Orban: Obiectivul României pentru 2014-2020, o poziţie bugetară mai favorabilă decât în 2007-2013

Obiectivul prioritar al României privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al UE este să se afle într-o poziţie bugetară mai avantajoasă decât în perioada 2007-2013, a declarat vineri ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, după reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles.
Romania TV
27 ian. 2012, 17:30
Orban: Obiectivul României pentru 2014-2020, o poziţie bugetară mai favorabilă decât în 2007-2013

”În primul rând, s-a discutat despre viitorul buget al UE pentru 2014-2020, unde pentru prima oară s-au dezbătut pe fond subiecte legate de poziţionarea statelor membre privind nivelul general al bugetului şi privind finanţarea anumitor politici cu bani comunitari. Dezbaterea a fost foarte utilă, pentru că am putut vedea unde se poziţionează statele membre şi s-au conturat două grupuri – unul care susţine propunerea Comisiei Europene privind alocările financiare şi altul care doreşte reducerea propunerii Comisiei, cu diferite grade de variaţie (pornind de la Germania, care susţine o contribuţie de aproximativ 1% din PNB-ul statelor membre, la alte state, care au cerut ca scăderea să fie chiar mai mare). În intervenţia mea, am subliniat că pentru noi este fundamental să se asigure alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună (PAC), se speră ca un acord să se încheie până la finalul anului, dar situaţia după cum se vede ea în prezent arată poziţii ce par ireconciliabile”, a spus oficialul român.

 

El a adăugat că, deşi foarte probabil în urma negocierilor privind noul buget al UE pentru 2014-2020 alocările pentru politica de coeziune şi PAC vor suferi unele reduceri, este de aşteptat ca România să beneficieze de sume importante. Noile condiţionalităţi, atât în cazul politicii de coeziune, cât şi al PAC – condiţionalităţi ex-ante, ex-post şi condiţionalităţi de natură macroeconomică – vor fi însă mult mai stricte.

 

În opinia sa, negocierile asupra bugetului UE pentru viitoarea perioadă de programare financiară multianuală vor fi ”foarte, foarte dificile, mai ales în contextul actual”, în care în întreaga Uniune Europeană sunt adoptate măsuri de austeritate. Ţările care susţin reducerea contribuţiilor la bugetul comunitar îşi explică poziţia prin faptul că şi bugetul UE trebuie să fie unul de austeritate, în timp ce statele care doresc alocări mai importante, inclusiv România, aduc drept contraargument efectul multiplicator al banilor care vin la bugetul UE.

 

Răspunzând unei întrebări adresate de Agerpres, ministrul Leonard Orban a explicat că România a cerut o mai mare flexibilitate în utilizarea fondurilor alocate diverselor programe operaţionale. ”De exemplu, noi ne-am propus unele realocări pentru programul de reabilitare termică. Marea problemă este că e foarte dificil de ‘deplasat’ fonduri de la un anumit program operaţional către programul operaţional regional. Dacă iei fonduri de la Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) înseamnă că iei de la Fondul Social European şi atunci ai o mare problemă, pentru că decizia trebuie luată de Colegiul comisarilor. Fiind vorba de ‘mutarea’ banilor dintr-o zonă în altă zonă este un proces care durează, existând şi riscul ca această realocare să nu fie aprobată, mai ales în actualul context”, a afirmat ministrul român.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Un gigant global se extinde în România. Femeile vor fi încântate
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Alphabet renunță la angajamentul de a nu folosi inteligența artificială în scopuri militare
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol