Ordonanța antiplastic, adoptată de Guvern. Produsele de unică folosință dăunătoare mediului, interzise pe piața din România – DOCUMENT

Ordonanța antiplastic, prin care se interzice punerea pe piață a anumitor produse de unică folosință dăunătoare mediului, a fost adoptată de Guvernul României. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a explicat care sunt măsurile cuprinse în ordonanță și ce produse sunt vizate de această schimbare.
Claudia Simion
25 aug. 2021, 14:54
Ordonanța antiplastic, adoptată de Guvern. Produsele de unică folosință dăunătoare mediului, interzise pe piața din România - DOCUMENT
Ordonanța antiplastic, adoptată de Guvern.

S-a constatat, cu ocazia elaborării mai multor studii la nivel european, că majoritatea deșeurilor, de exemplu din zona maritimă, provin din plastic de unică folosință. Nu vorbim doar de plasticul în sine, ci și de poluarea cu microplastic. De aceea, există această directivă care obligă statele membre să ia măsuri pentru reducerea producerii, punerii pe piață și a consumului de produse din plastic de unică folosință. Aceste produse sunt cele destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet. Produsele din aceste ambalaje sunt, de regulă, consumate din recipient, la fața locului sau sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară.

Ministerul Economiei a venit în sprijinul Ministerului Mediului și a efectuat testul IMM pe 9 iulie, a consultat mediul de afaceri și a făcut o analiză privind impactul acestui act normativ asupra economiei naționale. E important de subliniat că producția în sine e permisă doar dacă produsele se pun pe piață în afara UE. Nu producția în sine e interzisă, ci punerea pe piață”, a declarat Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe de presă.

Ordonanța antiplastic, adoptată de Guvern. Care sunt produsele ce vor dispărea de pe piață:

Ordonanța se va aplica pentru produsele de plastic de unică folosință: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, bețișoare pentru urechi, tacâmuri, furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești, farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, bețe de care se prind baloane, recipiente pentru băuturi și pahare pentru băuturi din polistiren expandat, recipiente pentru băuturi utilizate pentru a conține lichide cu o capacitate de până la trei litri și produse care pot fi utilizate în combinație cu produse de tuturn, adică acele filtre care conțin plastic. Se va aplica și pungilor de transport de plastic subțire. Sunt vizate produse din materiale plastice oxodegradabile și echipamente de pescuit care conțin plastic.

Măsurile cuprinse în ordonanță:

„Se interzice punerea pe piață a anumitor produse de unică folosință (cele menționate mai sus). Vor fi reguli noi pentru consum, privind regulile extinse ale producătorilor. E un pas important. Urmează norme de aplicare, norme privind producătorii. Sunt multe alternative, produse biodegradabile”, a mai spus ministrul Mediului.

ordonanta antiplastic

Întrebări și răspunsuri. Ministrul Mediului: „Produsele de acum vor fi înlocuite treptat cu cele ecologice. Stocurile pot fi epuizate”

Ce se întâmplă cu producătorii?

-Producătorii sunt pregătiți pentru această schimbare. Consultarea cu mediul de afaceri a început din 2020. Impactul asupra producției era previzibil. Am văzut mulți producători de unică folosință care au trecut pe produse biodegradabile. Oferă soluții pentru materiale poluante.

Spuneați că nu avem norme metodologice. Știți ce cantitate de produse vor fi extrase?

Lucrurile sunt foarte clare în privința punerii pe piață. Cantitățile nu sunt certe. Un lucru e cert – odată cu apariția ordonanței nu vor mai fi puse pe piață astfel de produse, ci vor rămâne pe piață doar produse ce nu dăunează mediului.

Când OUG va intra în vigoare, magazinele nu vor mai putea să vândă aceste produse?

-Stocurile pot fi epuizate. Nu pot fi puse pe piață produse noi. Cele de acum vor fi înlocuite treptat cu produse ecologice. Se interzice punerea pe piață și din acel moment stocurile se epuizează treptat.

-Nu sunt prevăzute amenzi pentru stocurile care sunt deja pe piață în momentul apariției ordonanței. Amenzi vor primi cei care nu respectă regula. Trebuie să controlăm riguros produsele care intră pe piață.

Unde va exporta România plasticul?

-Va trebui să exporte în țări din afara UE. E destul de complicat. China produce produse de acest gen.

Spuneați despre aceste cantități că nu sunt certe. Totuși, cu aproximație, câte sunt, ca să ne facem o părere?

-Cantitățile nu au fost estimate ca să vă pot da o cantitate la nivel național. În toate statele membre trecerea a fost una lină de la produse din plastic la produse biodegradabile.

Cât de scumpe sunt variantele noi față de cele din prezent?

-Nu cred că poate influența semnificativ prețurile produselor. O comparație pe care o am de câteva săptămâni… prețul unei pungi era de un ban. De la un bani la doi bani, ceva de genul.

nota de fundamentare

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia Majorează Taxele de Import Pentru Produse Din „Țări Neprietenoase”
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'