„Nu este decât o dezinformare, o înşiruire de afirmaţii care dovedesc incompetenţa şi necunoaşterea legilor, un text nedemn pentru o instituţie care are misiunea de a apăra patrimoniul cultural al României„, transmite Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti într-un comunicat de presă.
Ordinul Arhitecţilor nu este de acord cu intenţia Primăriei Bucureşti care doreşte să construiască pasaje subterane carosabile pe şoseaua Kiseleff şi pe bulevardul Aviatorilor, pentru a asigura o circulaţie fluentă. Prin urmare, Ordinul a cerut clasarea celor două şosele drept monumente istorice, pentru a le proteja.
„Deşi bulevardele din nordul Bucureştiului sunt declarate zone protejate – un statut extrem de vag în România –, Filiala Bucureşti a O.A.R. a considerat necesară ridicarea gradului lor de protecţie, solicitând Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional ca “sistemul de circulaţii urbane compus din şoseaua G-ral Pavel Dimitrievici Kiseleff şi continuarea acesteia cu şoseaua Bucureşti-Ploieşti până la podul peste lacul Herăstrău, bulevardul Aviatorilor şi bulevardul Mareşal Constantin Prezan” să fie clasat ca monument istoric de grupa A.Subliniem că cererea de clasare a fost determinată de dorinţa protejării acestui ansamblu de potenţialele efecte negative ale construirii unor pasaje subterane auto în zona verde, nicidecum de intenţia de a bloca aprioric orice intervenţie; statutul legal de monument istoric nu înseamnă intangibilitate, ci un grad superior de protecţie”, transmite Ordinul Arhitecţilor.
Ordinul Arhitecţilor este de părere că pasajele sunt departe de a constitui un răspuns adecvat şi contemporan la problemele centrului Bucureştiului. „Ele sunt distructive, anacronice şi ilogice. Pasajele neagă valoarea urbanistică, arhitecturală, artistică şi simbolică a acestor bulevarde, le distrug vegetaţia şi le subminează funcţiunea de spaţii publice pietonale”, spune prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, preşedintele Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, într-un comunicat de presă.
„Edificate prin eforturile mai multor generaţii, Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor sunt acum pe cale de a fi mutilate prin:
– defrişarea pe sute de metri a vegetaţiei înalte care dă notă distinctivă bulevardelor;
– rampe carosabile foarte lungi care, deşi “subterane”, au la suprafaţă efecte negative majore;
– diminuarea spaţiului destinat aleilor de promenadă şi pistelor pentru biciclişti;
Lor li se vor adăuga intensificarea accentuată a traficului, atragerea unui număr suplimentar de maşini prin posibilitatea unei circulaţii de viteză, fără intersecţii, situaţie specifică unui inel periferic, nu însă şi unor artere de reprezentare care conduc către centrul oraşului”, mai spune arhitectul în comunicat.
„Chiar faptul că cele două proiecte au fost generate de un studiu de circulaţie, şi nu de un studiu de urbanism, este relevant pentru modul unilateral în care Primăria întelege să privească oraşul”.
CITEŞTE COMUNICATUL ORDINULUI ARHITECTILOR AICI.
Ministerul Culturii a respins pe 18 ianuarie 2012 propunerea de clasare a bulevardelor din nordul Bucureştiului drept monumente istorice de grupa A. Într-un comunicat transmis pe 1 martie 2012, Ministerul Culturii îşi motiva decizia astfel:
„În urma unei perioade de dezbateri şi discuţii, profesionale şi publice, în data de 30.11.2011, plenul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a luat în discuţie atât propunerea de clasare a Ansamblului de bulevarde, cât şi cele două propuneri de realizare a pasajelor rutiere subterane. Proiectele de pasaje au fost aprobate de CNMI cu o largă majoritate, în timp ce clasarea a primit un vot favorabil la limită.
În aceste condiţii, constatându-se că:
– deciziile CNMI au caracter contradictoriu, prevalând, însă, conform votului, aprobarea proiectelor pasajelor rutiere;
– prin clasarea ca monument istoric a Ansamblului de bulevarde s-ar produce un exces de legiferare, orice intervenţie – de la reparaţii de maximă urgenţă la reţeaua de gaze sau canalizare, până la asfaltare şi amenajarea spaţiilor verzi – necesitând proceduri birocratice inutil multiplicate;
– clasarea s-ar fi referit doar la partea carosabilă şi la spaţiul verde dintre benzile de circulaţie, ceea ce este o reglementare fără precedent;
– ansamblurile de clădiri, parcuri şi spaţii pietonale din aria respectivă au deja caracter de zonă protejată, ceea ce garantează un regim de protecţie riguros”.