Primele de Crăciun sunt în pericol în sectorul bugetar după ce a fost adoptată ordonanţa austerităţii care instituie cenzură maximă la cheltuieli pe final de an, fie că este vorba de prime, fie că este vorba de achizţii sau târguri de Crăciun. Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia lucrează la un memorandum pe care să-l trimită Guvernului ca să scoată compania de sub incidența ordonanței austerității. Riscă, în caz contrar, să nu mai poată acorda nici prime de sărbători, nici vouchere de vacanță.
Liderii de sindicat sunt optimiști în legătură cu primele de Crăciun. Sunt siguri că salariați își vor primi drepturile deja negociate în contractul de muncă. Mai mult, vor face demersuri ca să fie exceptată de la prevederile ordonanței austerității Complexul Energetic Oltenia.
„Le vom primi. Vom face în așa fel încât să fie primite primele de Crăciun. Există posibilități astfel încât această companie să fie exceptată de la prevederile acestei ordonanțe”, a declarat președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, la Radio Infinit.
Potrivit contractului colectiv de muncă, prima de Crăciun este de 3.000 de lei.
Companiile pot oferi angajaților prime de Crăciun cu o valoare de până la 300 de lei fără ca suma să fie impozitată. Pentru această valoare nu se achită contribuții la Asigurările Sociale. Așa prevede Codul Fiscal.
Primele, sub forma unor sume de bani sau în produse și tichete cadou, care sunt oferite angajaților înainte de Crăciun nu se impozitează în limita a 300 de lei.
Salarii la jumate pentru șefii Complexului Energetic Oltenia. Cum se pot trezi cu venituri de 11.000 de lei de la 22.000 de lei
De asemenea, sumele până în 300 de lei sunt scutite de contribuțiile sociale. Până acum, pragul pentru care nu se plătea impozit în cazul primelor era de 150 de lei.
Codul Fiscal prevede că în această categorie a primelor de sărbători intră „cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”.
Așadar, inclusiv pentru cadourile/bonusurile acordate copiilor anagajaților, plafonul de neimpozitare este de 300 de lei.
Potrivit legislației, dacă ambii părinți ai unui minor lucrează în același loc de muncă iar angajatorul oferă, spre exemplu, tichete cadou pentru cel mic, ambii părinți trebuie să primească respectivul bonus.