Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, în Gorj, că moţiunea de cenzură a fost mai degrabă menită să rezolve problemele interne ale PSD, fiind depusă „cu spatele la cetăţean” şi „cu faţa spre interesul politic” al social-democraţilor.
„Cu trei luni înainte de alegeri, să depui o moţiune de cenzură arată faptul că nu respecţi democraţia şi că nu înţelegi că până la urmă Guvernul va fi acela pe care îl vor decide românii în cadrul alegerilor parlamentare care vor avea loc în 6 decembrie. (…) Această moţiune de cenzură a venit de nicăieri, a părut mai degrabă o moţiune de cenzură menită să rezolve problemele interne ale PSD şi a fost o moţiune de cenzură depusă cu spatele la cetăţean şi cu faţa spre interesul politic al PSD”, a declarat Orban, la finalul unei vizite de lucru în judeţul Gorj.
„Răspunsul nostru la aventura politică pornită de PSD în vacanţa parlamentară l-aţi văzut – am sesizat CCR invocând un conflict juridic de natură constituţională prin care solicităm Curţii să clarificare această problemă. Din punctul nostru de vedere, este neconstituţională depunerea unei moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară. (…) Normal că atât eu, cât şi colegii mei discutăm cu orice parlamentar, le explicăm punctul nostru de vedere”, a spus Orban.
În context, şeful Executivului a explicat că România are nevoie acum de guvern pentru că trebuie să răspundă la o serie de provocări.
„În materie de fonduri europene, Guvernul pe care îl conduc trebuie să pregătească baza negocierii pentru acordul de parteneriat pentru bugetul Uniunii Europene 2021 – 2027. Trebuie să pregătim planul naţional de rezilienţă şi recuperare, care este indispensabil pentru a putea accesa fondurile europene din cadrul facilităţii de rezilienţă şi recuperare pusă la dispoziţia statelor europene de UE. Guvernul trebuie să asigure deschiderea şcolilor, începerea anului şcolar în cele mai bune condiţii, Guvernul trebuie să se ocupe de pregătirea alegerilor locale, Guvernul implementează deja planul de relansare economică şi investiţii „Reclădim România” (…) şi la ora actuală suntem la aproape 90% din actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din planul de investiţii şi relansare adoptate şi urmează să adoptăm şi restul de acte normative, după care urmează implementarea tuturor acestor măsuri”, a mai spus premierul.