„Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic. Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției.Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”, subliniază premierul Ludovic Orban.
Citeşte şi: Dosarul 10 august, redeschis de şefa DIICOT. Se reia ancheta faţă de şefii Jandarmeriei
De asemenea, în comunicatul transmis de Guvern se suţine faptul că declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile Guvernului Orban. Mai mult decât atât, Ministerul de Interne a contribuit prin declasificarea datelor privind intervenția jandarmilor și desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile, 10 şi 11 august.
Şefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a anunţat, marţi, că a infirmat clasarea unora dintre acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei din dosarul 10 august. Astfel, se reia ancheta faţă de Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile.
Giorgiana Hosu a decis redeschiderea urmăririi penale faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.