Stereotipurile legate de copiii dintr-o familie sunt binecunoscute: primul născut este fratele inteligent, cel mic este rebelul familiei, iar mijlociul este copilul calm. Dar aceste stereotipuri nu sunt valabile decât în foarte mică măsură, potrivit unui studiu recent ai cărui autori spun că este cel mai amplu realizat până în prezent privind legătura dintre ordinea la naștere și personalitatea copiilor.
Realizat pe 377.000 de elevi de liceu de către psihologi din cadrul Universității din Illinois, studiul a demonstrat că primii născuți au, în medie, un avantaj în ceea ce privește IQ-ul însă de numai un punct procentual față de frații mai mici.
Potrivit profesorului Brent Roberts, coordonatorul studiului, cercetarea a arătat și un model în ce privește trăsăturile diferite de personalitate între primii născuți și frații lor mai mici, primii născuți fiind mai extrovertiți, agreabili și conștiincioși, însă aceste diferențe sunt extrem de mici.
Din punct de vedere statistic, rezultatele se corelează cu stereotipurile clasice dezvoltate de psihologul Alfred Adler în secolul XX, potrivit cărora primul născut este un lider înnăscut, iar cel mai mic este leneș, iar mijlociul este cel neglijat. Teoria lui Adler a fost dezbătută de-a lungul anilor de psihologi, între care unii precum Frank Sulloway susțin în continuare că Alfred Adler a avut în mare parte dreptate, în timp ce alții precum Jules Angst și Cecile Ernst sunt de părere că efectele ordinii la naștere asupra personalității individului au fost exagerate într-un mod semnificativ.
În viața reală diferențele în ce privește personalitatea și nivelul de inteligență sunt atât de mici încât sunt nesemnificative în cele din urmă, spune profesorul Brent Roberts, adăugând că în ce privește trăsăturile de personalitate și modul cum sunt percepute, un grad de corelație de 0,02 nu scoate în evidență o diferență semnificativă astfel încât să o poți percepe cu ochiul liber.
Cercetătoarea Rodica Damian, în prezent profesor de psihologie la Universitatea din Houston, a declarat că folosirea unui eșantion atât de mare de indivizi a ajutat la identificarea unor rezultate precise. Studiul a comparat copiii din familii diferite, în tip ce studiile realizate până în prezent au analizat doar copiii din cadrul aceleiași familii.
„De cele mai multe ori multe dintre aceste studii nu măsoară personalitatea fiecărui copil la nivel individual”, a declarat Rodica Damian, adăugând că de obicei este întrebat copilul cel mai mare dacă este mai responsabil decât frații săi mai mici, și bineînțeles că întotdeauna este așa, pentru că are o vârstă mai mare.
Rodica Damian și Brent Roberts, care au lucrat anterior împreună în departamentul de psihologie al Universității din Illinois, de la Urbana-Champaign, au analizat de asemenea în subsidiar, în cadrul aceleiași cercetări, un grup de familii care aveau trei copii și locuiau cu ambii părinții în aceeași casă, încercând să identifice diferențe notabile între frați, însă aceste diferențe au fost de asemenea „minuscule”, potrivit dr. Brent Roberts.
Mesajul acestui studiu care trebuie reținut este că ordinea nou-născuților nu trebuie să influențeze comportamentul unui părinte pentru că nu există diferențe semnificative în ce privește personalitatea sau nivelul de inteligență al copiilor aceleiași familii, a declarat Rodica Damian.
Studiul a fost publicat în „Journal of Research in Personality”.
Citeşte şi Ce spune semnătura despre personalitatea ta