„Nu putem stabili persoanele testate în mod aleator. Să selectăm 10.000 oameni sunt povești, există ordine a priorităților de testare, depinde de cum evoluează situația și de capacitatea de testare”, a spus vineri, Ludovic Orban.
Premierul a făcut referire la proiectul anunțat joi de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și de managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, care prevede testarea unui eșantion de 10.500 de bucureșteni.
Orban a mai spus că România nu a fost pregătită și că, până acum, capacitatea de diagnosticare a fost redusă.
”Suntem la un număr de decese relativ mic, sub nivelul de mortalitate din alte țări europene, de regulă pacienții aveau și alte afecțiuni. Multe dintre decese sunt provocate de alte afecțiuni. România nu a fost pregătită și capacitatea de testare a fost foarte mică”, a afirmat premierul, precizând că Bucureștiul a luat măsuri serioase încă de la apariția primului caz, iar evoluția este mai bună decât în alte state care au pornit de la același nivel al epidemiei.
”Am ținut să fiu personal prezent la instalarea în funcție a dlui ministru (Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății- n.red). Dl. ministru a organizat o ședință a colegiului de conducere a ministerului și am discutat prioritățile pentru Ministerul Sănătății pentru perioada următoare. Sigur că păstrăm aceleași direcții de acțiune, obiectivul nostru este acela de a apăra sănătatea și viața cetățenilor români, de a reduce răspdândirea epidemiei, de a întări direcțiile de sănătate publică și de a mări capacitatea de testare, de a pregăti spitalele pentru a primi pacienți”, a adăugat Orban.
În şedinţa de astăzi de la ministerul Sănătăţii, au fost discutate măsuri pentru a diminua riscul de infectare a cadrelor medicale și pentru urgentarea achiziționării de echipamente de protecție care să-i protejeze pe toți aceia care sunt implicați în lupta împotriva coronavirusului, a mai precizat premierul.