Ordonanţa austerităţii este aproape gata. Liderii coaliţiei decid în această săptămână cum vor fi reduse cheltuielile bugetare

Ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor publice urmează să fie aprobată în această săptămână de guvern, după ce proiectul va fi discutat în şedinţa coaliţiei. „Nu facem altceva decât să reducem şi să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare”, spune Nicolae Ciucă.
Filip Stan
08 mai 2023, 06:53
Ordonanţa austerităţii este aproape gata. Liderii coaliţiei decid în această săptămână cum vor fi reduse cheltuielile bugetare

„Ordonanţa urmează să fie prezentată săptămâna viitoare în coaliţie şi în momentul în care Ministerul de Finanţe va prezenta toate datele şi le vom analiza şi vom agrea împreună cu partenerii de coaliţie, imediat, că va fi la şedinţa de guvern de miercuri sau într-o şedinţă de guvern ulterioară, cert este că săptămâna viitoare vom adopta această ordonanţă care, încă o dată, prevede o rânduială în ceea ce priveşte cheltuielile de la buget, şi aici ne referim la bunuri şi servicii, ne referim la reducerea cheltuielilor pentru achiziţia de autovehicule şi mobilier şi alte cheltuieli care nu fac obiectul. Putem să funcţionăm şi să administrăm, în continuare, ţara şi fără aceste cheltuieli. Şi, desigur, acolo unde va fi necesar, de ce spun necesar, pentru că sunt instituţii care deja, prin bugetul anual, au prevăzute cifre de şcolarizare şi acolo nu putem să stopăm încadrările, dar în instituţiile unde nu va fi absolut necesar să continue ocuparea funcţiilor şi acelea vor fi stopate. Deci, săptămâna viitoare”, spunea vineri Nicolae Ciucă.

El a precizat săptămâna trecută, la începutul şedinţei de Guvern, că prin ordonanţa de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare „nu facem altceva decât să reducem şi să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare”.

La rândul său, Marcel Ciolacu spunea că în coaliţie nu s-a discutat despre îngheţarea salariilor bugetarilor. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în luna aprilie că a cerut reduceri de cheltuieli în ministere.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, spunea că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”. El afirmă că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei faţă de programat.

Măsurile de austeritate pregătite în ordonanţa de Guvern 

  • înghețarea majorărilor salariale în sistemul bugetar 
  • interzicerea angajărilor în sistemul de stat de la 15 mai 2023 
  • reducerea numărului de membri în consiliile de administrație 
  • plafoanele pentru ministere, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii 

Supraimpozitarea celor cu salarii mai mari decât cel al președintelui Klaus Iohannis este, în acest moment, incertă. Cei din PNL susțin că această măsură trebuie adoptată nu doar pentru bugetari, ci și pentru angajații de la privat.

Marcel Ciolacu a precizat că ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare nu este „o ordonanţă a austerităţii”, iar pentru a depăşi efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca Guvernul să vină cu „nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public”. Liderul PSD a exclus o supraimpozitare a mediului privat, iar despre impozitarea progresivă, deşi este susţinătorul unei astfel de măsuri, ea nu poate fi realizată până când nu va fi făcut procesul de digitalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Când va fi adoptată ordonanța austerității. Ce tăieri pregătește Guvernul Ciucă

„Este o întrebare sunt ferm convins pentru prim-ministrul României şi ministrul Finanţelor, dar din ce ştiu eu, vă pot spune că la începutul săptămânii viitoare sunt ferm convins că va avea loc o coaliţie şi principiile oricum au fost aprobate şi respectiva ordonanţă va fi pusă în transparenţă şi pe urmă va fi promovată în Guvernul României. Nu este o ordonanţă a austerităţii. Fals. Noi încercăm să ne ocupăm de politică, dumneavoastră de presă, e normal. Nu critic, nu comentez, dar nu este o ordonanţă a austerităţii. În momentele în care încerci să depăşeşti efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca un Guvern al României să vină cu nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. Poţi să faci o analiză şi să vezi unde s-a greşit, care sunt oportunităţile, până la urmă. La fel cum facem şi în familiile noastre şi vedem care sunt oportunităţile, care devin priorităţile” a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Piatra Neamţ când vor fi gata măsurile privind reducerea cheltuielilor bugetare şi care vor fi ele.

El a adăugat că atunci când ai criză energetică, pandemie, război, guvernanţi trebuie să fie responsabili şi să ia astfel de măsuri.

„Nu putem să ne facem că nu am avut o criză energetică, nu ne putem face că nu am avut o pandemie. Nu putem să ne facem că nu avem un război la frontiera României. Atunci toate aceste lucruri duc la o responsabilitatea din partea Guvernului, guvernanţilor şi a oamenilor politici de a veni cu astfel de lucruri. Repet, nu vorbim de o ordonanţă a austerităţii. Nu vorbim de ce s-a mai întâmplat în România acum nu foarte demult, atunci când au fost tăiate pensii şi salarii. PSD nu a făcut niciodată acest lucru şi nu îl va face niciodată”.

Întrebat dacă supraimpozitarea va fi aplicabilă şi mediului privat, Ciolacu a răspuns: „Niciodată nu s-a vorbit de mediul privat”.„S-a vorbit de o nedreptate faţă de români, de un abuz legislativ, de o toleranţă prea mare a anumitor decidenţi din trecut şi s-a ajuns la un prag de criză socială pentru această nedreptate care s-a făcut în România. Acest lucru trebuie să se închidă. Nu s-a vorbit niciodată de mediul privat”, a completat liderul PSD.

Chestionat despre posibilitatea introducerii impozitului progresiv, preşedintele social-democraţilor a spus că nu poate fi făcut acest lucru până când nu va fi digitalizată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Ciolacu vrea înghețarea angajărilor la stat: Nu putem umfla aparatul statului roman, central sau local. Nu poți să fii un peste-balon
„Până când ANAF nu va fi digitalizată, nu sunt unul din susţinătorii introducerii impozitării progresive, dar sunt unul dintre cei mai mari susţinători a acestui tip de impozitare pentru că aceasta este direcţia pe care a luat-o întreaga lume, întreaga Europă, mai puţin Rusia. Sau, dacă dorim să apărăm ceva deja depăşit în întreaga lume sau întreaga Europă, mai puţin în Rusia – cota unică, atunci să revenim la cota unică, fiindcă ea nu mai există în România”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că, săptămâna viitoare, cel târziu, va fi adoptată de către Executiv ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, însă exclude o supraimpozitare pentru mediul privat, deoarece nu ar fi corect ca statul să introducă astfel de taxe, în contextul în care încurajează mediul privat să facă investiţii şi să se dezvolte. Referitor la impozitarea progresivă, liderul PNL a explicat că ea nu poate fi aplicată până când nu este efectuată o digitalizare la nivelul Ministerului Finanţelor pentru ca instituţia să poată determina venitul global.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Victor Ponta, mărturie emoționantă: Îmi cer iertare pentru marele păcat al trufiei și laudei de sine
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Înviere?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul