„Ar trebui doamna ministru (a Muncii – n. red.) şi domnul ministru de Interne, domnul ministru al Apărării, să ne uităm un pic şi la vârsta de pensionare şi, de asemenea, să vedem cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimţite.
Cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum şi anume salariul brut. Ceea ce ar trebui să corectăm aceste nedreptăţi pentru că provoacă o nemulţumire profundă, inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi. Pentru că şefimea şi-a tras pensii nesimţite, profitând de portiţele lăsate în actul normativ şi aşa ne-am trezit cu pensii de 15.000-20.000 care chiar sunt o sfidare la adresa unui om care a muncit o viaţă şi care la finalul unei cariere de 35-40 de ani are o pensie cât de cât rezonabilă.
Citeşte şi Cum a ajuns românul cu cea mai mare pensie din România să încaseze 73.890 de lei lunar
Ele (soluţiile – n.red.) trebuie cântărite foarte bine, analizate foarte bine, trebuie studiată foarte bine baza legală şi constituţională şi nu uitaţi de analiza comparativă a sistemelor publice de pensii din ţările europene pe care le-am convenit”, a spus prim-ministrul Ludovic Orban, la şedinţa de guvern de marţi.
Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi „pentru”, 21 de abţineri, vizaţi fiind, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionarii publici cu statul special, funcţionarii publici parlamentari. Actul normativ nu îi vizează pe militari și polițiști.
Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. Magistrații au anunțat însă că vor contesta legea la CCR.