Haos în Guvern cu noile praguri de plafonare si compensare pentru gaze si energie electrică. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, marţi, după o discuţie în biroul preşedintelui PNL, Florin Cîţu, de la Senat, că nu va intra în şedinţa de Guvern de astăzi Ordonanţa cu plafonarea preţurilor la energie. Liderul PSD a spus că nu doreşte să facă declaraţii şi a cerut presei să îl întrebe pe premier despre acest subiect.
Declaraţia liderului PSD a venit după ce liberalul Florin Cîţu a criticat prevederile din OUG, inclusiv cele privind amenzile.
PSD insistă la această ordonanţă să se aplice şi retroactiv. Ideea nu este susţinută şi de PNL. Liberalii atrag atenşia că această propunere ar avea mari probleme cu litera Constitutiei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susţine că legea nu se poate aplica retroactiv, adică pentru facturile pe lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie.
„Am şi pus-o în transparenţă decizională, tocmai pentru a avea şi un feedback din piaţă şi practic pentru luna februarie şi martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică. La gaze naturale, de la 200 metri cubi la 300 mc. Scădem plafonul pentru persoane fizice de la 1 leu, cu toate taxele inclusiv TVA, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 kW, mai mult decât plafonul şi acordăm o compensare, practic ducem preţul pentru cei care consumă până în 300 kW, undeva la 68 de bani, iar pentru cei care consumă până în 300 mc ducem undeva la 22 bani la gazul natural.
Practic, reaşezăm pentru ultimele două luni din această iarnă întreaga ordonanţă, având condiţii mult mai bune pentru cetăţeni şi ne adresăm şi consumatorilor non-casnici şi industriei şi instituţiilor publice, cu plafon de 1 leu pentru energia electrică cu toate taxele şi de 37 de bani pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse, exceptând aici marii consumatori de energie care au beneficiat de o schemă de compensare separată”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat marţi că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu şi retroactiv. Virgil Popescu a explicat şi motivul: decizia ar putea fi atacată la CCR.
„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi toate discuţiile pe care le-am avut… principiul legii, principiul constituţional spune clar: nicio lege nu acţionează retroactiv şi nu vrem să afectăm ulterior aplicarea acestei ordonanţe. De aceea, părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv, ci va avea un termen clar de la 1 februarie. Vom discuta, evident, în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi, şi în funcţie de evoluţia preţurilor, ce vom face după data de 1 aprilie. Avem mai multe scenarii, nu vă pot spune care”, a declarat Virgil Popescu.
El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.