Orezul negru, ca și orezul brun, este bogat în fibre și foarte puțin procesat, ceea ce îi oferă o varietate de nutrienți. Orezul alb, în schimb, face parte din categoria carbohidraților procesați și conține puține fibre și mai puțini nutrienți.
Dieta de trei. Cum poți slăbi miraculos mâncând trei zile orez, trei fructe și trei legume!
Orezul negru își capătă culoarea din antioxidanții cu proprietăți neuroprotectoare și anticancerigene. Acești compuși bioactivi pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol, la îmbunătățirea funcției endoteliale și la inhibarea creșterii tumorilor.
Indicele glicemic al orezului negru este mai mic decât al orezului brun. Prin urmare, orezul negru este o alegere mai sănătoasă pentru cei cu un nivel crescut al glicemiei, diabet sau rezistență la insulină
Atât orezul brun cât și orezul negru conțin minerale și fitonutrienți care susțin sănătatea optimă a organismului. Majoritatea nutrienților se găsesc în învelișul bobbului de orez. Orezul alb este lipsit de acest înveliș din cauza prelucrării excesive, așa că îi lipsesc o bună parte din compușii benefici.
Cunoscut și ca „orezul interzis” sau orezul violet, orezul negru este plin de antioxidanți și fitonutrienți cu proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene și de scădere a colesterolului.
Cu secole în urmă, acest super-aliment era disponibil doar pentru cei din familia regală chineză. Culoarea sa neagră, care devine violet în timpul gătirii, se datorează antocianilor, o clasă de antioxidanți.
Acest soi de orez are un gust specific, puternic și poate adăuga savoare oricărui fel de mâncare. Aparține speciei Oryza sativa și a fost folosit atât ca hrană, cât și ca medicament în medicina tradițională chineză de sute de ani.
La fel ca orezul alb, orezul negru este de mai multe soiuri, inclusiv orez negru thailandez, orez negru indonezian și altele.
Potrivit cercetătorilor, toate soiurile de orez negru provin din orezul japonez. Culoarea lor neobișnuită și conținutul ridicat de antociani se datorează unei mutații genetice.
După cum se dovedește, orezul negru conține mai mulți antioxidanți decât alte cereale, relatează un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.
După ce au comparat mai multe cereale diferite, cercetătorii au ajuns la concluzia că soiurile de orez negru și roșu sunt cele mai bogate în cianidin, un element antioxidativ puternic.
În studiile clinice, s-a demonstrat că acest compus, conținut de orezul negru, suprimă creșterea tumorilor cancerigene și oprește răspândirea celulelor canceroase. Studiile pe animale sugerează că poate reduce rezistența la insulină și poate proteja împotriva stresului oxidativ.
Un sfert de jumătate din orezul negru negătit sau o ceașcă gătită furnizează 180 de calorii, 4 grame de proteine, 1 gram de grăsimi și 39 de grame de carbohidrați, inclusiv 5 grame de fibre. Este, de asemenea, o sursă bună de fier și potasiu, conform USDA.