Ordine de mobilizare false în Dâmboviţa. Avertismentul MApN: „Falsuri create cu intenţia evidentă de a manipula şi instaura panică”

Locuitorii din Dâmboviţa au sesizat autorităţile cu privire la aşa-zise ordine de mobilizare emise de Centrul Militar Judeţean Dâmboviţa. MApN s-a sesizat şi anunţă sancţiuni pentru autorii acestui fals creat cu "intenţia evidentă de a manipula şi crea panică".
Oana Anghel
27 feb. 2022, 11:08
Ordine de mobilizare false în Dâmboviţa. Avertismentul MApN:

Mai multe ordine de mobilizare false au ajuns în posesia dâmboviţenilor. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, printr-o postare pe Facebook, că a sesizat autorităţile competente cu privire la aceste falsuri. De asemenea, MApN a postat şi o fotografie cu un document falsificat.

Încă un fals grosolan ne-a fost semnalat de o serie de cetăţeni din judeţul Dâmboviţa. Documentul din imagine, fals de la un capăt la altul, se pretinde a fi un aşa-zis ordin de chemare la mobilizare emis de Centrul Militar Judeţean Dâmboviţa. Nimic din ceea ce se poate citi în acest document nu corespunde realităţii„, se arată în postarea MApN.

Conform aceleiaşi surse, au fost sesizate autorităţile competente „pentru investigarea acestui fals, creat cu intenţia evidentă de a manipula şi crea panică„.

În ultima perioadă, au existat astfel de ordine de încorporare/mobilizare și în alte județe. A fost lansat chiar și un mesaj de tipul ro-alert, de asemenea fals.

Citeste si Câţi ani de închisoare riscă românii care refuză încorporarea în caz de război

Cine poate fi chemat obligatoriu în Armată în caz de război în România. Pedepse dure pentru cei care refuză încorporarea

Dacă în România este decretată starea de război, mobilizare sau asediu, Ministerul Apărării va mobiliza toţi rezerviştii. Astfel, serviciul militar redevine obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

Prin legea 395/2005, de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. Astfel, ultima încorporare a recruţilorpentru militarii în termen a fost realizată în octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006.

Cu toate acestea, pe fondul crizei din Ucraina, această suspendare poate fi ridicată în anumite condiţii.

Starea de război, de mobilizare, precum şi cea de asediu pot fi decretate de preşedintele Klaus Iohannis şi validate de Parlament. Ulterior, MApN mobilizează rezerviştii de orice fel. Este vorba de militarii rezervişti voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani care au contracte cu MApN şi sunt plătiţi chiar dacă stau acasă cu 30 la sută din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat. Aceştia trebuie să se prezinte în 48 de ore la unităţile militare de care aparţin.

Citeste si Vasile Dîncu: Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina. Activarea rezerviştilor se face în fiecare an, prin rotaţie, este o formă de verificare pe care o facem

În caz de neprezentare la termenul şi locul menţionate în ordin, persoana riscă închisoare de la doi la şapte ani.

Sunt obligaţi să se prezinte la unităţile militare doar rezerviştii care au până în 55 de ani, vârsta până la care sunt menţinuţi în evidenţele militarilor în rezervă.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'