Ordinul ANPC urmează să fie publicat în Monitorul Oficial şi vizează o gamă largă de produse, inclusiv ţigarete electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului şi produse destinate inhalării fără ardere. Scopul principal este de a informa mai bine consumatorii cu privire la drepturile lor şi de a preveni accesul minorilor la aceste produse nocive, transmite news.ro.
„Acesta asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziţionării din interiorul magazinelor, dar şi al chioşcurilor a produselor care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, aşa cum sunt acestea definite în cuprinsul Legii nr. 349/2002”, au transmis reprezentanţii ANPC.
Citeşte şi: Românii pot obţine mult mai uşor permisul de conducere. Se reduc şi costurile pentru candidaţi
Conform Legii nr. 349/2002, este interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor sub 18 ani, iar această reglementare are rolul de a proteja sănătatea publică, în special a tinerilor vulnerabili la efectele negative ale consumului de tutun. Placheta poate fi descărcată gratuit de pe site-ul ANPC și trebuie amplasată într-un loc vizibil pentru consumatori.
„Vizibilitatea mesajului poate reduce numărul de tentative de cumpărare a produselor din tutun de către minori, contribuind la un mediu comercial mai responsabil. Afişarea mesajului de interdicţie privind vânzarea produselor din tutun minorilor este o măsură esenţială pentru respectarea legii, protejarea sănătăţii publice şi responsabilizarea magazinului”, au mai transmis comisarii ANPC.
Citeşte şi: Românii dau pe mâncare un sfert din venit, ca acum 100 de ani. Suntem pe locul 1 în Europa
Totodată, ordinul prevede ca operatorii economici să pună la dispoziție și variante accesibile pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, fie prin mesaje audio, fie prin alte soluții digitale sau fizice.