Ordinul Casei de Pensii care aduce modificări pentru peste 4 milioane de români

La 1 septembrie 2024, a intrat într‑o vigoare o nouă lege a pensiilor, generând schimbări semnificative pentru milioane de pensionari din România. Pe lângă recalcularea pensiilor, care a adus o creștere medie de 520 de lei, s-a introdus o serie de modificări privind metodele de calcul, inclusiv pentru românii din diaspora.
Filip Stan
10 ian. 2025, 15:23
Ordinul Casei de Pensii care aduce modificări pentru peste 4 milioane de români

Aproximativ 4.000.000 de pensii au fost majorate, cu sume cuprinse între 1 leu și 12.000 de lei. Schimbările aduse sunt menite să asigure un tratament mai echitabil pentru pensionari, atât din țara, cât și pentru cei care au lucrat în străinătate.

Pensiile românilor din Diaspora

Un punct central al reformei este Ordinul nr. 1.762 din 13 decembrie 2024, care modifică metodologia de calcul al pensiilor și introduce noi reguli pentru românii cu rezidență într-un alt stat. Ordinul, semnat de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, stabilește că cererile de pensie pentru aceste persoane trebuie depuse la instituția de asigurări sociale din statul de ședere permanentă.

„În aplicarea instrumentelor juridice menționate la alin. (4) și a prevederilor art. 89 alin. (4) și ale art. 5 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, în cazul persoanelor având locul de ședere permanentă pe teritoriul altui stat, cererea de acordare a prestațiilor de pensie se depune la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă. În acest caz, cererea va fi instrumentată de casa teritorială de pensii desemnată prin ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii Publice drept pol de competență”, precizează documentul, potrivit Newsweek.

Noi reguli pentru pensia de urmaș

Reforma include modificări și pentru pensiile de urmaș. Pentru persoanele care au primit pensii atât din România, cât și din străinătate, pensia de urmaș va fi calculată în funcție de cuantumul mai avantajos dintre pensia comunitară națională și pensia pro-rata. Această măsură asigură o valoare mai mare pentru urmașii celor care au contribuit la sisteme de asigurări sociale din mai multe țări.

Formula de calcul pentru pensia comunitară

Ordinul introduce o nouă formulă pentru calculul pensiei comunitare, folosind metoda totalizare-proratizare. Metodologia implică:

– Totalizarea perioadelor de asigurare realizate în mai multe țări, în baza legislațiilor aplicabile.

– Proratizarea cuantumului pensiei, majorând numărul total de puncte corespunzător pensiei proratizate cu punctele aferente perioadelor de asigurare voluntare, dacă este cazul.

Un exemplu oferit de Comisia Europeană explică modul de aplicare: o persoană care a lucrat 4 ani în Germania și 32 de ani în Portugalia nu ar fi beneficiat de pensie în Germania, unde pragul minim este de 5 ani. Totuși, datorită noilor reguli, Germania recunoaște anii lucrați în Portugalia și acordă pensie corespunzătoare perioadei de 4 ani.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a detaliat modul în care se aplică aceste reglementări: „Persoanele primesc pensie proporțional cu perioada în care au lucrat în fiecare țară. Practic, se face o totalizare a stagiului de cotizare din țarile unde au lucrat, urmând ca pensia să fie stabilită de fiecare stat în parte”, a declarat acesta într-o emisiune la Pro TV.

Pentru cei 4.000.000 de români care trăiesc în Occident, din care 1.000.000 în Italia și 1.000.000 în Spania, aceste schimbări aduc o mai mare claritate și echitate în procesul de acordare a pensiilor. Noile reglementări simplifică accesul la drepturile de pensie și asigură recunoașterea contribuțiilor realizate în străinătate.

Citeşte şi: Gestul banal pentru care românii care stau la bloc riscă o amendă de până la 40.000 de lei. Aproape toţi ignoră această regulă

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai