„Gândirea noastră este aceea de a implementa un proiect de conectare a arealului metropolitan Galaţi-Brăila cu toate reţelele de transport important. Investiţiile în infrastructura de transport în Galaţi şi Brăila în următorii 5-6 ani vor asigura conectarea Galaţiului şi Brăilei de coridorul 4 paneuropean.
Marea problemă pe care o au Galaţiul şi Brăila este un fel de izolare din punct de vedere a conexiunilor cu traseele importante, axele prioritare de transport european. Din acest motiv, avem un amplu program de investiţii pentru a asigura conectarea Galaţiului şi Brăilei pe mai multe căi”, a precizat Ludovic Orban.
Premierul a explicat că pilonul acestui plan de conectare este podul de la Brăila.
„Prin intermediul podului de la Brăila se va realiza conectarea cu Constanţa prin intermediul drumului expres Brăila-Tulcea şi a drumului expres Tulcea- Constanţa. Această conexiune este foarte importantă pentru că va asigura legătura cu coridorul IV paneuropean şi mai ales cu Portul Constanţa.
De asemenea, programul de investiţii în infrastructură cuprinse pe lângă centura Galaţiului şi drumul expres Galaţi-Brăila cuprinde realizarea a încă două drumuri expres care au obiectivul de a conecta Galaţiul şi Brăila de coridorul IX paneuropean prin intermediul drumului expres Brăila-Focşani şi drumului expres Brăila-Buzău.
Pentru toate aceste drumuri expres, suntem în faza de realizare a studiilor de fezabilitate, a documentaţiilor tehnico-economice pentru a ajunge cât mai rapid la faza de începere a lucrărilor”, a spus Orban.
De asemenea, şeful Executivului a afirmat că „aceste investiţii sunt însoţite de investiţia extrem de importantă de dezvoltarea a autostrăzii sau a drumului expres A7, pe coridorul 9 paneuropean care să facă legătura între Bucureşti-Ploieşti-Buzău-Focşani-Roman-Paşcani-Suceava-Siret”
„Pe toate cele şase tronsoane ale A7 avem semnate contracte de realizare a studiilor de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Ele sunt în diferite faze, urmând ca o parte dintre ele să fie realizate cu finanţare europeană din facilitatea de rezilienţă şi recuperare”.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat miercuri, 23 septembrie, contractul pentru proiectarea și execuția Centurii Galați, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Transporturilor, Lucian Bode. Pentru acest contract a fost declarat câștigător constructorul român Dorinel Umbărescu, cu o ofertă de 705 milioane de lei.
Potrivit Economica.net, pe 31 iulie 2020, CNAIR a transmis adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire a contractului având ca obiect Proiectare și Execuție „Varianta de Ocolire Galați” către toți ofertanții.
Ofertantul desemnat câștigător este ASOCIEREA SA&PE CONSTRUCT SRL – SC SPEDITION UMB SRL – SC TEHNOSTRADE SRL, cu preţul de 705,28 milioane de lei fără TVA și un punctaj total de 100 puncte, din care 50 de puncte pentru componenta financiară și 50 de puncte pentru componenta tehnică.
Durata contractului este de 12 luni perioada de proiectare, 42 luni perioada de execuție a lucrarilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 120 de luni.
Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Variantei de Ocolire Galați, în lungime de 33,6 km.
CNAIR a primit patru oferte pentru proiectarea și construirea Centurii Galați. Pentru contractul estimat la 899,55 milioane de lei, fără TVA, Umbrărescu s-a luptat cu gălățenii de la Arcada, italienii de la Astaldi și o firmă din Turcia.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a făcut noi precizări despre construirea drumului expres Focşani-Brăila-Galaţi.
„Drumul expres Focşani-Brăila-Galaţi are 3 componente importante. Prima componentă este secţiunea Focşani-Brăila – 76 de kilometri. Am reuşit pe 19 iunie să semnăm contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie. În data de 27 iulie, am emis ordinul de începere a lucrărilor.
Cea de-a doua secţiune acestui drum Focşani-Brăila-Galaţi este secţiunea Brăila-Galaţi, cu cei 11 kilometri.
Varianta ocolitoare Galaţi este parte a drumului expres Focşani-Brăila-Galaţi. Cu cei 33,6 kilometri, astăzi vom semna contactul de proiectare şi execuţie şi, după finalizarea etapei de proiectare – 12 luni, vom trece la execuţia acestui proiect. Termenul stabilit prin contract este de 42 de luni”, a spus ministrul Transporturilor.