Munca în aer liber sau în imobilele care nu dispun de aer condiționat a devenit extrem de dificil de prestat, infernală, având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în termometre, de câteva săptămâni. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă solicită angajatorilor condiții de muncă speciale.
Inspectorii ITM au început controalele, pentru a verifica dacă angajatorii oferă salariaților condiții decente de muncă, în condițiile în care temperaturile trec de 40 de grade Celsius în toiul zilei. Cel mai mult suferă muncitorii de pe șantiere.
„Acum e un pic mai bine, pentru că avem ventilatorul. Dar jos (n. r. – în canal) poate să sară de 50-60 de grade Celsius”, a comentat un muncitor de pe șantier.
ITM recomandă ca în intervalul 11:00 – 17:00, muncile foarte solicitante să fie suspendate. Cei care nu se conformează sunt amendați, potrivit lui Constantin Bujor, ispector șef ITM București.
„În primul rând, e nevoie d easigurarea unei ape minerale carbogazoase, în volum de 2-4 litri pentru fiecare persoană, zilnic, pe schimb. Atunci când se comunică, temperaturile respective depășesc valoarea de 37 de grade două zile consecutive.
Angajatorul trebuie să asigure anumite măsuri organizatorice, acordarea unui echipament de protecție.
Trebuie să asigure un control medical specific, spații de termoreglare a muncii acolo unde le permite acest lucru și, nu în ultimul rând, ar trebui să segmenteze programul de lucru până la ora 11 și după ora 17”, a comentat Bujor, potrivit Euronews.
Apă rece sau la temperatura camerei pe timp de caniculă? – VEZI AICI verdictul medicului.
Ce este recomandat să mănânci pe timp de caniculă – VEZI AICI.