Potrivit avocaţilor, ordonanţa de reţinere a primarului Apostu a expirat în jurul orei 21.00, astfel că, teoretic, acesta este un om liber, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ordonanţa de reţinere a directorului general al Brantner România, Călin Stoia, expiră după miezul nopţii.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, reţinut pentru dare de mită în formă continuată, au fost duşi, joi seară, la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.
Atât primarul Sorin Apostu, cât şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au refuzat să facă declaraţii.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie.
Miercuri, înainte de emiterea ordonanţei de reţinere pe numele primarului, au avut loc mai multe percheziţii la locuinţa acestuia, la sediul Primăriei, dar şi la cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.
Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar, fiind audiată aproximativ cinci ore de către procurorii anticorupţie în cursul după-amiezii de miercuri.
Procurorii afirmă că, „pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie”, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.
În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), care a fost reţinut pentru 24 de ore, şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Avocatul Eugen Iordăchescu, care îl reprezintă pe Simion Mureşan (Electrogrup), învinuit pentru dare de mită, a afirmat, joi seară, răspunzând unei întrebări a corespondentului MEDIAFAX, că femeia de afaceri Aspazia Droniuc a declarat în dosarul edilului că i-a dat acestuia mită 49.000 de euro.
Monica Rodina, judecătorul Curţii de Apel Cluj care a fost desemnat să judece propunerea de arestare preventivă a primarului din Cluj-Napoca şi a directorului general al Brantner România, a solicitat, joi, să se abţină de la judecare, cererea fiindu-i admisă de Curtea de Apel Cluj.
Noul judecător desemnat aleatoriu de Curtea de Apel Cluj să judece propunerea de arestare preventivă a lui Apostu şi Stoia este Ioana Morar. Magistratul îl are ca şi coordonator al lucrării de doctorat pe Gheorghiţă Mateuţ, care este avocatul lui Sorin Apostu.
Mateuţ, care este apărătorul lui Sorin Apostu în acest caz, a confirmat informaţia, spunând însă că acest fapt nu are nicio relevanţă.
Aceleaşi surse mai spun că doctoratul judecătorului este suspendat pe o perioadă de un an, iar alte cereri de abţinere depuse în cazuri similare au fost respinse, astfel că Ioana Morar nu s-a abţinut.
Potrivit Codului Etic al PDL, în cazul arestării preventive a unui membru al partidului se aplică suspendarea din calitatea de membru.