directe pentru fermieri aferente Politicii Agricole Comune. „Am spus foarte clar că, în momentul de faţă, aşa cum arată această propunere, convergenţa plăţilor directe este profund nesatisfăcătoare pentru România, practic sumele alocate descresc şi în plus perioada de tranziţie creşte de la patru la şase ani. Pe propunerea anterioară perioada de tranziţie începea din 2014 şi ţinea până în 2017, dura patru ani şi sumele ajungeau la maximul pe care puteau să-l primească fermierii români, de circa 220 de euro pe hectar. În momentul de faţă, propunerea e cu o prelungire la şase ani, există incertitudini referitoare la ce se va întâmpla în perioada de tranziţie, există, de asemenea, acest nivel al plăţilor care este foarte scăzut pentru fermierii români raportat la media europeană”, a evidenţiat ministrul Afacerilor Europene.

El a spus că a ridicat şi alte prevederi pentru care România are reţineri în a le accepta, referindu-se la scăderea ratei de cofinanţare la 75% faţă de nivelul actual de 85%, reducerea prefinanţărilor la 2% faţă de nivelele actuale de 7% pentru PAC şi 9% pentru Politica de Coeziune, dar şi faptul că propunerea Van Rompuy nu mai permite eligibilitatea TVA pentru unele proiecte.

„Am fost extrem de clar în ideea de a-i permite preşedintelui Consiliului European să cunoască foarte exact care este poziţia României, care-i marja de manevră a României pe aceste puncte şi în general pe toate punctele care au fost ridicate”, a concluzionat Orban.

Potrivit acestuia, reprezentanţii statelor membre i-au prezentat foarte clar nemulţumirile lui Van Rompuy, la dineul de lucru de luni seara, „mai diplomatic sau mai puţin diplomatic”, iar ţări ca Franţa, Portugalia şi Spania au insistat de asemenea că propunerea preşedintelui Consiliului European este „inacceptabilă”.

Divergenţele între opiniile celor două tabere, grupul „better spending” şi grupul „Prietenii Coeziunii”, rămân în continuare la nivelul de sute de miliarde de euro, a punctat Orban.

De asemenea, Andreas Mavroyiannis, ministrul afacerilor europene al Ciprului, ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat marţi, la finalul reuniunii CAG, că în ciuda divergenţelor de opinii privind cadrul financiar 2014-2020, „toate statele membre au declarat angajamentul privind finalizarea negocierilor până la sfârşitul săptămânii şi şi-au manifestat dorinţa de a negocia”.

„Toţi trebuie să ne arătăm acum dorinţa de găsi compromisul. Credem că un acord este încă posibil. Dosarul este acum în mâinile liderilor la Consiliului European”, a spus Mavroyiannis, care a arătat că problema Politicii de Coeziune este nodul principal al negocierilor.

Oficialul cipriot a ţinut însă să puncteze că grupul contributorilor neţi la bugetul UE nu poate fi ignorat. „Trăim în realităţi politice, dacă nu convingem aceste ţări să dea mai mult, trebuie să ne descurcăm cu mai puţin şi să operăm reducerile necesare”, a spus el.

Totodată, Mavroyiannis a precizat că Van Rompuy a înţeles după reuniunea CAG că trebuie să facă nişte redistribuiri în propunerea sa. „Cred că este normal ca după ce a ascultat opiniile exprimate de toate statele membre să îl revizuiască ţinând cont de aceste opinii. Părerea mea este că el crede că nu este foarte departe de compromis şi este nevoie să facă unele redistribuiri”, a mai spus ministrul cipriot.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, agenda întâlnirii fiind dominată de problematica viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, tema Consiliului European excepţional convocat în 22-23 noiembrie.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!