Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a avertizat, recent, că România riscă sancțiuni financiare grave din cauza întârzierilor repetate în transpunerea directivelor Uniunii Europene, cu impact direct asupra cetățenilor, notează Capital.
Conform informațiilor transmise de FACIAS, Comisia Europeană a declanșat nu mai puțin de nouă proceduri de infringement împotriva României pentru nerespectarea termenelor asumate pentru implementare. Astfel, aceasta este metoda prin care plătim deoarece nu ne facem treaba la timp. Printre directivele restante se numără cea privind reducerea TVA-ului la alimente, medicamente și produse medicale (Directiva UE 2022/542), precum și cea referitoare la asigurările obligatorii RCA (Directiva UE 2021/2118).
Directiva referitoare la cotele reduse de TVA trebuia transpusă în legislația națională până la data de 31 decembrie 2024. Având în vedere faptul că statul român nu s-a conformat termenului, Comisia Europeană a declanșat o procedură prealabilă, notificând țara noastră printr-o scrisoare oficială de punere în întârziere. Apoi, Guvernul și-a asumat în fața instituțiilor că directiva va fi transpusă până în martie 2025, dar nici acest termen nu a fost respectat.
Totuși, Ministerul Finanțelor nu a adoptat nici până în prezent proiectul de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică pe 7 martie 2025. Această directivă permite aplicarea cotelor reduse sau chiar a taxării zero pentru produse alimentare, farmaceutice și medicale, oferind și facilități fiscale pentru micii contribuabili cu cifre de afaceri sub 85.000 de euro.
Situația nu arată mai bine în cazul directivei privind asigurările RCA. Cu toate că termenele de transpunere au expirat încă din iunie și decembrie 2023, proiectele legislative necesare sunt blocate în Parlament de peste un an. Această directivă urmărește îmbunătățirea proiecției șoferilor și a victimelor accidentelor rutiere. Asta, prin simplificarea procedurilor de despăgubire și garantarea unor drepturi clare pentru asigurați. În cazul în care aceste prevederi nu vor fi transpuse până la data de 14 aprilie 2025, împotriva României se va declanșa procedura de infrigement care ar putea duce la sancțiuni de peste 105.000 de euro pe zi, bani care vor fi plătiți integral din bugetul public.
Mai mult, Ministerul Energiei întârzie de mai bine de patru ani transpunerea Directivei UE privind promovarea utilizării energiei regenerabile (2018/2001). Noul termen anunțat este iulie 2025, după mai multe amânări succesive. Această directivă obligă statele membre să creeze un cadru legislativ favorabil utilizării surselor de energie regenerabilă, precum cea solară sau eoliană. Așadar, adoptarea acesteia ar aduce beneficii directe cetățenilor, printre acestea numărându-se scăderea costurilor la energie, reducerea poluării și creșterea independenței energetice.