Liderul liberal a mai spus, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că inclusiv Codul penal şi Codul de procedură penală trebuie să fie puse în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, dar şi cu deciziile Curţii Constituţionale.
„Am luat decizia de a iniţia un proiect de lege de modificare a tuturor legilor justiţiei în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia. În privinţa Codului penal şi a Codului de procedură penală, deja Curtea Constituţională s-a pronunţat pe Codul de procedură penală, identificând 64 de prevederi neconstituţionale. Toate trebuie transpuse, toate trebuie rediscutate în conformitate cu solicitarea Comisiei de la Veneţia, astfel încât să nu se schimbe politica penală dramatic (…). Şi aici trebuie să ţinem cont de aceste puncte de vedere şi recomandări ale experţilor, ale specialiştilor de la nivelul Comisiei de la Veneţia”, a declarat Orban.
De asemenea, el a atras atenţia majorităţii parlamentare că nerespectarea valorilor europene ar putea afecta interesele fundamentale ale României.
„Dacă majoritatea nu se trezeşte şi nu-şi dă seama că nu mai sunt de capul lor şi că nu pot să-şi permită să se comporte ca un vechil pe propria moşie, că trebuie să respecte toate valorile, principiile, reglementările şi standardele de la nivel european, pentru că altfel pun în pericol interesele fundamentale ale României…”, a mai spus preşedintele PNL.
Şi Uniunea Salvaţi România a anunţat, vineri, că va depune proiecte de lege pentru a transpune toate recomandările Comisiei de la Veneţia în legile justiţiei şi codurile penale, imediat după publicarea rapoartelor oficiale.