Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, adoptată în CSAT şi şedinţă de guvern, publicată la proiecte în dezbatere

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările, care a fost adoptată în şedinţa de guvern de vinerea trecută, după ce fusese aprobată în şedinţa CSAT de joia trecută, a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, la secţiunea Proiecte în dezbatere.
Filip Stan
14 mart. 2016, 15:35
Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, adoptată în CSAT şi şedinţă de guvern, publicată la proiecte în dezbatere

Guvernul României a adoptat, vineri seară, în şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă privind interceptările, necesară după ce CCR a declarat neconstituţional articolul 142, alin. 1 din Codul de Procedură Penală.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că pentru punerea în acord a legislaţiei cu hotărârea CCR a fost necesară modificarea prin această OUG a mai multor acte normative.

„Am propus Guvernului o ordonanţă la care am conlucrat cu toate unităţile de parchet, cu SRI, cu ICCJ. Le mulţumesc tuturor, şi Ministerului de Interne, care a înţeţeles că urgenţa este atât de mare, încât nu aveam altă posibilitate de a elimina elementul uman decât prin detaşarea unor poliţişti la DIICOT şi Ministerul Public, care să aibă exclusiv competenţe de poliţie judiciară”, a explicat Raluca Prună.

Din articolul desfiinţat de Curtea Constituţională a fost scoasă sintagma „alte organe specializate ale statului”, care făcea trimitere la SRI, care, potrivit legii, nu are competenţe de cercetare penală.

Potrivit actului normativ publicat, alineatul (1) al articolului 142 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”.

La articolul 142, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru realizarea activităților prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. a) –d), procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției folosesc nemijlocit sistemele tehnice și proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea și confidențialitatea datelor și informaţiilor colectate.”

La articolul 142 alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligaţi să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”.

Prin modificările aduse, SRI capătă competenţă de „organ special de urmărire penală”, pentru a putea pune în aplicare mandatele de supraveghere.

„Alineatul (2) al articolului 57 (Codul de procedură penală – n.r.) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală numai în condițiile art. 55 alin. (5) și (6), corespunzător specializării structurii din care fac parte, în cazul săvârșirii infracțiunilor de către militari sau în cazul săvârșirii infracțiunilor de corupție și de serviciu prevăzute de Codul penal săvârșite de către personalul navigant al marinei civile, dacă fapta a pus sau a putut pune în pericol siguranța navei sau navigației ori a personalului. De asemenea, organele de cercetare penală speciale efectuează, în cazul infracțiunilor contra securității naționale”, se arată în actul adoptat de guvern.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul plin de fibre și magneziu care te ajută să-ți menții inima tânără. Se găsește în orice supermarket, dar puțini români îl cumpără
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Ce se pregătește în România după demisia lui Klaus Iohannis
Playtech.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru românii care pun aşa ceva pe câmp. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Mihaela Tatu revine în televiziune: S-au ivit momentul și formatul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mici la o terasă din Prahova. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Coliziune tragică între un tren de mare viteză și o semiremorcă în Germania
MediaFlux
RĂSTURNARE privind DEMISIA lui IOHANNIS. Crin Antonescu a dezvăluit adevăratul motiv
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic