Operaţia a presupus inserţia unei gene în ochi, manevră prin care au fost reactivate celulele care detectează lumina. Medicii implicaţi în intervenţie consideră că tratamentul va putea fi folosit, cu timpul, la tratarea formelor obişnuite de orbire.
Profesorul Robert MacLaren, care a condus cercetările privind noua metodă de intervenţie, s-a declarat ‘absolut încântat’ de rezultat, potrivit Agerpres.
Primul dintre pacienţi, Jonathan Wyatt, care avea 63 de ani la începutul cercetărilor, acum doi ani, suferă de coroideremie, o boală genetică în care celulele ce detectează lumina mor treptat, iar înainte de operaţie abia mai putea să vadă. Wyatt şi un alt pacient din cadrul testului au constatat după intervenţie o îmbunătăţire a vederii, iar ceilalţi, aflaţi în stadii mai timpurii de orbire, au constatat o îmbunătăţire a vederii nocturne.
Dacă vor fi înregistrate îmbunătăţiri la acest grup de pacienţi, tratamentul va putea fi pus şi la dispoziţia altor bolnavi de coroideremie, mai tineri, pentru a nu-şi pierde vederea. Coroideremia este o afecţiune rară, în Marea Britanie afectând doar circa 1.000 de persoane, dar prof. MacLaren consideră că succesul obţinut în tratarea ei cu noua tehnică arată că terapia genetică va putea fi folosită şi pentru a vindeca alte forme genetice de pierdere a vederii, între care degenerescenţa maculară legată de vârstă. Aceasta din urmă duce anual la orbirea a 300.000 de oameni în Marea Britanie şi determină o deteriorare a vederii la unul din patru adulţi de peste 75 de ani.