Ordinul Arhitecţilor acuză Min. Culturii de dezinformare în cazul şos. Kiseleff şi Aviatorilor

Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti este de părere că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional explică într-un mod insolit respingerea clasării bulevardelor Kiseleff şi Aviatorilor ca monumente de importanţă istorică, justificând-o prin avizarea favorabilă a proiectelor pasajelor subterane ce vor fi realizate în zonă.
Cristina Dinu
08 mart. 2012, 16:43
Ordinul Arhitecţilor acuză Min. Culturii de dezinformare în cazul şos. Kiseleff şi Aviatorilor

Nu este decât o dezinformare, o înşiruire de afirmaţii care dovedesc incompetenţa şi necunoaşterea legilor, un text nedemn pentru o instituţie care are misiunea de a apăra patrimoniul cultural al României„, transmite Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti într-un comunicat de presă.

Ordinul Arhitecţilor nu este de acord cu intenţia Primăriei Bucureşti care doreşte să construiască pasaje subterane carosabile pe şoseaua Kiseleff şi pe bulevardul Aviatorilor, pentru a asigura o circulaţie fluentă. Prin urmare, Ordinul a cerut clasarea celor două şosele drept monumente istorice, pentru a le proteja.

Deşi bulevardele din nordul Bucureştiului sunt declarate zone protejate – un statut extrem de vag în România –, Filiala Bucureşti a O.A.R. a considerat necesară ridicarea gradului lor de protecţie, solicitând Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional ca “sistemul de circulaţii urbane compus din şoseaua G-ral Pavel Dimitrievici Kiseleff şi continuarea acesteia cu şoseaua Bucureşti-Ploieşti până la podul peste lacul Herăstrău, bulevardul Aviatorilor şi bulevardul Mareşal Constantin Prezan” să fie clasat ca monument istoric de grupa A.Subliniem că cererea de clasare a fost determinată de dorinţa protejării acestui ansamblu de potenţialele efecte negative ale construirii unor pasaje subterane auto în zona verde, nicidecum de intenţia de a bloca aprioric orice intervenţie; statutul legal de monument istoric nu înseamnă intangibilitate, ci un grad superior de protecţie”, transmite Ordinul Arhitecţilor.

Ordinul Arhitecţilor este de părere că pasajele sunt departe de a constitui un răspuns adecvat şi contemporan la problemele centrului Bucureştiului. „Ele sunt distructive, anacronice şi ilogice. Pasajele neagă valoarea urbanistică, arhitecturală, artistică şi simbolică a acestor bulevarde, le distrug vegetaţia şi le subminează funcţiunea de spaţii publice pietonale”, spune prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, preşedintele Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, într-un comunicat de presă.

„Edificate prin eforturile mai multor generaţii, Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor sunt acum pe cale de a fi mutilate prin:
– defrişarea pe sute de metri a vegetaţiei înalte care dă notă distinctivă bulevardelor;
– rampe carosabile foarte lungi care, deşi “subterane”, au la suprafaţă efecte negative majore;
– diminuarea spaţiului destinat aleilor de promenadă şi pistelor pentru biciclişti;

Lor li se vor adăuga intensificarea accentuată a traficului, atragerea unui număr suplimentar de maşini prin posibilitatea unei circulaţii de viteză, fără intersecţii, situaţie specifică unui inel periferic, nu însă şi unor artere de reprezentare care conduc către centrul oraşului”, mai spune arhitectul în comunicat.

Chiar faptul că cele două proiecte au fost generate de un studiu de circulaţie, şi nu de un studiu de urbanism, este relevant pentru modul unilateral în care Primăria întelege să privească oraşul”.

CITEŞTE COMUNICATUL ORDINULUI ARHITECTILOR AICI.

Ministerul Culturii a respins pe 18 ianuarie 2012 propunerea de clasare a bulevardelor din nordul Bucureştiului drept monumente istorice de grupa A. Într-un comunicat transmis pe 1 martie 2012, Ministerul Culturii îşi motiva decizia astfel:

„În urma unei perioade de dezbateri şi discuţii, profesionale şi publice, în data de 30.11.2011, plenul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a luat în discuţie atât propunerea de clasare a Ansamblului de bulevarde, cât şi cele două propuneri de realizare a pasajelor rutiere subterane. Proiectele de pasaje au fost aprobate de CNMI cu o largă majoritate, în timp ce clasarea a primit un vot favorabil la limită.

În aceste condiţii, constatându-se că:

deciziile CNMI au caracter contradictoriu, prevalând, însă, conform votului, aprobarea proiectelor pasajelor rutiere;
– prin clasarea ca monument istoric a Ansamblului de bulevarde s-ar produce un exces de legiferare, orice intervenţie – de la reparaţii de maximă urgenţă la reţeaua de gaze sau canalizare, până la asfaltare şi amenajarea spaţiilor verzi – necesitând proceduri birocratice inutil multiplicate;
clasarea s-ar fi referit doar la partea carosabilă şi la spaţiul verde dintre benzile de circulaţie, ceea ce este o reglementare fără precedent;
– ansamblurile de clădiri, parcuri şi spaţii pietonale din aria respectivă au deja caracter de zonă protejată, ceea ce garantează un regim de protecţie riguros”.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Măsura nouă care îi înspăimântă pe șoferii din toată Europa. Se aplică și în România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă